POTRIVIT UNOR SURSE Ant Group va avea cea mai mare listare din istorie, depăşind Aramco

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 august 2020

Jack Ma, fondatorul Alibaba

Jack Ma, fondatorul Alibaba

Divizia fintech a gigantului Alibaba intenţionează să vândă 10% din acţiunile sale prin Bursa din Shanghai şi alte 5% pe piaţa din Hong Kong pentru un total de 30 de miliarde de dolari Banca centrală a Chinei vrea anchetă antitrust la serviciul de plăţi Alipay, aparţinând Ant Group

Ant Group, divizia fintech a gigantului chinez de e-commerce Alibaba Group Holding Ltd., are în plan să obţină circa 30 de miliarde de dolari din listarea sa la bursele din Hong Kong şi Shanghai, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de caixinglobal.com. Dacă operaţiunile vor merge conform planului, listarea va fi cea mai mare din toate timpurile, depăşind chiar IPO-ul lansat anul trecut de gigantul petrolier saudit Aramco, care a atras 29,4 miliarde de dolari.

Pe baza unei evaluări de aproximativ 200 de miliarde de dolari, Ant Group intenţionează să vândă 10% din acţiunile sale prin Bursa din Shanghai şi alte 5% pe piaţa din Hong Kong pentru un total de 30 de miliarde de dolari, după cum spun sursele.

În urma apariţiei informaţiei din Caixin, o persoană apropiată subscriitoriilor IPO-ului Ant Group a declarat: "Planul de listare nu a fost încă finalizat. Compania se află în discuţii cu bursele din Shanghai şi Hong Kong, dar şi cu autorităţile de reglementare".

Ant Group, societate cu sediul în Hangzhou, este deţinută în proporţie de 33% de Alibaba Group Holding şi controlată de fondatorul Alibaba, Jack Ma. Ant este compania care domină sectorul plăţilor mobile din China, oferind împrumuturi, operaţiuni de plăţi, asigurări şi servicii de gestionare a activelor prin intermediul aplicaţiilor mobile.

Luna trecută, conglomeratul susţinut de miliardarul Jack Ma a anunţat planurile de listare a Ant Group la Bursa de Valori din Hong Kong şi pe piaţa STAR din Shanghai (creată anul trecut după modelul american Nasdaq). Astfel, societatea a dat de înţeles că nu are în plan să îşi plaseze titlurile şi la New York, probabil din cauza tensiunilor dintre SUA şi China.

"Procesul de listare va fi, cu siguranţă, rapid", a spus sursa apropiată subscriitorilor, adăugând: "Oferta va avea loc, probabil, în septembrie sau octombrie anul acesta".

Cunoscut în trecut ca Ant Financial, grupul financiar susţinut de Jack Ma a crescut substanţial în baza platformei de plăţi Alipay, unul dintre cele două servicii majore de profil din China, care are 1,3 miliarde de utilizatori la nivel mondial. De-a lungul anilor, Ant Group şi-a extins baza de clienţi ca să-şi majoreze veniturile şi profiturile.

În 2015, Ant Group era evaluată la 45 de miliarde de dolari în cadrul unei runde de finanţare de serie A, potrivit unui raport lansat în februarie anul acesta de analiştii firmei de valori mobiliare Citic Securities Co. Ltd., care citau date Bloomberg. Trei ani mai târziu, cifra a crescut de peste trei ori, la 150 de miliarde de dolari, în cadrul unei runde de finanţare de serie C.

Runda de finanţare din 2018 a atras peste zece investitori globali de renume, inclusiv fondul suveran de investiţii din Singapore GIC Pte. Ltd. şi firma americană de private equity Warburg Pincus.

Eric Jing, preşedintele executiv al Ant Group, pune popularitatea companiei în rândul investitorilor pe seama avantalelor tehnologiei financiare de care aceasta dispune, a realizărilor în procesul de internaţionalizare şi a potenţialului de

finanţare la nivel mondial.

