Predoiu: "Suntem datori să combatem orice tendinţă de alunecare către extremism"

T.B.
Politică / 9 octombrie 2023

Predoiu: "Suntem datori să combatem orice tendinţă de alunecare către extremism"

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu afirmă luni, în mesajul transmis cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului, că, în acest moment solemn, este profund solidar cu poporul evreu şi cu statul Israel, care se confruntă cu provocări şi ameninţări grave, el subliniind că, în acest moment de comemorare a Holocaustului, învăţăm şi din trecutul nostru şi ne amintim că pacea şi coexistenţa paşnică sunt cele mai preţioase valori ale umanităţii, potrivit news.ro. "Suntem datori să combatem orice tendinţă de alunecare către extremism, orice apropiere, evidentă sau mascată, ce s-ar putea plasa în registru antisemit, rasial ori discriminatoriu", consideră ministrul de Interne.

"În acest moment solemn al Zilei Holocaustului, sunt profund solidar cu poporul evreu şi cu statul Israel, care se confruntă cu provocări şi ameninţări grave. Condamn ferm atacurile teroriste care au avut loc şi, cu inima plină de compasiune şi solidaritate, doresc să transmit sincere condoleanţe familiilor victimelor. Statul Israel are dreptul, garantat de legislaţia internaţională, de a se apăra împotriva terorismului. Nicio naţiune nu ar trebui să trăiască cu frica permanentă a atacurilor asupra cetăţenilor săi. În acest moment de comemorare a Holocaustului, învăţăm şi din trecutul nostru şi ne amintim că pacea şi coexistenţa paşnică sunt cele mai preţioase valori ale umanităţii. Sper ca lecţiile dureroase ale istoriei să ne îndrume spre un viitor în care niciun popor sau comunitate să nu mai fie ameninţat de violenţă şi ură, iar oamenii să poată trăi în pace şi prosperitate", transmite Prdoiu.

El subliniază că data de 9 octombrie, când marcăm Ziua Holocaustului, stă sub semnul asumării şi al responsabilităţii pentru tragicele evenimente din perioada celui de Al Doilea Război Mondial, dar este şi un reper al angajamentului fiecăruia dintre noi ca fapte de acest fel "să nu se mai repete".

"Această Zi se constituie şi ca un moment de reflecţie asupra viitorului, asupra acelui viitor pe care noi îl construim pentru generaţiile care vin, un viitor bazat pe adevăr, pe respect reciproc, pe cunoaşterea realităţilor istorice. Este, de aceea, firesc să oferim copiilor noştri acces neîngrădit la trecut, la toate acele momente semnificative pentru evoluţia unei naţiuni. Salut şi susţin predarea în şcoli a cursului "Istoria Evreilor. Holocaustul", materie care contribuie nu doar la familiarizarea unei generaţii aflate la vârsta maturităţii cu istoria, cultura şi tradiţiile evreilor din România, ci şi la promovarea şi consolidarea valorilor esenţiale pentru progres: libertate, democraţie, identitate. Recunoaşterea greşelilor trecutului este semnul maturităţii unei naţiuni, parte a fundamentului pe care s-a construit o naţiune modernă şi puternică. În acelaşi timp, realităţile politice, economice, geopolitice reclamă precauţie din partea instituţiilor statului, dar şi a simplilor cetăţeni", adaugă ministrul Afacerilor Interne.

În opinia sa, suntem datori să combatem orice tendinţă de alunecare către extremism, orice apropiere, evidentă sau mascată, ce s-ar putea plasa în registru antisemit, rasial ori discriminatoriu.

"Iar pe cei seduşi, astăzi, de o iluzorie siguranţă pentru care ar plăti cu propria libertate îi îndemn să facă recurs la istoria recentă, interbelică sau postbelică, şi să se aplece cu sinceritate şi asumare asupra a ceea ce au fost Progromurile de la Bucureşti, Dorohoi, Iaşi ori deportarea evreilor şi romilor în Transnistria", spune ministrul.

În acelaşi timp, el afirmă că şi-ar dori să purtăm în suflet imaginea luminoasă a unor oameni, pe care fiecare dintre noi ar fi trebuit să îi cunoaştem din cărţile de istorie, acei "Drepţi între popoare" care au avut curajul să lupte pentru dreptate şi adevăr, unii chiar cu preţul vieţii, cum au fost: Traian Popovici, Viorica Agarici ori Regina Mamă Elena.

"Trebuie să înţelegem că Holocaustul nu este doar apanajul istoriei şi al istoricilor, ci este o reflexie a noastră ca oameni, capabili de cruzime şi ură ori de nobile manifestări de bunătate şi umanitate. Holocaustul este, dincolo de discuţiile morale, teologice şi etice, o expresie a firii umane. Când vom accepta şi vom înţelege acest aspect în profunzimea lui şi vom depăşi conceptul de Holocaust ca simplă "lecţie" a trecutului vom fi cu adevărat liberi şi suficient de puternici pentru a ne construi un viitor în afara oricăror temeri legate de experienţele funeste ale trecutului. Educaţia - în familie şi şcoală, cunoaşterea adevărului istoric, curajul şi inteligenţa sunt ancore ale unei lumi în care evenimente ca cele pe care le comemorăm astăzi "să nu se mai repete"!", conchide Cătălin Predoiu, conform news.ro.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Cine vorbește de extremism,din 2016 -2019 pnl usr numai ura și extremism au promovat

    cat timp dati legi continuu de limitare a drepturilor si libertatilor cetatenesti , se aluneca inevitabil

    Fixati economia , nu pe spatele scaderii puterii de cumparare a populatiei, a saracirii romanilor si a furtului sistematic de economii de la cine mai are, prin inflatie, si extremistii vor disparea. toate astea ca sa puteti fura voi taxe si risipi banii pe cheltuielio imbecile. dau un exemplu: am intr-un sat un teren cu garaj. acolo, nu e apa, canalizare, internet sau gaz. dar se face acum parc pe banii publici. bai noaptea mintii.

    altfel veti disparea voi. 

    1. La mine se asfalteaza drumuri extravilan, pe campie, fara niciun sens. Milioane de euro, din asa zise "FONDURI EUROPENE" = adica taxele noastre - 15-30% banii firmelor de consultanta proiecte

      da chiar altceva ce am vazut sapt asta: in arad, dupa tabla cu iesirea din arad, se face un trotuar de vreo 3 m latime din pavele si borduri, care incepe dintr-un sens giratoriu, si merge nicaieri, pe langa sosea , afara din oras, spre... camp. dupa cca 100 m incepe un sant deci cred ca pana acolo va merge.

      bani cheltuiti aiurea total, asta in conditiile in care inca avem strazi de pamant in oras, 

    Extremismul "banderist" e la liber, restul nu ?!

    S-a trezit tovarasul Perdoiu/Predoiu ...!

    Voi politrucii ticalosi,ipocriti si tradatori de tara sunteti sursa extremismului.daca chiar vreti sa combateti extremismul,plecati acasa!!!

    Eu cred si ca datoria pe care vo impune statutul de functionar roman este aceea de a inabusi orce dorinta de accedere ,a poporului,spre adevarata democratie,spre respectarea dreptutilor si libertatile poporului la a fi informat ,asi exprima parerea.Nu sunt singutul care spune acest lucru.Va plateste statul sa fiti dusmanii populatiei (de rand) Politicul,politicienii sunt sursa tuturor relelor din tara inclusiv a extremismului.Creati grupe reala sau imaginare forte extremiste ca sa ne putet pune catuse si pumnul in gura

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb