Premierii Tudose şi Filip au stabilit organizarea unei şedinţe de guvern moldo-română, în toamnă

Mina Irina
Politică / 21 iulie 2017

Mihai Tudose şi Pavel Filip (Sursa foto: captură Youtube)

Mihai Tudose şi Pavel Filip (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 13:30 Tudose, despre schimbarea sistemului electoral în Moldova: "Este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic"

Premierul Mihai Tudose a afirmat, astăzi, la Chişinău, că adoptarea unui nou sistem electoral în Moldova nu afectează procesul democratic, primul-ministru apreciind că declaraţiile critice la adresa modificărilor survenind după "o distorsionare a realităţii de neprieteni".

Mihai Tudose a apreciat, răspunzând unei întrebări legate de modul cum vede decizia Parlamentului din Moldova: "Schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului, este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt multe ţări în lume care au acest sistem, deci nu este nimic ieşit din comun. Ce este ieşit din comun - şi vă spun sincer că şi România a căzut în aşa ceva - este distorsionarea realităţii de cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere în instituţiile democratice din Moldova".

Tudose a menţionat că şi ţara noastră a avut schimbări ale sistemului electoral, fără ca acest lucru să afecteze democraţia în România.

Mihai Tudose a conchis: "Poporul din Moldova, prin reprezentanţii în Parlament, decide ce sistem de vot este mai potrivit în acest moment. Indiferent cum sunt aleşi, indiferent de ce tip de guvern susţin, ce este important este continuuitatea în proiect. Cît timp este un proces democratic care alege un Parlament funcţional care generează un guvern stabil, iar Moldova este în continuare pe un parcurs european, lucrurile sunt în regulă".

La rândul său, Pavel Filip a afirmat că declaraţiile critice făcute de la Bruxelles reprezintă "exportarea" unei dispute politice interne din Moldova.

Filip a spus: "Aceste declaraţii au fost făcute de către o familie politică, nu de către oficialii de la Bruxelles. Cu părere de rău, s-a reuşit exportarea polemicii politice de la Chişinău pe platforma Uniunii Europene. Subscriu celor spuse de către primul-ministru Mihai Tudose: nu contează care sistem electoral este, este foarte important ca acesta să nu încalce normele democratice şi să nu permită abuzuri în alegeri sau în campania electorală, iar de acest lucru eu vă asigur cu certitudine că va fi respectat în Republica Moldova".

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi, pe Facebook, că a promulgat legea privind trecerea de la sistemul de vot uninominal la cel mixt.

(M.I.)

--------

Premierul Mihai Tudose a anunţat, astăzi, la Chişinău, că urma discuţiilor avute cu omologul moldovean, Pavel Filip, s-a stabilit organizarea, în toamnă, a unei şedinţe de guvern comună, aceasta urmând să aibă loc în capitala Republicii Moldova.

Mihai Tudose a anunţat, potrivit News.ro: "Am stabilit cu domnul prim-ministru o şedinţă comună de guvern în toamnă la Chişinău şi până atunci întâlniri lunare la nivel de echipe de miniştri pentru a impusiona proiectele comune".

Şeful Executivului a punctat că România rămâne un susţinător al Republicii Moldova pentru a-şi contina parcursul european şi i-a mulţumit fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, din Guvernul Boc, pentru că este "un avocat bun la intereselor Moldovei".

Tudose a susţinut: "Rămânem în continuare un avocat, sau un susţinător frecvent al Modovei pe plan internaţional. (...) La Chişinău sunt patru înalţi oficiali europeni care sunt români, unii foşti miniştri, şi care sunt avocaţii buni ai intereselor Moldovei şi le mulţumim. Chiar mă uit la unul dintre domniile lor, fostul ministru Funeriu".

El a subliniat că este un efort comun al celor două state pentru susţinerea Republicii Moldova de a-şi continua parcursul european, dar este nevoie de stabilitate şi continuitate, precizând că dacă nu va exista o finalitate în câţiva ani toate eforturile făcute de cele două guverne au fost în zadar.

Şeful Executivului a precizat: "Este nevoie de stabilitate şi continuitate, fiindcă altfel toate eforturile făcute de către guvernul din Moldova şi de către guvernul din Bucureşti pentru a ajuta, dacă nu au şi o finalitate - în câţiva ani să parcurgem cât mai repede drumul către Uniunea Europeană pe care era înscris Moldova, este păcat să fi fost eforturi inutile".

Totodată, Tudose a anunţat că săptămâna viitoare sau cel târziu peste două săptămâni va avea loc o întâlnire între miniştrii de Interne ai României şi Republicii Moldova pentru a discuta despre traficul de frontieră şi problemele legate de cetăţenie.

La rândul său, premierul moldovean a ţinut să sublinieze importanţa relaţiei dintre cele două state, precizând că este "o relaţie de suflet", pentru că în ambele state se vorbeşte aceeaşi limbă, există aceeaşi cultură şi o istorie comună.

Premierul Republicii Moldova Pavel Filip afirmat: "Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că aţi decis să faceţi această vizită de lucru la Chişinău în mai puţin de o lună de când v-aţi asumat responsabilitatea de a conduce guvernul de la Bucureşti (...). Acest lucru vorbeşte şi despre atitudinea pe care o are România faţă de Republica Moldova, acest lucru vorbeşte şi despre relaţia specială pe care o are Republica Moldova cu România, pentru că nu este o simplă relaţie bilaterală între două state, nu este o simplă relaţie între două state vecine, dar este o relaţie mult mai profundă, o relaţie de suflet, pentru că vorbim aceeaşi limbă, pentru că avem aceeaşi cultură, pentru că avem aceeaşi istorie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb