Economia Rusiei este aşteptată să scadă cu 2,5% anul viitor, după o contracţie de 3% prevăzută pentru 2022, arată un sondaj Reuters publicat vineri, care evidenţiază şi faptul că inflaţia din această ţară va continua să fie ridicată, astfel că banca centrală de la Moscova are doar un spaţiu limitat ca să reducă ratele dobânzilor.
Sursa citată menţionează că peisajul economic al Rusiei s-a schimbat drastic după ce Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina, pe 24 februarie, atrăgând sancţiuni occidentale majore asupra sectoarelor sale energetice şi financiare, inclusiv o îngheţare parţială a rezervelor valutare ruseşti. Totodată, de pe piaţa Rusiei au ieşit zeci de companii.
După previziunile iniţiale sumbre privind o scădere cu două cifre a PIB-ului Rusiei în 2022, analiştii şi oficialii şi-au îmbunătăţit treptat estimările, pe măsură ce economia rusă demonstrează o rezistenţă mai bună decât se anticipa.
Prognoza medie a celor 15 analişti intervievaţi de Reuters la începutul lunii decembrie arată că economia Rusiei va scădea cu 3% în acest an, procent care se apropie de aşteptările Ministerului Economiei de la Moscova, respectiv un declin de 2,9%. Un sondaj similar de la începutul lunii noiembrie anticipa o contracţie de 3,5%.
Dar scăderea va continua într-un ritm similar în 2023, analiştii prognozând o scădere de 2,5%. De-a lungul timpului, economiştii au susţinut că scăderea va fi, probabil, mai puţin severă, dar de mai lungă durată decât se aştepta iniţial.
• Natalia Orlova, Alfa Bank: "Recesiunea nu este atât de mare pe cât am crezut la început, dar asta nu înseamnă că putem intra liniştiţi în anul viitor"
"Experienţa Iranului arată că efectele sancţiunilor se simt treptat", a declarat vineri, la o conferinţă, economistul-şef al Alfa Bank, Natalia Orlova, adăugând că acestea se pot declanşa în activitatea economică în primele şase luni, pe măsură ce economia se adaptează. Orlova a menţionat: "Recesiunea nu este atât de mare pe cât am crezut cu toţii la început, dar asta nu înseamnă că putem intra liniştiţi în anul viitor. Nu putem exclude o contracţie mai profundă anul viitor, comparativ cu 2022. Aceasta ar putea fi de 5-6%".
• Reuters: Banca Rusiei va continua să relaxeze politica monetară în 2023
În februarie, Banca Rusiei a majorat dobânda-cheie la 20%, de la 9,5%, ca să atenueze riscurile la adresa stabilităţii financiare, înainte să înceapă o serie de reduceri de dobândă până la nivelul actual de 7,5%.
Conform sondajului Reuters, după ce va decide să menţină rata dobânzii în reuniunea din 16 decembrie, banca centrală de la Moscova va continua să relaxeze politica monetară în 2023, iar dobânda-cheie va încheia anul viitor cu un nivel de 6,75%.
Rubla (moneda Rusiei) este aşteptată să se tranzacţioneze la 74 de unităţi/dolar în termen de un an, potrivit sondajului, comparativ cu un curs de 77,50 unităţi/dolar preconizat de analişti la începutul lunii noiembrie. Cursul oficial de vineri a fost de 61,15 ruble pe dolar
"Elementul esenţial pentru rublă ar putea fi, în următoarele luni, lansarea - din 5 decembrie - a mecanismului UE de embargo pe petrol, şi impunerea unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc", susţine Mihail Poddubski, manager de active la MKB Investments. Însă, Poddubsky afirmă că, deşi se aşteaptă la o scădere moderată a exporturilor fizice de petrol, controalele de capital şi excedentul puternic de cont curent al Rusiei vor face ca impactul asupra rublei să fie nesemnificativ.
Inflaţia, una dintre preocupările majore în rândul gospodăriilor ruseşti, este aşteptată să crească la 12,1% anul acesta, de la 8,4% în 2021, potrivit sondajului citat. Rusia are ca ţintă o inflaţie de 4%.
Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna ianuarie era de 142 de euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 126 de euro, iar la ora 14.57 atingea 136,8 euro.
Extinderea sancţiunilor Uniunii Europene asupra gazului rusesc şi energiei nucleare "ar avea consecinţe tragice pentru Ungaria", iar guvernul maghiar lucrează ca să obţină scutire de la orice astfel de decizii, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orban, la postul public Kossuth Radio, citat de agenţia MTI, notează Agerpres.
