POTRIVIT PRESEI STRĂINE, Roman Abramovici a preluat o parte din "Rosneft"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2006

Proprietarul Clubului de fotbal britanic Chelsea, miliardarul rus Roman Abramovici, se pare că a cumpărat o cotă la gigantul petrolier "Ros-neft", din ţara sa, care, săptamâna trecută, şi-a lansat acţiunile pe pieţele din Londra şi Moscova.

Potrivit presei străine, Abramovici a cumpărat acţiuni în valoare de 300 de milioane de dolari (163 milioane de lire sterline), ceea ce înseamnă aproximativ 3% din titlurile lansate pe piaţă. Compania a plasat circa 13% din acţiunile sale pe piaţa din Moscova, astfel că, luând în calcul întregul capital al companiei, cota lui Abramovici este mică.

Luna trecută, Abramovici a preluat 41,3% din oţelăria rusă "Evraz Group", plătind în schimb 3,12 miliarde de lire.

Principalii acţionari străini ai "Rosneft" - "Petronas", BP şi CNPC

Investitorii privaţi din Rusia au cumpărat acţiuni "Rosneft" în valoare de 755 milioane de dolari, în cadrul ofertei publice iniţiale din această lună. Serghei Bogdancikov, directorul general al companiei "Ros-neft", a declarat că, în medie, achiziţiile s-au situat la 5.500 - 115.000 de dolari. Liderul companiei a precizat că, în curând, va face publică lista investitorilor privaţi care au preluat acţiuni în sumă de 500.000 de dolari sau mai mult.

Principalii acţionari străini ai "Rosneft" au devenit, în urma ofertei, "Petronas" Malaiezia, BP Marea Britanie şi CNPC China. "Petronas" a investit 1,1 miliarde de dolari, BP - un miliard, iar CNPC - 500 de milioane de dolari. "Petronas" a cumpărat circa 10% din acţiuni, BP - 9%, iar CNPC - 4%.

Statul rus îşi păstrează majoritatea capitalului "Rosneft".

"Rosneft" şi-a închis oferta la finele săptămânii trecute, plasând 1,4 miliarde de acţiuni comune la Moscova şi Londra, pe care a câştigat 10,4 miliarde de dolari. Tranzacţionarea propriu-zisă a luat startul ieri. Primul transfer a fost realizat la un curs de 7,555 dolari /titlu, la Moscova, faţă de 7,55 dolari/acţiune, cât a fost preţul ofertei.

Creşte producţia de petrol a companiei

Producţia de petrol a companiei "Rosneft" a crescut cu 9 milioane de tone metrice în 2005 (180.700 miliarde de barili pe zi), iar în 2006 ar putea ajunge la 83 de milioane de tone (1,7 milioane de barili pe zi). "Producţia noastră de petrol creşte în fiecare an", declară Serghei Bogdancikov, subliniind că, în 2005, "Rosneft" a produs 74 de milioane tone metrice (1.5 milioane barili pe zi), iar în 2006, producţia se va situa între 82 şi 83 de milioane. Pentru 2007, conducerea "Rosneft" aşteaptă o nouă creştere, cu alte 9-10 milioane, a producţiei de ţiţei.

Pe de altă parte, Serghei Bogdancikov afirmă că societatea pe care o conduce plănuieşte să cheltuiască 15 miliarde de dolari pe segmentul de rafinare, respectiv 3 miliarde pe cel al extracţiei. Bogdancikov a precizat că "Rosneft" analizează posibilitatea achiziţiei de rafinării aparţinând companiilor ruseşti "Bashneft" şi "Iukos".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb