Cotaţiile materiilor prime ar putea să scadă semnificativ, întrucât investitorii aşteaptă deteriorarea continuă a condiţiilor economice globale, susţin specialiştii de la "National Australia Bank" Ltd., cea mai mare bancă din Australia, după valoarea activelor. Potrivit acestora, "preţurile mondiale ale materiilor prime scad deja, iar nivelurile lor iniţiale ridicate arată potenţialul de reducere semnificativă".
Cele 19 materii prime incluse în indicele Reuters/Jefferies CRB au pierdut 21% anul acesta, în condiţiile în care declinul acţiunilor, reducerea creditării, a producţiei industriale şi a sectorului construcţiilor au diminuat cererea din domeniu.
Materiile prime cuprinse în indicele mai sus menţionat sunt: aluminiu, cacao, cafea, cupru, porumb, bumbac, petrol brut, aur, păcură, porc în viu, vită în viu, gaze naturale, nichel, suc de portocale, argint, soia boabe, zahăr, benzină fără plumb, grâu. Ieri, atât cotaţia petrolului, cât şi cea a aurului sau cuprului urmau un curs descendent.
Potrivit "National Australia Bank", care este cel mai mare creditor pentru sectorul agricol australian, condiţiile economice globale vor slăbi şi în 2009.
"Unele zone ale economiei globale ar putea ieşi tefere din această perioadă grea", consideră cei de la "National Australia Bank". Totuşi, în opinia lor, ritmul de creştere din marile ţări emergente ar trebui să încetinească în mod considerabil, în următorii doi ani.
Amintim că economia Chinei, care are cea mai mare contribuţie la creşterea globală, a înregistrat, în trimestrul al treilea, cel mai încet ritm de expansiune din ultimii cinci ani, din cauza reducerii exporturilor, ca urmare a crizei financiare. PIB-ul Chinei a crescut cu 9% în perioada iulie - septembrie 2008, după o expansiune de 10,1% în trimestru al doilea, potrivit anunţului făcut, luni, de Biroului de Statistică de la Beijing. Analiştii aşteptau o creştere de 9,7% în perioada iulie - septembrie 2008 şi anticipează continuarea ritmului temperat de expansiune.