• Semnal de alarmă pentru responsabilii de proiectul Contrapărţii Centrale
• "ASF, o treabă făcută în pripă"
• "Nu aş fi de acord cu lichidarea controlată a unui fond"
Reporter: Cu ce obiective porniţi în lupta pentru un loc în Consiliul SIF Moldova?
Bogdan Chetreanu: Întrebarea nu este simplă. De ce? Dacă, de exemplu, te lupţi să intri în conducerea unei societăţi aflată în dificultate, pe care trebuie să o redresezi, este mult mai uşor decât să iei o societate foarte bună, cu rezultate şi să ai ca obiectiv dezvoltarea acesteia.
Din această perspectivă, obiectivele principale se referă la îmbunătăţirea nivelului actual de performanţă a societăţii printr-un management de portofoliu eficient care să ducă la creşterea veniturilor societăţii.
Reporter: Aşadar, dezvoltare şi nu lichidare controlată...
Bogdan Chetreanu: Evident, dacă mă întrebaţi acum, nu aş fi de acord cu lichidarea controlată a unui fond. Aceasta este, mai degrabă, o politică specifică "hedge fund-urilor", care sunt foarte agresive. Părerea mea este că activele nu ar trebui lichidate, ci că societatea ar trebui dezvoltată. Putem, în acelaşi timp, să mergem pe restructurarea portofoliului. Aici se poate lucra oricând.
Reporter: Actuala conducere a SIF Moldova are ca strategie orientarea dinspre un portofoliu preponderent în sectorul financiar spre sectorul energetic.
Bogdan Chetreanu: Eu cred că această politică este bună, mai ales având în vedere listările care urmează: Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica. Dacă ne menţinem pe trendul acesta, eu consider că este bine pe termen mediu şi lung. Restructurarea componentei financiare a venit odată cu vânzarea participaţiei BCR. Expunerea pe sectorul financiar, mai ales în această perioadă, trebuie să fie cât mai limitată. Aşa este mai prudent. Nu ştim însă ce va fi peste un an-doi. S-ar putea ca piaţa să-şi revină total şi, atunci, SIF-ul să revină pe acest domeniu. Totul depinde de piaţă.
De aceea, eu sunt pentru o cât mai mare flexibilitate în acţiunea acestui fond de investiţii. Trebuie să faci în aşa fel încât să te poţi muta foarte repede de pe o componentă pe alta, iar schimbul să îl faci în câştig, nu în pierdere. Asta este ideea.
Nu pot să nu remarc faptul că de la cel mai slab portofoliu dintre cele cinci, la început, SIF Moldova a ajuns, acum, la cel mai bun. Are cele mai multe companii listate şi, aşa cum spuneam, transferul se poate face mult mai uşor, faţă de alte SIF-uri, care sunt blocate, sau chiar faţă de Fondul Proprietatea.
Reporter: Sunt alegeri la toate SIF-urile. De ce aţi ales să candidaţi la SIF Moldova?
Bogdan Chetreanu: De la început mi-a plăcut deschiderea acestui SIF. A avut cea mai mare transparenţă dintre toate - în ceea ce priveşte politica investiţională, în ceea ce priveşte remuneraţiile, din toate punctele de vedere. Acţionarii SIF Moldova au fost, în permanenţă, foarte bine informaţi. Ingredientele către o reţetă de succes sunt o cât mai mare transparenţă şi cât mai mare deschidere către acţionari. Să nu uităm că actuala conducere a început să facă lucrul acesta înainte de ridicarea pragului de deţinere de la 1 la 5%.
Reporter: Cu cine dintre contracandidaţi v-ar plăcea să faceţi echipă?
Bogdan Chetreanu: Nu ştiu dacă ar fi corect să nominalizez. Este decizia acţionarilor.
Reporter: Dacă veţi fi ales de acţionari la SIF Moldova, cum rămâne cu funcţia de la CNVM (n.r. consilier al vicepreşedintelui Alexe Gavrilă)?
Bogdan Chetreanu: Dacă AGA mă va alege, îmi voi da demisia de la CNVM.
Reporter: Funcţiile sunt incompatibile.
Bogdan Chetreanu: Funcţiile sunt incompatibile, dar am dreptul să candidez. Incompatibilitatea are un anumit termen şi curge din momentul în care sunt ales şi validat.
Reporter: Aţi fi în favoarea unei eliminări a pragului lui SIF-uri?
Bogdan Chetreanu: Am să răspund ce am mai spus şi cu ani în urmă, atunci când aveam funcţia de comisar CNVM. Decizia este politică. Putem discuta la nesfârşit din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al guvernanţei corporative, dar este mai puţin important. Politicul va decide, aşa cum a făcut cu limitarea deţinerii, apoi a ridicării pragului de la 1 la 5%.
Oricum, indiferent ce va fi, noi ne vom strădui să ne facem treaba cât mai bine.
Reporter: Ce părere aveţi despre faptul că un grup de acţionari a cerut dividende mai mari la SIF Moldova?
Bogdan Chetreanu: Este firesc ca acţionarii să ceară dividende mai mari. În ţările civilizate, când ai nişte deţineri pe piaţa de capital, de obicei sunt pe termen lung şi politica de dividende este foarte predictibilă.
Dacă acţionarii ştiu că ai un plan pe termen lung, atunci nu vor veni să ceară dividende mai mari, dacă tu, ca manager, le demonstrezi că faci ceva cu banii.
Apropo de obiectivele mele, cred că o politică predictibilă de dividend ar trebui să fie un scop pentru toţi. Şi o politică investiţională cât mai transparentă. Să se ştie, în fiecare moment, fiecare leu unde se va duce.
Reporter: Cum vedeţi dumneavoastră piaţa de capital, în acest moment?
Bogdan Chetreanu: Eu sunt un tip optimist. Cred în piaţa de capital românească, cu toate că mulţi îi cântă prohodul.
Reporter: Inclusiv în Bursa de Valori Bucureşti?
Bogdan Chetreanu: În primul rând. Aici SIF-ul va avea un cuvânt de spus, având în vedere deţinerile pe care le are la cele două burse. Aş vrea să mă implic.
Reporter: Cum vedeţi activitatea BVB sub conducerea aleasă anul trecut?
Bogdan Chetreanu: Este prea devreme să mă pot pronunţa. Dacă mă veţi întreba peste o lună de zile, când sper să fiu administrator al SIF, atunci voi răspunde.
Reporter: Spuneaţi, la un moment dat, că nerezolvarea problemei Rasdaq este marea dumneavoastră neîmplinire. Ce părere aveţi, acum, de soluţia găsită - trimiterea proiectului la Ministerul Finanţelor pentru iniţierea unui proiect de lege? Ce şanse îi daţi?
Bogdan Chetreanu: Şi noi am încercat acum trei ani acelaşi lucru. Atunci, nu am găsit înţelegere la Ministerul Finanţelor. Sper ca, acum, Ministerul Finanţelor să promoveze acest proiect, cred că este benefic pentru piaţă.
Reporter: Subiectul "Rasdaq" a stârnit un întreg scandal între AIPC şi BVB. Consideraţi că proiectul trimis Ministerului Finanţelor este de natură să mai genereze conflicte?
Bogdan Chetreanu: Eu zic că este în beneficiul acţionarilor şi nu împotriva lor.
Marea temere a acţionarilor este că, trecând aceste societăţi de la o categorie a pieţei - care, în paranteză fie spus nu există, ea nu se încadrează în nici un fel de legislaţie, este în aer - pe sistemul alternativ de tranzacţionare, automat, îşi vor pierde valoarea. Nu este adevărat. Nici că aceste societăţi se vor putea delista oricum nu este adevărat. Cum spunea şi proiectul de instrucţiune, ca să poţi ieşi din piaţă, trebuie să faci ofertă.
