Racheta care a lovit marţi Polonia şi a ucis două persoane a venit, probabil, de la apărarea antiaeriană ucraineană care încerca să doboare un baraj de rachete ruseşti, au declarat ieri guvernul polonez şi şeful NATO, conform politico.eu.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, la nivel de ambasadori, că alianţa nu are "vreun indiciu" că lovitura cu racheta din Polonia a fost un atac deliberat, dar a menţionat că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă pentru acest incident.
Oficialul NATO a subliniat: "Nu avem vreun indiciu că a fost un atac deliberat şi nici că Rusia pregăteşte acţiuni militare ofensive împotriva NATO. O investigaţie asupra acestui incident este în desfăşurare şi trebuie să aşteptăm rezultatul. Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost cauzat, probabil, de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene trasă pentru apărarea teritoriului ucrainean împotriva atacurilor ruseşti cu rachete de croazieră. Dar, să fiu clar: nu este vina Ucrainei. Rusia poartă, în ultimă instanţă, responsabilitatea în măsura în care îşi continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei".
Tot ieri, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale "a fost lansată, probabil, de Ucraina" şi "nimic nu indică faptul că ar fi vorba despre un atac intenţionat împotriva Poloniei", notează politico.eu.
Duda a spus că cel mai probabil a fost vorba despre "o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică", model S300.
"Am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei", a afirmat liderul de la Varşovia, adăugând: "Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei. Pot să spun că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment".
Acest articol prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată "integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi".
Amintim că, marţi, o rachetă a lovit o fermă din satul polonez Przewodow, la circa 6 km de frontiera cu Ucraina, ucigând două persoane. Atât Rusia, cât şi Ucraina utilizează rachete de concepţie sovietică în aceste conflict armat.
Încă de marţi, preşedintele american Joe Biden a apreciat ca "puţin probabil" ca racheta să fi fost lansată de pe teritoriul Rusiei. Liderul de la Casa Albă a adăugat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta a fost trasă din Rusia. Domnia sa a precizat, potrivit Reuters: "Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia. Vom vedea".
Ucraina a cerut ieri acces la locul unde a căzut racheta. Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susţine că Ucraina are dovezi despre o "urmă rusească" în acest incident, fără să explice la ce se referă. "Suntem pregătiţi să oferim proba urmei ruseşti pe care o avem", a scris oficialul ucrainean pe social-media, conform Agerpres. Într-un mesaj pe Facebook şi Twitter, acesta a mai spus că Ucraina doreşte acces la locul prăbuşirii rachetei, o investigaţie comună cu partenerii săi occidentali şi acces la informaţiile pe baza cărora aceştia concluzionează că a fost vorba despre o rachetă lansată de armata ucraineană.
• Kremlin: "Rusia nu are nimic de a face cu incidentul din Polonia"
Kremlinul a salutat ieri "reţinerea" manifestată de SUA în cazul rachetei căzute în Polonia, asigurând că Rusia "nu are nimic de a face cu acest incident", informează France Presse.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus: "Ar trebui remarcată reacţia plină de reţinere şi mai profesionistă a părţii americane. Rusia nu are nimic de a face cu incidentul care s-a produs în Polonia".
Şi Ministerul rus al Apărării a informat ieri că atacurile masive efectuate marţi de către Rusia împotriva Ucrainei nu au lovit decât teritoriul ucrainean, la o "distanţă mai mare de 35 km de frontiera ucraineano-poloneză".
Conform ministerului rus, specialiştii de la Moscova au analizat fotografiile cu fragmentele descoperite în Polonia, concluzionând că acestea aparţineau unei "rachete ghidate antiaeriene provenind de la sistemul de apărare antiaerian S-300 al forţelor armate ucrainene".
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a dezminţit că armata rusă a lansat vreo rachetă către Polonia, subliniind: "Declaraţiile presei poloneze şi ale unor oficiali despre o pretinsă cădere a unei rachete ruseşti în apropiere de localitatea Przewodow sunt provocări intenţionate cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei. Niciun atac nu a fost efectuat de către armata rusă asupra vreunor obiective din apropierea frontierei ucraineano-poloneze".
• Medvedev: "Incidentul din Polonia arată că Occidentul creşte probabilitatea începerii unui război mondial"
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat ieri că presupusul atac cu rachetă asupra teritoriului polonez arată că Occidentul creşte probabilitatea începerii unui nou război mondial, relatează RIA Novosti.
"Povestea ucraineană a «atacului cu rachete» asupra unei ferme poloneze dovedeşte un singur lucru: prin războiul său hibrid pe care îl poartă împotriva Rusiei, Occidentul creşte probabilitatea începerii unui război mondial", a scris Medvedev într-o postare pe Twitter, conform Agerpres.
• Kievul cere instituirea unei zone de interdicţie aeriană
O zonă de interdicţie aeriană trebuie să fie instituită asupra Ucrainei, a declarat ieri ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în urma atacului cu rachete din Polonia, relatează DPA.