La începutul războiului, Uniunea Europeană spera să încheie războiul prin sancţiuni sau măcar să faciliteze acest obiectiv, dar ele "nu ne-au adus cu niciun centimetru mai aproape" de sfârşitul conflictului, a spus Orban, adăugând: "Ne confruntăm cu o iarnă grea, iar situaţia din Ucraina devine tot mai dificilă. Între timp, deşi Rusia a suferit pierderi, veniturile ei din energie sunt în creştere şi astfel politica de sancţiuni nu şi-a îndeplinit scopul".
În timp ce Ungaria a obţinut o scutire de la restricţia UE privind ţiţeiul (care intră astăzi în vigoare) şi are astfel acces la petrolul necesar ţării, ea nu se poate desprinde singură de efectele sancţiunilor asupra preţurilor, a mai spus Orban, subliiniind că, până acum, Ungaria şi-a atins întotdeauna obiectivele naţionale în negocierile privind sancţiunile şi are speranţe pentru când va intra în următoarea rundă de dezbateri privind cel de-al 9-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.
...........................................................
Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a urcat cu 0,7% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 87,46 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în ianuarie a crescut cu 0,9%, la 81,95 dolari barilul la ora locală 10.04.
...........................................................
Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a coborât cu 0,9%, la 1.798,90 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 10.04, cea spot - tot cu 0,9%, la 1.786,48 dolari/uncie.
...........................................................
Preţul grâului cu livrare în luna martie a coborât cu 2,5% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,63 dolari/buşel la ora locală 10.04, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 1,2%, la 6,52 dolari/buşel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2022, 01:21)
Cainele moare de drum lung și prostii de grija Rusiei! Globalistii de la Reuters mai bine s-ar interesa de recesiunea si inflatia cumplita, care vor afecta blocul statelor UE si care vor veni la pachet cu mari miscari sociale!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 05.12.2022, 08:43)
Cum corelezi expresia cu grija ta pentru UE?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2022, 10:23)
Nu-si da seama ca se faulteaza singur!
:))
1.3. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Johnny în data de 05.12.2022, 11:55)
Si pe-aici, pe Bursa, apar tot felul de papagali antonimi care nu stiu decat "orci", "putinisti" si alte apelative puerile si necondimentate. Ratiunea nu exista la ei, orice opinie a lor fiind exprimata cu ajutorul gonadeleor, nu cu cel al sinapselor. Revenind la articol, lipsesc doua comparatii, cea privind Ucraina si cea privind vestul Europei, oricare dintre comparatii aratand ca e valabila zicala cu capra vecinului.
1.4. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Johnny în data de 05.12.2022, 12:32)
Opinia de la 1.3 era pentru tine si, asa cum poti deduce, e relativ similara cu a ta, scaderi economice si cifre ale inflatiei apropiate de previziunile pentru Rusia fiind valabile si pentru multe tari occidentale. Doar ca ei, "previzionistii", prevad doar ce li se ordona.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Protaru în data de 05.12.2022, 12:47)
Johnny e de fapt ????.
El e suparat ca sunt unii "antonimi" ca doar e l e cu numele din buletin (de Rusia).
:)))
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2022, 12:48)
Am scris in rusa , ioan, ionut=johnny dar bursa nu recunoaste caracterele si au aparut semne de intrebare.
1.7. N-am titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2022, 13:08)
1.4 si 1.5, q.e.d 1.3!
1.8. Titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de Protaru în data de 05.12.2022, 13:35)
1.5. mi'a clonat pseudonimul.
1.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de antonim în data de 05.12.2022, 13:45)
Statistic economia României crește, deși scade, iar cea a URSS scade ușor, deși nu mai există.
Lătrăii propagandei sovietice repetă gogomăniile de la centrul de produs prosteli pentru șterși pe creier. Cam ca sau exact ca niște papagali.
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2022, 18:52)
Cunostinte putine despre economia mondiala si
mai ales a datelor oficiale occidentale
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.12.2022, 23:50)
Deci scoti din campul muncii un milion de mujici avand intervalul de varsta cel mai productiv 18 - 50 de ani, (700000 fugiti de incorporare + 330000 incorporati) si voua va da economia cu plus:-)...Deci aia ori nu produceau nimic, ori babuscile sunt mai productive fara mujici:-)