Dacă am spus că este o mare neîmplinire a mea, îmi asum în continuare acest lucru.
Reporter: Având în vedere poziţiile dumneavoastră în cadrul CNVM, care este opinia legată de înfiinţarea ASF?
Bogdan Chetreanu: O treabă făcută în pripă, în mare grabă...
Reporter: Cum ar fi trebuit să arate o astfel de autoritate?
Bogdan Chetreanu: În primul rând, o autoritate de supraveghere financiară ar trebui să cuprinda şi supravegherea bancară.
Dacă nu mă înşel, noi am copiat modelul bulgăresc.
În al doilea rând, toate ţările civilizate care au luat hotărârea să facă această consolidare, respectiv Anglia, Olanda, au făcut-o în ani de zile. În Anglia, a durat trei ani, în Olanda la fel, timp în care autorităţile rămăseseră cu sedii separate.
Pe de altă parte, ţările civilizate cu pieţe mature, cum ar fi Anglia şi Franţa, care au făcut aceste consolidări, acum le despart, dar pe alte principii. Nu înapoi în autorităţi pentru piaţa de capital, asigurări, pensii, ci despart supravegherea financiară de supravegherea macroprudenţială. Francezii au deja cele două instituţii.
Din câte ştiu, englezii vor să facă şi o a treia autoritate specializată în protecţia investitorilor. Este foarte important. De exemplu, la noi, BNR nu are nici un fel de atribuţii legale privitor la protecţia consumatorului de produse financiare. Dacă ar da supravegherea bancară unei noi autorităţi, aceasta ar avea automat atribuţii în acest domeniu. Nu s-ar mai întâmpla să apară clauze abuzive şi restrictive în contracte, pentru că ele ar trebui să fie cenzurate de noua autoritate.
Acesta este doar unul dintre exemple.
Reporter: Piaţa de capital mai are un proiect foarte important, anul acesta. Uniunea Europeană ne cere să avem, până în toamnă, o contraparte centrală pentru tranzacţiile cu derivate. Credeţi că BVB şi Sibex se vor pune pe treabă şi vor reuşi să se încadreze în termen?
Bogdan Chetreanu: Haideţi să vedem care este alternativa! Ce se întâmplă dacă nu ne încadrăm?
Reporter: Dispar derivatele...
Bogdan Chetreanu: Putem să facem decontarea derivatelor la o altă casă de compensare/contraparte centrală din Europa, însă acest lucru nu ar fi deloc benefic pentru piaţa de derivate din România.
Toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu trebuie să se gândească foarte bine la ce fac.
Piaţa de capital are nevoie de produse noi, altfel va rămâne pe loc. Pentru asta are nevoie de piaţă de derivate. Pe pieţele mature, volumele sunt 80% pe derivate şi numai 20% pe spot. La noi, este invers. Piaţa derivatelor nu trebuie neglijată şi nu trebuie privită ca un cazino. Ea este esenţa capitalismului.
Sunt convins ca se va găsi o soluţie şi nu cred că banii sunt un impediment (n.r capitalul minim pentru CCP este de 7,5 milioane euro). În toată această problemă, important este know-how-ul, iar banii nu sunt pierduţi. Se creează o entitate care administrată bine produce bani.
"O autoritate de supraveghere financiară ar trebui să cuprindă şi supravegherea bancară".
•
"Putem să facem decontarea derivatelor la o altă casă de compensare/contraparte centrală din Europa, însă acest lucru nu ar fi deloc benefic pentru piaţa de derivate din România. Toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu trebuie să se gândească foarte bine la ce fac".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2013, 09:48)
Fuga dupa ciolan...ar fi mai bine daca ne spunea ce a facut pentru piata cat a fost la CNVM...ca ce a facut piata pentru el cunoastem....