Analiştii Citic subliniază: "Valoarea companiei provine din potenţialul său de creştere". Conform acestora, profitul înainte de taxe obţinut de Ant Group a crescut constant din 2015 până în 2017, după care a scăzut la 1,4 miliarde de yuani (200,7 milioane de dolari) în anul fiscal încheiat în 31 martie 2019, din cauza creşterii costurilor destinate cercetării şi dezvoltării, dar şi alinierii la unele cerinţe ale autorităţilor de reglementare. În trimestrele doi şi trei din 2019, profitul brut combinat al companiei a ajuns la 10,2 miliarde de yuani, conform sursei.

Potrivit Caixin, atragerea listării Ant Group a fost de mare interes atât pentru Bursa din Shanghai, cât şi pentru cea din Shenzhen. În opinia bancherilor, Ant Group a ales piaţa STAR din Shanghai considerând că evaluarea sa pe termen lung va fi mai mare pe această platformă decât pe oricare altă piaţă din China continentală, lucru extrem de important pentru acţionari.

Piaţa STAR a fost lansată ca să sprijine companiile din sectoarele emergente high-tech şi strategice, prin relaxarea criteriilor de listare. În schimb, această bursă are cerinţe mai mari privind raportarea informaţiilor. În luna iunie, STAR a împlinit un an de la lansare, iar din 22 iulie, piaţa are primul său indice: STAR 50, care include 50 de firme listate şi reflectă în timp real evoluţia acţiunilor listate pe această platformă. Cele 50 de firme din alcătuirea indicelui sunt din sectorul tehnologiei informaţiei de generaţie viitoare, din biomedicină şi industrii de echipamente avansate. Indicele STAR 50 va include, de asemenea, noi firme "red-chip", adică societăţi înregistrate în străinătate, dar care operează în China continentală şi care vor fi listate pe piaţa din Shanghai, prin emisiuni de China Depositary Receipts (CDR). Acţiunile "red-chip" sunt, în general, listate la Hong Kong.

Alipay domină 55% din piaţa plăţilor mobile din China

Principala agenţie antitrust din China analizează dacă va lansa o anchetă privind serviciile de plăţi Alipay şi WeChat Pay, după ce banca centrală de la Beijing (PBoC) a informat că cei doi giganţi de plăţi digitale şi-au folosit poziţiile lor puternice ca să anuleze concurenţa, conform unor surse citate de Reuters.

Acestea spun că informaţiile despre WeChat Pay, platformă deţinută de gigantul de internet Tencent, şi Alipay, proprietatea Ant Pay, sunt adunate de mai bine de o lună pentru un eventual caz.

În timp ce sursele declară că autoritatea antitrust nu a luat încă o decizie cu privire la o eventuală investigaţie, agenţia "ia în serios" recomandările băncii centrale chineze, potrivit sursei.

PBoC i-a recomandat în mod oficial Consiliului de Stat din China, în trimestrul al doilea din acest an, să analizeze problemele antimonopol din rândul firmelor non-bancare de plăţi.

Conform surselor, Ant Group şi Tencent fac lobby pe lângă oficialii guvernamentali în efortul de a preveni o anchetă.

Niciuna dintre părţile menţionate nu au comentat informaţia.

Dacă va fi lansată o anchetă, aceasta ar indica o schimbare de ton pentru autorităţile de reglementare din China, care au fost mai puţin riguroase până în prezent în ceea ce priveşte zona plăţilor digitale din ţară.

Potrivit societăţii de consultanţă Analysys, în ultimul trimestru din 2019, piaţa plăţilor mobile din China a contabilizat tranzacţii de 8 trilioane de dolari. Analysys estimează că Alipay şi WeChat Pay domină 55%, respectiv 39% din această piaţă.

Totuşi, analiştii anticipează că dominaţia celor două platforme se va reduce odată cu intrarea pe piaţă a unor jucători noi, mai mici. Ca să încurajeze noile platforme din domeniu, banca centrală a Chinei intenţionează să standardizeze interoperabilitatea principalelor tehnologii de cod QR utilizate.

În luna iulie, Eric Jing, preşedintele executiv al Ant, declara: "Măsurile inovatoare implementate de piaţa Star şi Bursa din Hong Kong au deschis uşa investitorilor de la nivel mondial să acceseze companii de tehnologie de vârf din cele mai dinamice economii din lume. În plus, aceste companii au astfel acces la pieţele de capital".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb