POTRIVIT NOULUI COD PENAL, Consiliul Concurenţei are nevoie de autorizaţie judiciară pentru controalele inopinate

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 20 februarie 2014

Consiliul Concurenţei are nevoie de autorizaţie judiciară pentru controalele inopinate

Consiliul Concurenţei (CC) va trebui să obţină autorizaţie judiciară pentru efectuarea controalelor inopinate la sediile firmelor, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal. Astfel, Legea 255/2013, de punere în aplicare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală modifică şi anumite prevederi din Legea Concurenţei (21/1996).

Avocatul Nicoleta Grigorescu ne-a explicat: "Legea 255/2013 aduce unele modificări Legii Concurenţei. Mai precis, inspectorii din cadrul autorităţii de profil pot constata anumite încălcări ale legii concurenţei prin încheierea unui proces verbal, la finalul controlului, în care sunt obligaţi să cuprindă şi obiecţiile formulate de persoana supusă controlului. De asemenea, inspectorii de la Consiliul Concurenţei pot face controale la sediul persoanelor fizice ori juridice doar în baza unei autorizaţii judiciare. Încheierea autorizaţiei juridice poate fi atacată cu contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 48 de ore din momentul comunicării. În cazul în care justiţia va refuza cererea unei astfel de autorizaţii, Consiliul Concurenţei poate contesta, de asemenea, decizia judecătorului".

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei ne-au spus că noua procedură va produce întârzieri de doar câteva zile în activitatea pe control pe care autoritatea de profil o realizează.

Doamna Nicoleta Grigorescu este de părere că modificările aduse de Codul Penal în acest domeniu reprezintă un lucru pozitiv, întrucât nimeni nu ar trebui să pătrundă în domiciliul unei persoane fără control judiciar.

Problema ridicată de avocat este lipsa judecătorilor, care, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal, se confruntă cu un volum mult mai mare de muncă.

"Noile coduri din penal modifică foarte multe legi şi aduc un volum crescut de muncă judecătorilor. Pe de o parte, modificările aduse pun la adăpost anumite instituţii, iar pe de altă parte, îi încarcă pe judecători cu foarte multe cereri şi procese".

Codul Penal şi Codul de Procedură Penală au intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014, după ce au fost adoptate încă din anii 2009 şi, respectiv, 2010, cu dispoziţie de aplicare din februarie 2014.

Nicoleta Grigorescu, fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti, consideră că 90% din noul Cod Penal este bun, răspunzând unor noi cerinţe sociale, cum sunt cele referitoare la camătă sau la traficul de influenţă.

"Codul de Procedură Penală, însă, pare a fi făcut de oameni care n-au avut nicio legătură cu practica, întrucât au altoit instituţii noi pe sistemul nostru tradiţional. În aceste condiţii, până când se va reglementa tot sistemul, se va produce o învălmăşeală, pentru că, în cadrul aceleiaşi instanţe, dosarele vor fi trecute de la un judecător la altul şi sunt multe situaţii în care legea este aplicată greşit", ne-a spus domnia sa, precizând că, individual, probabil că fiecare dintre specialişti s-a pregătit pentru acest pas, dar, la nivel instituţional, intrarea în vigoare a celor două coduri "a fost o mare surpriză".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb