Poziţia CDR privind sistemul de pensii

T.M.
Macroeconomie / 17 decembrie 2018

Poziţia CDR privind sistemul de pensii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) transmite public un semnal de alarmă şi solicită autorităţilor responsabilitate şi prudenţă în realizarea politicilor publice şi a legislaţiei aferente în domeniul pensiilor, potrivit unui comunicat al CDR remist, astăzi, Redacţiei noastre.

Astfel, CDR, în baza analizelor şi dezbaterilor experţilor pe acest subiect, consideră că proiectul noii legi a pensiilor, care aproape dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021, respectiv le creşte cu peste 130% până în 2022, nu este sustenabil.

CDR încurajează realizarea de politici publice care corectează inechităţi acumulate la nivel sistemic atât timp cât acestea nu produc dezechilibre macroeconomice, şi pentru care există resurse financiare.

De asemenea, CDR connsideră că toţi românii au dreptul la o pensie decentă, însă la fel de important este să existe un echilibru între pensii şi investiţii orientate spre dezvoltare şi viitor: educaţie de calitate, servicii de sănătate publică adecvate, infrastructura şi investiţii în cercetare.

Conform propriilor estimări ale Guvernului, creşterile asumate vor reprezenta pentru ţara noastră un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro începând din 2022.

Astfel, din 2022 şi în anii ce vor urma, presupunând chiar şi o creştere nominală anuală optimistă de 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 - 2022, noua lege va genera o povară suplimentară de aproximativ 6.6% din PIB estimat pentru 2022, care se adaugă proiecţiei optimiste de deficit bugetar anual de 3%.

Comparând, în 2017 plăţile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6.7% din PIB, în timp ce cheltuielile alocate educaţiei au fost de 2.9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sănătate au fost de 4% din PIB .

Pentru prima oară, Institutul Naţional de Statistică, la cererea Comisiei Europene, a publicat, în acest an, date oficiale referitoare la drepturile de pensie acumulate până în prezent, mai exact, valoarea actualizată a viitoarelor obligaţii de pensie deja înregistrate.

La finalul anului 2015, datoria implicită a sistemului public de pensii în România era de aproximativ 275 miliarde de euro (folosind cursul actual), adică 172% din PIB-ul anului 2015. Suma este de peste patru ori mai mare decat datoria publică a României la acel moment. Astfel, însumând datoria publică actuală de aproximativ 35% din PIB cu obligaţiile faţă de actualii pensionari şi drepturile acumulate pentru viitorii pensionari reflectate până la finalul anului 2015, s-ar acumula o datorie implicită a statului de peste 170% din PIB.

CDR doreşte să sublinieze şi dezechilibrul dintre pensiile primite de peste cinci milioane de români, finanţate prin contribuţii şi bazate pe principiul contributivităţii şi pensiile speciale, primite de peste 150.000 de români. Pensiile speciale sunt acordate în condiţii mai favorabile, la vârste de pensionare mai reduse şi nu urmăresc principiul contributivităţii. Conform Consiliului Fiscal şi INS, la finalul anului 2017 pensiile speciale erau, în medie, de 3,5 ori mai mari decât pensiile de stat.

Totodată, CDR consideră că sistemul de pensii trebuie să fie echitabil faţă de toţi românii, fără dezechilibre majore între categorii diferite de pensionari, şi orice reformă a sistemului de pensii ar trebui să aibă ca scop diminuarea inechităţilor sociale între categorii diferite de pensionari.

În acelaşi timp, CDR este preocupată de veniturile pe termen lung ale populaţiei, cu impact predictibil în stabilitatea demografică a ţării, mai ales într-un context tensionat atât din punct de vedere al evoluţiei demografice cât şi al pieţei muncii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aceasta evaluare a obligatiilor viitoare ale statului roman catre sistemul public de pensie nu se putea (poate chiar trebuia!) face inainte de a elabora noua lege a pensiilor ? Inainte de a observa disparitati si neconcordante intre generatii de oameni care s-au pensionat cu legi diferite ,si care au constituit baza campaniei intense de promovare in media a noii legi a pensiilor ,trebuiau facute calculele actuariale obligatorii ,ca sa se vada daca bugetul poate cuprinde modificarile de azi (care prezinta o amplificare a inegalitatilor ,dupa cum vedem !). Dar eu nu cred ca e o simpla scapare , actuala lege a pensiilor e numai o etapa ( de incantare a pensionarilor in plata) intr-o perspectiva medie temporala . Cu alte cuvinte ,legislatorii cedeaza aparent valului de cereri populiste si in a doua etapa ,cand "devine evident " ca nu exista posibilitati economice , aplica ajustari .

    Dar nu cum v-ati inchipui dvs ,scazind eventual la excese ,ci deconectind sistemul de pensii public de la bugetul general .Ca nu se poate ,evident si deci trebuie facut ceva .

    Deci raposatul domn Iorgovan (se pare ca textul initial al constitutiei lui foarte bun,iata CC cate lucruri gaseste in el) este vinovat pentru ca nu a trecut in constitutie ,negru pe alb ca obligatiile in sarcina statului roman date prin legislatie ,trebuie sa fie aproximativ aproape de ceea ce statul roman poate genera ca venituri . Imi pare rau ,dar d Iorgovan e vinovat aici ! Sarbatori fericite ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb