Prejudiciu de 6 milioane de lei, într-un nou dosar ANRP

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 31 martie 2017

Prejudiciu de 6 milioane de lei, într-un nou dosar ANRP

Ingrid Mocanu, fost vicepreşedinte ANRP: "Dosarele acestea au ajuns modalităţi de a acoperi diverse rahaturi pe care le face DNA"

Fostul deputat Theodor Nicolescu şi mai mulţi foşti şefi din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) sunt urmăriţi penal de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un nou dosar de corupţie, conform unui comunicat de presă.

Noul dosar vizează supraevaluarea unui teren de 1.250 de metri pătraţi aflat în zona Bulevardului Camil Ressu din Capitală

Terenul fost evaluat la valoarea de 9.492.800 lei (2.638.800 euro la cursul de schimb de la acea dată), de trei ori mai mult decât valoarea reală a terenului, potrivit DNA, care adaugă: "A reieşit că terenul a fost supraevaluat cu 6.120.237 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu în dauna statului.

Raportul de evaluare a fost întocmit cu nerespectarea Legii nr. 247/2005 şi a Standardelor Internaţionale de Evaluare impuse de lege şi a fost avizat de suspectul Vişoiu Gheorghe, expert evaluator în cadrul A.N.R.P.

Astfel, preşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Ingrid Zaarour, Popa Mocanu Ingrid Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoraş Mihnea Remus, Attila Marko Gabor, Nicolescu Theodor Cătălin şi Canangiu Constantin Cătălin, pe de o parte, şi evaluatorul Vişoiu Gheorghe, aveau obligaţia legală să verifice dacă raportul de evaluare întocmit de Tudose Doina, respectă Standardele Internaţionale de Evaluare în sensul de a folosi, drept comparabile, tranzacţii certe ale unor proprietăţi similare vândute şi nu oferte de vânzare speculative publicate on-line. Din probele administrate a rezultat că aceştia nu au respectat această obligaţie legală, acceptând şi aprobând acordarea de despăgubiri pe baza unui raport de evaluare în care valoarea de piaţă a fost denaturată.

Activitatea descrisă a determinat totodată obţinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către două persoane care, anterior iniţierii procedurilor în vederea despăgubirii, obţinuseră la un preţ modic drepturile litigioase de la persoana care avea dreptul legal la despăgubire.

Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală".

La ieşirea de la audieri, Ingrid Mocanu, fost vicepreşedinte al ANRP, a declarat că este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu supraevaluarea unui teren din Capitală.

"Dosarele acestea au ajuns modalităţi de a acoperi diverse rahaturi pe care le face DNA. Eu m-am săturat să merg în instanţă şi să explic că nu am luat niciun leu, niciodată, că nu cunosc pe nimeni dintre cei cărora le-am dat despăgubiri. M-am săturat. O să fac plângeri penale şi sesizări procurorilor care nu înţeleg să îşi facă treaba aşa cum scrie în lege", a spus Ingrid Mocanu.

DNA menţionează că Attila Marko Gabor este cercetat în lipsă, faţă de acesta fiind emis un mandat de urmărire internaţională.

Fostul deputat PNL Theodor Nicolescu şi fostul vicepreşedinte al ANRP Mihnea Remus Iuoraş mai sunt judecaţi pentru abuz în serviciu şi în dosarul ANRP privind despăgubirea ilegală a omului de afaceri Horia Simu.

Pe 25 august 2015, omul de afaceri Horia Simu, foştii deputaţi Marko Attila şi Theodor Nicolescu au fost trimişi în judecată, alături de alte cinci persoane, în dosarul privind des-păgubirea ilegală aprobată de ANRP pentru un teren de peste 97.000 metri pătraţi, la un preţ supraevaluat cu 70 milioane de euro.

Pe lângă aceştia, mai sunt judecaţi, sub acuzaţia de abuz în serviciu, Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, şi Mihnea Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte al instituţiei, foştii membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP Constantin Zaharia Lefter şi Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Bărbulescu), dar şi expertul evaluator Alexandru Florin Hanu.

Potrivit DNA, în 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoraş, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi de a stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase, după un raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50 la sută a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am privit aseară punctul de vedere al dnei Mocanu prezentat la o televiziune. Ea susține că nu avea nici competența dar nici obligația legală de a verifica justețea raportului de evaluare. Nu interesează pe nimeni dacă dna Mocanu a luat sau nu bani pentru modul în care și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu. Ceea ce contează este dacă avea sau nu obligația să se asigure că cel care face expertiza nu este un escroc.

     

    Pe de altă parte, DNA afirmă că aveau obligația să se asigure că expertiza respectă niște standarde de expertizare. 

     

    Iată ce a dispus în iunie 2016, Curtea de Apel. 

    "Curtea de Apel București a dispus efectuarea unei expertize de verificare a evaluarii imobiliare în primul dosar ANRP trimis în judecată, în care este inculpat și fostul subprefect din Cluj, Mihnea Iuoraș. 

     

    Cu urmatoarele obiective: 

    1. Daca rapoartele de evaluare, reevaluare si constatare mentionate au fost efectuate cu respectarea Standardelor Internationale de Evaluare în vigoare la data întocmirii lor (editia a 8-a, GN1), si cu observarea dispozitiilor speciale reglementate de art. 10 al. 6 din Titlul I si 16 (îndeosebi alin. 6, 6 ind. 1, 6 ind. 2, 6 ind. 3, 6 ind. 4, 6 ind. 5) din Titlul VII al Legii nr. 247/2005 în forma în vigoare în anul 2008 

    2. Daca, comparabilele folosite în fiecare dintre rapoartele de evaluare, reevaluare si constatare mentionate sunt adecvate si pertinente în raport de obiectul evaluarii. 

    3. Daca metodele de evaluare si corectiile folosite în fiecare din rapoartele supuse atentiei sunt adecvate si pertinente în raport de obiectul evaluarii. 

    4. Daca valorile de piata estimate de evaluatori prin folosirea acestor comparabile si metode de evaluare sunt corecte în raport de obiectul evaluarii. 

    5. Daca nici una din valorile de piata estimate de rapoartele de evaluare analizate nu sunt corecte, care este valoarea de piata a fiecaruia dintre cele trei terenuri evaluate?" 

     

     

    Întrebarea rămâne. Era Comisia Centrală menită să procedeze precum Curtea de Apel și să verifice corectitudinea evaluării? Ar fi fost util dacă DNA ar fi comunicat potrivit cărui articol din Legea 247/2005. 

     

    Interesant este că, atunci când procurorii au dosar "beton", indică foarte clar: art, aliniat din legea X/Y.. În acest caz nu o fac. Și atunci, până la clarificarea acestui subiect, există două posibilități: 

     

    1) Legea a fost dată intenționat așa. Iar în Comisia Centrală ajungeau doar cei care semnau ca primarul iar rolul lor acolo era tocmai să ungă mecanismele, nu să se opună unor expertizări. Legea a fost dată pentru a permite furatul. Nu există mecanisme indicate în ea prin care membrii comisiei să verifice expertiza. 

    2) DNA are dreotate iar ce a făcut Curtea de Apel era posibil să fie făcut și de către Comisie. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb