POVEŞTI CU CENTAURI ŞI ALTE FIGURI FABULOASE Cătălin Chelu a dat mai departe 9,98% din VES Sighişoara

RAMONA UNGUREANU, SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai 2011

Cătălin Chelu a dat mai departe 9,98% din VES Sighişoara
  • document ataşat grafic VES SIGHIŞOARA
    apasă aici pentru a descărca.

    VES Sighişoara produce sobe, şemineuri şi vase emailate, cunoscând perioade de glorie, cu profituri minunate, ca şi perioade de prăbuşire, odată cu declanşarea crizei, când clienţii s-au răzgândit să-şi mai menţină comenzile, iar fabrica a renunţat la sute din lucrătorii săi, pentru ca, ulterior, să se salveze şi să-i reangajeze. Conducerea fabricii din Sighişoara a cunoscut schimbări dramatice de-a lungul timpului (Cristian Sima i-a fost preşedinte, un timp), fiind marcată de numeroase contestări şi procese în instanţă.

    Pe site-ul său, VES Sighişoara se identifică cu fabulosul centaur Chiron, titan, învăţător al tămăduitorilor, cel care nu s-a putut tămădui pe sine în urma rănii pricinuite de o săgeată a lui Hercule, muiată în otrava pe care chiar el i-o oferise.

    Chiron şi-a oferit nemurirea lui Prometeu, (eroul care a furat focul zeilor, pentru oameni), fapt pentru care grecii antici l-au onorat pe titan, rezervându-i, pe cer, Constelaţia Centaurus.

    Astăzi, nu ştim cui i se oferă acest "Chiron" din Sighişoara, pentru că oferta nu este publică, deşi toate manevrele cu acţiunile VESY sugerează că operaţiunea ar fi trebuit autorizată.

    Acţiunile VESY au oscilat de la plus la minus 15%, fără ca evoluţia cotaţiei să fie susţinută de vreo ştire despre strategia de dezvoltare a companiei

    Titlurile VES Sighişoara au avut o evoluţie surprinzătoare, în ultimele două săptămâni, preţul lor fluctuând cu plus/minus15% mai multe zile la rând, fără ca această evoluţie să fi fost susţinută de vreo ştire semnificativă privind strategia de dezvoltare a societăţii şi care să fi fost afişată pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

    Unii vorbesc, însă, despre o încleştare între omul de afaceri Cătălin Chelu şi Alexandru Farcaş, preşedintele Consiliului de Adminis-traţie, pentru controlul producătoru-lui de vase emailate, şeminee şi sobe.

    Singurele raportări la BVB în această perioadă, cu excepţia rezultatelor trimestriale, sunt cele care atestă modificări majore în structura acţionariatului VES Sighişoara, uneori de la o zi la alta.

    GM Invest, casa de brokeraj atribuită prin tradiţie lui Sorin Ovidiu Vîntu, a stârnit mare parte din iureş, încercând să împacheteze cât mai multe acţiuni, pentru un misterios cumpărător. Preţul umflat de GM Invest a stârnit recunoştinţa acelor deţinători care numesc acţiunile VESY drept "rămăşiţe prin portofolii" şi care s-au scuturat de ele mai mult decât bucuroşi.

    "Mi-au oferit cu 20% peste preţul la care le-am luat eu, aşa că le-am dat bucuros. Ce fac ei cu acţiunile mai departe, nu este treaba mea", spune unul dintre micii acţionari, care a ieşit iute din VES, fără să mai aştepte creşterile ulterioare.

    După ce a strâns circa 22%, GM Invest şi-a lichidat pachetul, pe 17 mai.

    Tranzacţia a fost încheiată pe piaţa Deal a Bursei de Valori Bucureşti, la un preţ cu 13,05% mai mare faţă de şedinţa anterioară.

    A doua zi, o companie din Galaţi, controlată de Cătălin Chelu, a raportat o participaţie de 22,9% din acţiunile VESY.

