Începutul săptămânii bursiere aduce coborâri ale preţurilor acţiunilor. De unde analiştii se aşteptau la o zi de tranzacţionare pe linie, având în vedere că Bursa de la Londra nu a lucrat, fiind ziua de vacanţă a verii şi investitorii având nevoie de o privire de ansamblu asupra tuturor pieţelor europene, acţiunile au oferit surpriza unei evoluţii în coborâre. Ce s-a întâmplat a fost un amestec de factori printre care influenţa puternicelor deprecieri din China, dar şi, probabil, faptului că acţiunile au crescut săptămâna trecută într-un ritm mai entuziast decât ar fi fost justificat de pierderile declarate de întreprinderile care au publicat, pentru prima jumătate a anului, pierderi sub nivelul pesimistelor estimări, totuşi pierderi. În dimineaţa europeană, priveliştea înroşită de deprecieri a indicilor asiatici trebuie să fi impresionat puternic pe cei care investiseră în acţiuni ale întreprinderilor multinaţionale, iar situaţia burselor chineze, în coborâre precipitată, trebuie să le fi dat de gândit.
Pe scurt, după vârful atins în urmă cu a luna, indicele CSI 300, sensibil la variaţiile celor două burse mari ale Chinei: Shanghai şi Shenzhen, s-a prăbuşit cu 7,11 procente până la valoarea de 2.830,27 de puncte, după o lună de deprecieri. Pierderile şi-au avut epicentrul în domeniul energetic, cele două rafinării principale ale Chinei: PetroChina Co. şi China Petroleum & Chemical Corp. China Petroleum & Chemical Corp. (cunoscută Sinopec) şi-a depăşit limita de coborâre de 10 procente pentru o singură şedinţă şi a fost oprită de la tranzacţionare, lucru care s-a mai petrecut odată anul trecut în vară. PetroChina a pierdut 6,7 procente din valoare. Declaraţiile de presă ale guvernanţilor chinezi au depăşit nivelul de pesimism, devenind de-a dreptul deprimante. Însă situaţia celor două rafinării nu ar trebui să constituie vreo surpriză, atâta vreme cât ele lucrează în pierdere de vreo 4 ani cel puţin...un guvern hotărât să nu mai acopere aceste pierderi, însă, abia acum se poate vedea.
După China, pierde şi Hong Kong 1,86 din valoarea indicelui său principal, Hang Seng. Topix de la Tokyo scade mai lin, cu numai 0,37 de procente, sub impresia veştilor bune despre întărirea yenului. Coreea de Sud pierde 1 procent la indicele Kospi, iar indicii indieni, în medie, cam un procent şi jumătate.
În Europa, la orele 16, se pierduseră 0,86 de procente din valoarea indicelui Euronext 100. Naxitis este în topul pierderilor, speranţele investitorilor cam afectate de trendul asiatic, împingând în jos preţul acţiunii cu 4,91 de procente. La Paris, piaţa scade sub influenţa prăbuşirii grupului bancar Dexia. CAC 40 pierde 0,78 de puncte, până la valoarea de 3.664,17 puncte. Indicele belgian BEL 20 coboară cu 1,19 procente, din cauza sectorului financiar: Dexia, dar şi grupul de asiguratori KBC sunt listate şi aici, iar KBC este în pierdere cu 3,75 de procente.
În Statele Unite ale Americii, bursa s-a deschis în această săptămână cu 0,03 procente mai jos decât închiderea de peste week-end, iar în primul minut de tranzacţionare, pierduse deja 1,45 de procente din valoarea indicelui NYSE Composite şi cam 1 procent din Dow Jones Industrial.