• "JPMorgan" nu este interesată să preia banca germană
Guvernul german a respins, la finele săptămânii trecute, unele informaţii apărute în presă, conform cărora şi-ar fi exprimat într-un mediu privat îngrijorarea cu privire la situaţia "Deutsche Bank" AG, anunţă wsau.com.
Anunţul guvernului german a venit după ce, vineri dimineaţa, revista Wirtschaftswoche a publicat un articol conform căruia banca americană "JPMorgan Chase & Co." şi cea chineză "Industrial & Commercial Bank of China" Ltd. (ICBC) ar fi interesate să preia o participaţie la cel mai mare grup bancar din Germania.
Citând surse din mediul bancar, Wirtschaftswoche susţine că scăderea din ultima vreme a cotaţiei acţiunilor "Deutsche Bank" a atras atenţia unora dintre rivalii săi, iar cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit recent cu Axel Weber, fost preşedinte al Bundesbank, actual preşedinte al băncii elveţiene UBS, pentru a-i cere părerea cu privire la situaţia "Deutsche Bank".
"Am fost uimiţi să aflăm despre articolul privind o presupusă conversaţie între cancelar şi domnul Weber", a declarat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, adăugând: "Informaţia este pur speculativă şi nu poate fi confirmată. Guvernul a avut încredere deplină în conducerea băncii".
Totodată, un reprezentant al "JPMorgan" a negat interesul băncii americane de investiţii pentru cea mai mare instituţie de credit din Germania, subliniind: "Negăm informaţia, nu este adevărată".
Oficialii ICBC şi cei ai UBS nu au comentat informaţiile legate de "Deutsche Bank". Un purtător de cuvânt al băncii germane a refuzat să facă declaraţii, amintind doar de dezminţirea lansată de "JPMorgan".
Luna aceasta, subsidiara americană a "Deutsche Bank" nu a reuşit să treacă de a doua etapă a testelor de stres anuale derulate de Federal Reserve (Fed - banca centrală) din Statele Unite. Această a doua rundă de teste s-a concentrat pe managementul riscului şi pe verificările interne, zone în care "Deutsche Bank" înregistrează probleme. Potrivit Fed, operaţiunile din SUA ale "Deutsche Bank" au "deficienţe extinse şi critice" în domeniul managementului riscului.
2017 a fost al treilea an consecutiv cu pierderi pentru "Deutsche Bank" din cauza scăderii veniturilor din investiţii şi a reformei fiscale americane. Anul trecut, "Deutsche Bank" a avut pierderi nete de 497 milioane de euro, faţă de un rezultat negativ de 1,356 miliarde de euro în 2016.