Intrarea în insolvenţă a unui club de fotbal a fost văzută, până ieri, drept o rampă spre...faliment. Dinamo este oficial prima echipă autohtonă de fotbal care reuşeşte să iasă din insolvenţă, ceea ce oferă o rază de speranţă pentru cluburile aflate într-o situaţie similară. Fără un exemplu pozitiv, insolvenţa nu era decât o găselniţă pentru amânarea sfârşitului.
Tribunalul Bucureşti a decis închiderea procedurii de insolvenţă şi reintroducerea în circuitul economic a SC Dinamo 1948 SA, societatea care administrează clubul de fotbal din Liga I, a declarat, pentru Mediafax, administratorul judiciar Cătălin Dascăl. Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvenţă a fost înregistrat în data de 13 mai 2014, la Tribunalul Bucureşti. Clubul al cărui acţionar majoritar este Ionuţ Negoiţă a acoperit în totalitate datoriile istorice la începutul lunii martie, cu două luni mai devreme decât prevedea planul de reorganizare aprobat de către instanţă. În acest sens, la termenul din 25 martie, SC FC Dinamo 1948 SA a solicitat închiderea procedurii de insolvenţă şi reinserţia societăţii în circuitul economic, însă ANAF a contestat planul de reorganizare. Conform acestui plan, SC Dinamo 1948 SA a avut de achitat 3.486.133 de lei, adică 4,48 % din suma aferentă masei credale, care se ridica la momentul intrării în insolvenţă la 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro. Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperării creanţelor au fost cele bugetare şi chirografare. Categoria creditorilor cu creanţe bugetare (în valoare de 24.442.264 de lei, conform tabelului defintiv de crenţe) au beneficiat, conform planului de distribuiri, de sume în proporţie de 5,93 % din totalul grupei, adică 1,45 milioane de lei. Pentru categoriile creanţelor chirografare şi creanţelor subordonate, de aproximativ 11,5 milioane de euro, nu a fost achitată de către SC Dinamo 1948 SA nicio sumă prin planul de reorganizare.
Conform regulamentului UEFA, o formaţie are dreptul de a se înscrie în competiţiile internaţionale organizate de acest for la un an după ieşirea din insolvenţă. Dinamo ar putea să joace în preliminarii Ligii Campionilor sau Europa League în sezonul 2017-2018, evident dacă va ocupa în Liga 1 un loc care să-i permită acest lucru, dar speră să obţină o derogarei. În primăvara acestui an, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, anunţa că forul pe care îl conduce a trimis o adresă la UEFA, pentru a afla dacă grupările din Liga I aflate în insolvenţă pot participa în sezonul viitor al cupelor europene. Răspunsul a sosit imediat, forul continental întărind ceea ce deja se ştia, cluburile respective nu pot participa în cupele europene. Situaţia actuală a lui Dinamo este însă mult diferită.
La finalul sezonului trecut, în Liga 1 se găseau şapte echipe aflate în insolvenţă: CFR Cluj, Dinamo, Oţelul, Rapid, Universitatea Cluj, Petrolul Ploieşti, FC Braşov, patru dintre acestea retrogradând în a doua divizie. Intrarea în insolvenţă nu le-a ajutat foarte mult pe Poli Timişoara, FC Argeş, Gloria Bistriţa, FC Vaslui, UTA, echipe care au dispărut de pe harta fotbalului mare, între timp o parte dintre ele fiind reînscrise de către suporteri în ligile inferioare.