Angajaţii din România nu mai trebuie plătiţi cu salarii aflate sub limita de subzistenţă, iar majorarea salariului minim poate fi acoperită din economiile rezultate prin scăderea CAS, a afirmat premierul Ponta, referitor la nemulţumirea micilor întreprinzători pentru creşterea salariului minim.
El a răspuns astfel la remarca presei că micii întreprinzători sunt nemulţumiţi de anunţul privind creşterea salariului minim pe economie începând cu anul viitor, deoarece nu au fost consultaţi în acest sens.
"Întotdeauna trebuie să înţelegem că facem ceea ce trebuie pentru stimularea mediului de afaceri, dar nu mai putem să fim ca în Africa, cu salarii sub limita de subzistenţă. Sunt întrebaţi (întreprinzătorii - n.r.) şi parcurgem toate procedurile, însă un salariu minim de 1.000 lei, care înseamnă 200 şi ceva de euro, este în continuare un salariu extrem de mic, ori noi trebuie să mergem în paralel, pe măsură ce au crescut profiturile şi am scăzut CAS...numai din scăderea CAS ar putea să acopere acest lucru", a spus Ponta, potrivit Mediafax.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat că salariul de bază minim brut pe ţară va creşte cu 75 de lei din ianuarie 2015, ajungând la 975 de lei, Codul muncii fiind cel care prevede stabilirea anuală a salariului minim garantat în plată. Potrivit Codului Muncii, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, este stabilit prin hotărâre de guvern, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.