Nici o bancă din SUA nu a intrat în faliment anul trecut, potrivit Calculated Risk, care menţionează că 2018 a fost primul an de după 2006 în care nu a fost consemnat un astfel de eveniment pe piaţa financiară americană, respectiv al treilea de la crearea agenţiei independente Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC - Corporaţia Federală de Garantare a Depozitelor), în 1933.
Potrivit Bloomberg, creşterea economiei SUA, reforma fiscală pentru sectorul corporate şi normele aplicate după criza financiară au consolidat "sănătatea" băncilor, iar primele şase mari instituţii de credit din SUA sunt pe cale să anunţe un profit total de peste 100 de miliarde de dolari (record istoric).
Calculated Risk menţionează, conform CNBC, că şi băncile mai mici şi mai vulnerabile par să beneficieze de situaţia amintită. Astfel, numai opt bănci au falimentat în 2017 şi toate acestea au fost cumpărate de creditori mai mari.
Potrivit Calculated Risk, falimentul bancar a fost, în trecut, o întâmplare mai des întâlnită pe piaţa americană. Vârful de falimente de după criza financiară a fost atins în 2010, când 157 de instituţii de credit au intrat în colaps. Anterior, în perioada crizei depozitelor şi împrumuturilor, vârful a fost consemnat în 1989, când au intrat în faliment 534 de bănci.
De precizat că, în caz de faliment bancar, autorităţile de reglementare din SUA încearcă să vândă activele instituţiei de credit către altă instituţie, iar FDIC îşi asumă responsibilitatea pentru restul.