"Noi am cerut să fie închis cerul, pentru că cerul nu are graniţe. Nu are graniţe pentru rachete ieşite de sub control. Nu are graniţe pentru ameninţarea pe care o reprezintă pentru vecinii noştri din UE şi NATO", a afirmat Reznikov într-un tweet, menţionând: "Aceasta este realitatea despre care am avertizat".
• China face apel la calm
China a lansat ieri un apel la "calm" după căderea rachetei de fabricaţie rusească în Polonia, transmite AFP.
"În situaţia actuală, toate părţile implicate trebuie să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, pentru a se evita o escaladare", a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, adăugând: "Poziţia Chinei privind chestiunea ucraineană este aceeaşi de la început şi este clară: prioritatea absolută este de a desfăşura un dialog şi negocieri în scopul soluţionării crizei în manieră paşnică".
• ONU: "Este absolut esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina"
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a afirmat marţi seara că este "absolut esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina" şi s-a declarat foarte îngrijorat de informaţiile privind explozia rachetei de fabricaţie rusă în Polonia, conform AFP.
Într-un comunicat transmis de purtătorul său de cuvânt, Antonio Guterres a cerut o "anchetă aprofundată" asupra atacului care a ucis două persoane.
• Olaf Scholz: "Într-un caz atât de grav trebuie să ne abţinem de la orice concluzie pripită"
Cancelarul german Olaf Scholz a atras atenţia că nu trebuie să se tragă o "concluzie pripită" în urma căderii rachetei în Polonia, subliniind: "Într-un caz atât de grav trebuie să ne abţinem de la orice concluzie pripită cu privire la desfăşurarea faptelor înaintea unei anchete minuţioase, care se află în curs".
• Zelenski: "Atacul din Polonia este un mesaj transmis de Rusia G20"
Atacul cu rachetă din Polonia "nu este nimic altceva decât un mesaj transmis de Rusia G20", a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin videoconferinţă, în faţa liderilor G20 reuniţi la Bali, în Indonezia, conform AFP.
Există "un stat terorist printre voi, de care trebuie să ne apărăm", a avertizat şeful statului ucrainean, desemnând astfel Rusia, potrivit news.ro.
Ieri, până la închiderea ediţiei, oficialul de la Kiev nu făcuse declaraţii pe această temă.
Rusia a salutat ieri declaraţia finală a liderilor G20 reuniţi în Bali, deşi documentul menţionează "suferinţele umane imense" provocate de războiul din Ucraina, transmite Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că versiunea finală - pe care diplomaţii ruşi s-au străduit să o influenţeze - este o realizare pentru Moscova. "Diferenţa dintre abordări şi diferenţa dintre punctele de vedere au fost notate şi înregistrate în declaraţia finală. Desigur, experţii noştri au depus multe eforturi pentru a se asigura că s-a produs un text atât de echilibrat", a spus Peskov, potrivit Agerpres.
Într-un capitol dedicat conflictului ucrainean, liderii grupului interguvernamental format din 19 ţări şi Uniunea Europeană au consemnat că "majoritatea membrilor au condamnat viguros războiul din Ucraina şi au subliniat că acesta provoacă suferinţe umane imense şi exacerbează vulnerabilităţile existente în economia mondială - limitând creşterea, ridicând inflaţia, perturbând lanţurile de furnizare, sporind insecuritatea energetică şi alimentară, şi mărind riscurile pentru stabilitatea financiară".
Documentul notează însă şi că există "alte puncte de vedere şi evaluări ale situaţiei", iar G20 "nu este forumul pentru rezolvarea problemelor de securitate".
Pe site-ul de internet al preşedinţiei ruse a fost publicată o traducere completă şi exactă în limba rusă a declaraţiei, ceea ce Reuters apreciază drept surprinzător, având în vedere formulările foarte critice la adresa Moscovei. Printre altele, se foloseşte cuvântul "război", se face referire la "agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei" şi se menţionează cererile majorităţii G20 pentru "retragerea completă şi necondiţionată" a forţelor ruse de pe teritoriul ucrainean.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 00:49)
NATO: "Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost cauzat, probabil, de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene "
Asta am spus imediat ce ziarul acesta a publicat stirea Hotnews care indica ramasite ale S300.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 05:25)
Eu am zis-o inaintea ta. Ce pacat ca suntem amandoi anonimi si nu putem aduce dovezi!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 13:02)
eu am zis- o inaintea ta !
1.3. A fost racheta lu Zelenski (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 17.11.2022, 14:00)
A fost racheta lu Zelenski, case closet !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 01:07)
Aaa, bine. Daca erau rusii, situatia era intolerabila. Niste ucigasi. Daca au fost ucrainenii….. se mai intampla…. sa fie si ei putin mai atenti.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 05:29)
Adica, normal, reactie diferentiata.Ti se pare ca intre rusi si ucraineni ar trebui sa fim impartiali?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 08:59)
da ! absolut !
de ce nu ?
tie ti-ar place sa fii judecat de un judecator care nu este impartial ?
