În contextul participării fostului ministru de Finanţe Ioana Petrescu la întâlnirile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale în Lima, Peru, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a scris, pe Facebook, că Ioana Petrescu este "o domnişoară conştiincioasă" iar "conştiinciozitatea se manifestă prin conspectarea şcolărească" a mesajelor Christinei Lagarde, şefa FMI.
Mesajul publicat pe Facebook de Predoiu arată:
"De ce Ioana Petrescu şi Victor Ponta sunt de fapt mană cerească pentru tot românul
Ioana Petrescu este o domnişoară conştiincioasă. După semnalul sonor insistă până când se termină banda. Pentru noi, restul românilor, momentul jenant intervine când domnia sa face asta din funcţia de vice-preşedinte al BEI (Banca Europeană de Investiţii) la care România are acces o dată la 12 ani. Acolo, până mai ieri, ne-a onorat cu prezenţa un al fost ministru de finanţe, coleg cu Victor Ponta
În cazul de faţă, conştiinciozitatea se manifestă prin conspectarea şcolărească a mesajelor Christinei Lagarde, şefa FMI. Dacă nu ar deţine deja jobul de vice la BEI, trimisă de Ponta, doamna Petrescu ar putea viza chiar şefia unui birou de traduceri din Piaţa Amzei . Unde încurcă însă borcanele, voit sau nu, este la capitolul interpretare. Deoarece, pe toate canalele formale sau informale, FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, precum şi marii operatori financiari la nivel global, transmit exact opusul a ceea ce susţine domnişoara Petrescu.
Mesajul corect este: «Puneţi-vă centurile de siguranţă, pentru ca intrăm într-o zonă de turbulenţe. Nu se ştie ce urmează!» Precauţia la încurajarea consumului şi menţinerea unui deficit bugetar modest, în condiţiile în care nici măcar China nu mai importă la cotele masive anterioare, iar în Germania, producţia industrială evoluează sub aşteptări, sunt comandamentele zilei. Nu cred că Germania sau vreo altă ţară va importa din România produse necompetitive ca preţ si calitate, cu excepţia produselor care nu adaugă valoare şi nu aduc mult înapoi cetăţeanului român.
«Copilul teribil» al guvernului Ponta a înţeles însă «Bravo Ioana! Bravo Victor-Viorel! Măriţi salariile în continuare, amânaţi reformele structurale pretinzând însă că le faceţi.» (Pomenita ordonanţă 109, deşi lăudabilă şi solicitată constant de FMI, nu a dat rezultatele scontate în România mereu tentantă să înlocuiască un manager de profesie cu un acolit politic, gradul de colectare al taxelor este încă extrem de scăzut, productivitatea în România este încă jos, marile privatizări solicitate de FMI şi Comisie trenează). Atacul la «efemeritatea DNA» este un lucru cel puţin atipic pentru un absolvent de Harvard şi cu siguranţă în contradicţie cu mesajele Comisiei şi chiar ale ambasadorului american.
Noi nu cunoaştem vreun model în care corupţia să fi generat creştere economică sustenabilă, investiţii şi locuri de muncă. Noi nu am văzut în ultimii 15 ani vreo instituţie serioasă care să nu fi criticat corupţia din România răspândită de la vârfurile politice până la administraţia locală. De asemenea, cu excepţia domnişoarei Petrescu şi a celor condamnaţi, anchetaţi sau judecaţi, noi nu am auzit vreo critică la adresa eforturilor anti-corupţie.
Este lăudabilă îmbunătăţirea prognozei de creştere economică, dar este dublată de faptul că Romania este simultan «campioană» la:
- magnitudinea corupţiei în instituţiile guvernamentale
- risipa banului public
- deturnarea fondurilor publice
- calitatea deplorabilă a infrastructurii
- starea de sănătate şi nivelul de trai al cetăţeanului
- starea deplorabilă a sistemului de educaţie, în special primară.
Este meritorie sublinierea politicii BNR în păstrarea echilibrelor economice, dar asta ne aminteşte doar cum prim-ministrul şi echipa sa au polemizat cu banca centrală şi au refuzat iniţial un nou acord stand-by! Ei încă sunt convinşi ca simpla lor prezenţă la vârful puterii este mană cerească! Şi, ca sa-l parafrazăm pe Caragiale, cu ei tot românul o s-o ducă bine!".