    (GM Invest pare să fi procedat similar şi în cazul societăţii Electroargeş Curtea de Argeş, unde casa de brokeraj şi-a întărit participaţia, după care şi-a lichidat-o. Câteva zile mai târziu, în acţionariatul ELGS au apărut două societăţi din Galaţi, cu care este asociat numele lui Cătălin Chelu. Legăturile de business dintre GM Invest şi Cătălin Chelu, dacă vor fi existând, rămân deocamdată, învăluite în mister, dat fiind că cei de la GM Invest se feresc să facă declaraţii de presă privind politica lor de investiţii).

    În afară de brokerii de la GM Invest şi de Cătălin Chelu, un alt cumpărător de acţiuni VESY se remarcă, în intervalul menţionat - Alexandru Farcaş, preşedintele Consiliului de Administraţie, care deţinea, la finele lunii aprilie, prin intermediul companiei Chimsport Orăştie, circa 28% din acţiunile VESY. Acesta şi-a sporit participaţia, achiziţionând circa 20 de milioane de acţiuni, tot prin intermediul Chimsport.

    Alexandru Farcaş deţinea, în 2010, funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la firma Chimica Orăştie, unde Asociaţia Salariaţilor era raportată cu o deţinere de 63,35% din acţiuni. Chimsport era deţinută, la momentul respectiv, în proporţie de 99,9% de Chimica Orăştie.

    Printre cei care au ieşit din acţionariatul VESY, în ultimele două săptămâni, se numără WBS România, casa de brokeraj a lui Cristian Sima, care a deţinut, la un moment dat, şi funcţia de preşedinte al societăţii, dar şi o parte dintre directorii executivi de la Ves Sighişoara, care, potrivit unor surse, s-au opus, în trecut, propunerilor pentru majorarea capitalului VESY, făcute de Cristian Sima, de teamă să nu fie diluaţi.

    WBS a fost raportat cu 5% din acţiunile Ves Sighişoara în martie 2008, ajungând, ulterior, la o participaţie de 9%, şi a ieşit pe 12 mai, la scurt timp după alegerile de la Bursa de la Sibiu, unde Cristian Sima a fost numit preşedinte.

    Gurile rele lansează zvonuri neconfirmate, împletind tranzacţiile VESY cu aşazisele negocieri legate de alegerile de la Sibex, unde Sima a câştigat preşedinţia, dar nu deţinem niciun element faptic în sprijinul acestui scenariu.

    Interesul sporit pentru acţiunile VESY, din ultimele două săptămâni, este surprinzător şi în condiţiile în care, la finele lunii noiembrie 2009, 33 de acţionari ai societăţii au scos la vânzare, printr-o ofertă publică, circa 42% din capitalul social al companiei, la preţul iniţial de 0,22 de lei/acţiune.

    Preţul a fost coborât ulterior la 0,15 lei, după ce nimeni nu s-a înghesuit să cumpere, întrucât era de câteva ori mai scump faţă de nivelul pieţei.

    Oferta a eşuat, nefiind vândută nicio acţiune.

    După ce a achiziţionat 22,9% din Ves Sighişoara, firma Debrocons Galaţi, deţinută de Cătălin Chelu, a anunţat, după doar două zile, că şi-a redus participaţia la 16,6%, împreună cu societatea Goras Consulting SA, cu care acţionează concertat.

    Misteriosul investitor nu a fost raportat, deocamdată, însă unii brokeri se aşteaptă ca acesta să facă parte tot din sfera de afaceri a lui Cătălin Chelu.

    Oare cine-i Prometeul nostru?...

    Ves Sighişoara a raportat, în primul trimestru al anului, pierderi de 422.274 lei, mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, când a avut pierderi de 18.648 lei. Totuşi, compania îşi bugetase pierderi de 1,15 milioane de lei, în primele trei luni ale anului.

    Afacerile companiei au crescut de la 5,8 milioane de lei, cât erau la finele lunii martie, 2010, la 8,35 de milioane de lei, peste cele 8,21 milioane de lei bugetate de societate.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Cumparatorul final ii tot Farcas, care acuma trebe sa faca OPP....sa vedem cu ce bani, o sa o faca, si daca o sa o faca....

      Asociaţia Salaria­ţilor (PAS) Chimica Orăştie este controlata de catre Alexandru Farcas in urma unei tranzactii din 2007/2008 de aproximativ 500.000 euo.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb