Moneda americană, dolarul, s-a depreciat semnificativ vineri, pe pieţele externe, depăşind pragul de 1,40 unităţi/euro pentru prima oară din ianuarie până în prezent. Evoluţia negativă a fost generată de temerile legate de deteriorarea capacităţii americanilor de rambursare a creditelor.
Dolarul a avut un curs de 1,3998 unităţi/ euro la finele zilei de vineri, pe piaţa din New York, cu 0,8% mai mic decât cel din ziua precedentă: 1,3890 dolari/euro. Însă, în cursul sesiunii din ultima zi a săptămânii trecute, dolarul a coborât la 1,4051 unităţi/euro, cel mai redus nivel din 2 ianuarie până la momentul actual.
Volumul tranzacţiilor de pe piaţa de profil a fost, vineri, de 35-45% din nivelul normal, ceea ce a făcut ca dolarul sa slăbească semnificativ.
Moneda SUA a pierdut 3,6% în raport cu euro în intervalul 18 - 22 mai, aceasta fiind cea mai importantă scădere săptămânală de după 20 martie. Amintim că, la data de 18 martie, banconta verde a consemnat un declin zilnic record de 3,4% faţă de euro, când banca centrală a SUA (Fed) a anunţat că va cumpăra obligaţiuni guvernamentale de până la 300 miliarde dolari, ca să menţină dobânzile la un nivel redus şi să stimuleze economia.
Unii oficiali ai Fed au sugerat, recent, că banca centrală ar putea decide majorarea sumei destinate achiziţiilor de active SUA, dacă economia şi pieţele financiare continuă să se deterioreze.