• Ministerul Agriculturii lucrează la un pachet de forme de sprijin pentru sector
• Viorel Matei, FNPAR: "Trăim şi noi bine, din patru în patru ani când se apropie alegerile"
Îngrijorat de o posibilă criză alimentară care se prefigurează la nivel mondial, Guvernul nostru a anunţat, deja, că pregăteşte o serie de măsuri de sprijinire a sectorului agricol.
Ministerul Agriculturii a anunţat, ieri, formele de sprijin pe care fermierii ar urma să le primească în 2011, acestea fiind extrem de diversificate, de la subvenţionarea motorinei şi a dobânzilor la credite, până la ajutor pentru inundaţii şi calamităţi.
Director general în cadrul ministerului, Daniela Giurca a declarat: "Încercăm să oferim agricultorilor un sprijin mai mare decât cel oferit în 2010 şi să continuăm cu toate formele de sprijin deja existente. Garantăm că sprijinul din 2011 nu va fi mai mic cu niciun cent faţă de cel de anul trecut".
• Ploaie cu promisiuni
Daniela Giurca a arătat că producătorii agricoli din sectorul vegetal ar urma să primească, anul aceasta, o subvenţie la hectar din fonduri europene în valoare de 101 euro, la care s-ar putea adăuga un complement de la bugetul de stat în valoare de 75 euro. "Săptămâna aceasta notificăm la Bruxelles nivelul maxim posibil negociat al plăţilor complementare, de 75 euro/hectar pe care vrem să îl acordăm în funcţie de posibilităţile bugetului de stat", a spus Giurca. Domnia sa a precizat că ministerul va solicita Comisiei Europene să ne permită să acordăm în 2011 şi un avans din plăţile la hectar care vor urma.
Directorul general a precizat că, în urma scumpirii repetate a carburanţilor, fermierii ar putea să beneficieze de motorină subvenţionată pentru lucrările agricole a cărei valoare ar putea să fie de 2 lei/litru. De asemenea, producătorii agricoli ar putea lua credite operaţionale cu dobândă subvenţionată de 5%-10%, poliţe de asigurare subvenţionate cu 50%-70%, precum şi sprijin pentru irigaţii şi calamităţi. Sprijin vor primi şi apicultorii, precum şi cei care practică agricultura ecologică.
Sectorul zootehnic ar putea primi şi el mai mulţi bani.
Daniela Giurca a anunţat că plăţile directe de la buget pentru bovine şi caprine vor fi majorate cu 30%. De asemenea, Giurca a arătat că vor fi implementante scheme de sprijin pentru bunăstarea animalelor (porc şi pasăre), pentru neutralizarea deşeurilor de origine animală, precum şi pentru conservarea patrimoniului genetic.
• Fermierii: "Întâi făceţi-le, apoi vorbiţi"
Agricultorii susţin că formele de sprijin anunţate sunt necesare, dar şi-au exprimă năduful pentru faptul că agricultura devine interesantă pentru Guvern, doar în prag de alegeri.
Nemulţumirea lor vine în contextul în care multe dintre schemele de sprijin anunţate de doamna Giurca sunt încă în lucru, iar până la punerea lor în practică ar urma să mai treacă luni bune, fiind necesar inclusiv acordul Comisiei Europene.
"Devenim şi noi importanţi pentru Guvern în prag de alegeri şi trăim bine din patru în patru ani", a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
Matei a recomandat ministerului să nu anunţe răspicat că pregăteşte un sprijin pentru achiziţia de motorină: "Dacă transmiteţi ca o certitudine faptul că fermierii vor lua motorină subvenţionată cu 2 lei/litru, atunci benzinarii vor creştere preţurile şi vom cumpăra motoriona cu 8 lei/litru! Întâi realizaţi această măsură şi dupa aceea vorbiţi! Avem experienţe anterioare, în care după ce aţi anunţat forme de sprijin de acest gen, benzinarii au majorat imediat preţurile cu 10 bani/ litru".
• De ce lipseşte horticultura din peisaj?
În timp ce culturile de câmp şi zootehnia vor beneficia de subvenţii mărite anul acesta, producătorii de legume-fructe se simt discriminaţi şi nu înţeleg de ce sectorul horticol nu reprezintă o prioritate pentru guvernanţi. Mircea Croitoru, reprezentantul grupului de producători de legume de la Matca a declarat: "Deşi ar fi trebuit, noi nu primim nici măcar plata la hectar din fondurile europene. Am solicitat şi noi un complement de la bugetul de stat pentru că ne este foarte greu să rezistăm. Sectorul de legume-fructe este pur şi simplu împiedicat să se dezvolte din cauza evazioniştilor şi din pricina autorităţilor care fac presiuni să ne dezbine".
1. Raspuns
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2011, 04:21)
De ce nu este sprijinit sectorul horticol ? Cred ca sunt mai multe cauze, eu am sa incerc sa va prezint doua:
- sumele necesare pentru acest sector sunt, per ansamblu, cele mai mici din cele trebuitoare agricultorilor. Fie si numai prin prisma impactului electoral, cine are timp de "mizilicuri" ?
- evaziunea romanilor cu cereale si a altor neamuri cu legumele si fructele pe care acestea le aduc in Romania ar cam avea de suferit in situatia in care romanii s-ar apuca sa-si dezvolte horticultura.
2. Export carne de porc
(mesaj trimis de Ion în data de 18.03.2011, 09:27)
Ce se mai aude cu permisiunea de export carne de porc in U.E. ?
De 2 ani se tot spune ca se ridica interdictia dar nu se intampla nimic.
D-nul. Ministru Tabara, a zis ca se da liber la export in aprilie-mai 2011.