Un judecator care sa iti spuna = poti sa zici ce vrei tu ca eu oricum tot pe tine te condamn ?
oricum tu esti de vina ! ?
2.3. Pe intelesul tau (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 10:49)
Un om integru nu esti impartial intre un criminal si victima lui. Ia ghiceste, cine pe cine a invadat, ucrainenii pe rusi sau rusii pe ucraineni? Ai ghicit? Totusi esti impartial? Atunci nu esti un om integru.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 11:18)
Asta a fost situatia generata de razboiul din Ucraina insa autoritatile ucrainene ar trebui sa recunoasca ca au gresit,pana la urma au murit doi oameni nevinovati.Polonezii i -au ajutat foarte mult dar acum devin victime colaterale.Important este ca situatia sa nu se mai repete insa ucrainenii nici macar nu recunosc ca au gresit.
2.5. :) (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.11.2022, 11:27)
Da, ideea asta e la modă.
În numele integrității și a ideii că Rusia este invadatoare (perfect adevărat), propaganda ordinară de război baga pe gâtul celor dispuși la așa ceva toate aberațiile.
La fel ca și în perioada covidiană, a spune ceva împotriva curentului oficial este o blasfemie.
Pentru cei convinși dinainte de ceva orice întra în dezacord cu adevărul unic pe care și l-au însușit este de neacceptat.
Viitorul este al naibii de democratic cu astfel de mentalități.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 11:40)
Iar bati campii. Compasiunea fata de victima si intransigenta fata de criminal nu sunt idei la moda. Sunt principii ale civilizatiei. In favoarea civilizatiei accept propaganda. In schimb, tu, in numele unui adevar pe care nu-l cunosti, faci propaganda impotriva civilizatiei. Asta, atunci cand nu spui bancuri proaste.
2.7. M-am lămurit (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.11.2022, 11:59)
Principiul tău este aberant. Esti un fanatic și te compătimesc.
Probabil în numele civilizației ai fost intransigent, ai acceptat propaganda și te-ai înțepat cu zeamă anticovidiana expirată din stoc :)) Altfel nu-mi explic cum ai deviat de la subiectul strict al rachetelor din Polonia.
Altă glumă proastă:)
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 12:05)
OK, ai infrant! Nu se poate dialoga cu un om care delireaza.
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 13:06)
tu ai infrant !
2.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 16:55)
Ai mare dreptate! Așa trebuie gândit!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 11:11)
"Rusia nu a atacat Polonia",
Nu poate fi adevarat,
EROUL Zelenski nu minte niciodata,
sa vina WW3 si razboiul nuclear.
Slava Ukraini
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 11:47)
Moamaaa, cat sarcasm!
Rusia a atacat Ucraina.
Maine va ataca Polonia, Moldova si Romania, fara ca Zelesnski sa aiba vreun rol.
WW3 nu este declansat de EROUL Zelenski, ci de EROUL tau Putin.
Slava idiotilii!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 12:30)
Foarte frumos spus!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 11:44)
Asa se procedeaza in democratie, se cerceteaza si adevarul iese la iveala.
Frumos si elegant.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 12:36)
De data asta, adevarul a reusit sa iasa la iveala ... la timp.
Asta in ciuda faptului ca unii se infierbantasera deja si cereau masuri radicale si escaladare.
Frumos si elegant nu este doar ca adevarul sa iasa la iveala, ci ca cei care au diseminat minciuni sa fie trasi la raspundere.
Altfel, acestia vor continua sa minta si e posibil ca la minciuna urmatoare, adevarul sa nu mai iasa la iveala asa de repede.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 11:58)
Politicianul polonez Jaroslaw Pakula,
afirma ca este o provocare incalificabila
din partea Ucrainei,care ar trebui sa
raspunda ptr.moartea celor 2 polonezi ucisi
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 16:51)
Autoritatile ucrinene in frunte cu Zelenski intind prea mult coarda.Si cat de mult au fost ajutati de catre polonezi si de catre toata lumea!Obraz gros.Daca continua tot asa s-ar putea sa se lupte singuri cu rusii.Este posibil ca rusii sa stie ca Zelenski se deda la astfel de provocari si sa astepte la cotitura.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 12:06)
Din puct de vedere militar este exclus o
greseala,fiindca nu poti sa directionezi
o racheta AA la 100 km de unde sa tras
in directia INVERSA ,fapt confirmat de sistemul
informatic spatial al Pentagonului
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 17:30)
eu cred ca acest razboi ciudat face parte din acelasi film cu vrajeala de covid , as putea sa stiu de ce ukraina nu trage nicio racheta in rusia , ca-l vad pe zelenski cam belicos ?
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 17:40)
Ucraina a primit de la NATO numai
rachete cu raza de actiune scurta si putine medie
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2022, 23:25)
traiasca propaganda albastra