PREMIERUL ANUNŢĂ LA NEW YORK LISTAREA ACŢIUNILOR ROMTELECOM Intenţiile lui Ponta, secrete pentru Deutsche Telekom

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 24 martie 2015

Intenţiile lui Ponta, secrete pentru Deutsche Telekom

Deşi Palatul Telefoanelor a fost renovat în 2005, Nikolai Beckers spune că starea clădirii nu este una tocmai bună

Premierul Victor Ponta a menţionat, în cadrul unei întâlniri recente cu marii investitori de la New York, listarea pachetului de acţiuni (45,99%) pe care statul român îl mai deţine la Romtelecom (actuală Telekom România), într-un termen de 12-18 luni, alături de alte posibile listări, precum Hidroelectrica, Salrom, Aeroportul Bucureşti şi portul Constanţa.

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a selectat anul trecut consorţiul Swiss Capital-BT Securities-UBS pentru furnizarea de servicii de consultanţă la vânzarea participaţiei deţinute de stat la Romtelecom, care trebuia să stabilească care va fi varianta favorabilă din punct de vedere financiar - negocierea directă sau listarea acţiunilor la Bursă.

Înţelegem, din declaraţia premierului, citată de chiar preşedintele BVB Lucian Anghel, că statul a ales listarea şi nu vânzarea directă către un investitor strategic, iar Deutsche Telekom, care este acţionar la Romtelecom prin OTE Grecia, nu şi-ar exercita dreptul de preferinţă în ocazie.

Contactaţi de ziarul BURSA, oficialii Deutsche Telekom ne-au declarat: "Nu avem cunoştinţă despre o asemenea declaraţie [n.r. - a premierului]. În plus, deciziile şi anunţurile oficiale din partea guvernului sunt încă aşteptate pe acest subiect. Din punctul nostru de vedere, nu putem decât să reiterăm că Telekom România este parte integrantă din DT Group şi Deutsche Telekom este pe deplin angajată la prezenţa în Romania şi în perspectivele ţării. Recenta rebranduire este o dovadă în acest sens".

Pe de altă parte, Claudia Nemat, membru în boardul Deutsche Telekom, a fost citată, ieri, în presă, cu declaraţia că DT este interesat să achiziţioneze pachetul statului la Romtelecom, "dacă există pe masă o propunere decentă pentru ambele părţi".

Din declaraţiile premierului şi ale doamnei Nemat, am putea deduce că nu a existat acea "propunere decentă pentru ambele părţi".

Brokerii consideră că listarea acţiunilor Romtelecom la Bursă ar fi avantajoasă atât pentru statul român,care ar putea obţine mai mulţi bani, dar şi pentru companie, pentru că aşa vor fi mult mai mulţi cumpărători.

"La o negociere directă ai mai puţini cumpărători, fapt care nu va avantaja compania", ne-a spus, cu ceva timp în urmă, domnul Alexandru Elian, director de vânzări la Blue Rock Financial Services.

Anul trecut, fostul ministru Răzvan Cotovelea a făcut estimări cu privire la valoarea pachetului de acţiuni: "Valoarea reală a pachetului Romtelecom se situează între 300 şi 600 milioane de euro şi, cu siguranţă, va fi o negociere foarte dură, pentru că noi credem că acest operator are un potenţial de piaţă extraordinar, numai dacă ne referim fie si numai la investiţiile care sunt în curs de pregătire şi la investiţiile care vor urma în perioada imediat următoare, finanţate din fondurile europene în perioada 2014-2020. Cuantificând acest potenţial, credem că este absolut necesar să cerem un preţ corect, care să reflecte faptul că Romtelecom este unul dintre principalii trei operatori telecom de pe piaţa locală".

"Strategia Telekom România este aprobată la nivelul DT Group"

Telekom România a obţinut, anul trecut, 11,6 milioane de euro din vânzarea unui număr de 28 de active, fondurile fiind utilizate pentru investiţii. Nikolai Beckers, şeful Telekom România, a spus recent: "Pentru acest an estimăm că veniturile obţinute din valorificarea activelor vechi şi colaterale se vor situa între 25 şi 29 milioane de euro. Prin acest proces, Telekom România obţine fonduri pentru investiţii şi poate reduce costurile operaţionale".

Pe de altă parte, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, spunea, în luna februarie, că doar valorificarea unor anumite proprietăţi imobiliare şi îmbunătăţirea anumitor indici ai Telekom România din vânzarea acestora, nu îl satisfac şi nici nu va fi de acord cu acest lucru.

Oficialii DT ne-au declarat: "În 2014, Telekom Romania a înregistrat venituri sănătoase în sumă de peste 1 miliard de euro, într-un context de piaţă dificil. Acest lucru rezultă şi din strategia companiei să se concentreze pe activităţile de bază, capitalizând activele secundare legate de infrastructura veche sau portofoliul real-estate. În plus, strategia Telekom Romania este aprobată la nivelul DT Group".

În luna septembrie a anului trecut, Telekom Romania a anunţat că a scos la vânzare Palatul Telefoanelor şi alte două proprietăţi din apropiere, la un preţ de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăţi imobiliare.

Ulterior anunţului, fostul ministru pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, s-a arătat "un pic surprins" că executivul Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) nu a informat ministerul în legătură cu acest demers.

Acum, însă, oficialii companiei declară că vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate pentru Telekom Romania Communications, iar reluarea vânzării în acest an ar putea fi posibilă dacă se va lua o decizie în acest sens.

În 2005, Palatul Telefoanelor a fost reinaugurat, în urma finalizării unui proces de renovare început în 1995 şi care s-a ridicat la opt milioane de euro.

Practic, construcţia este renovată de circa 10 ani, însă Nikolai Beckers spune că Palatul Telefoanelor este o clădire a cărei stare nu este una tocmai bună: "Am avut mai multe discuţii privind acest imobil, dacă vom investi sau nu în clădire. Anul trecut am iniţiat licitaţia pentru vânzarea acestui imobil, care a expirat, şi Palatul Telefoanelor nu s-a vândut. Dacă vom vinde în acest an nu vă pot spune, urmează să discutăm în Consiliul de Administraţie pe acest subiect şi, dacă se decide în acest sens, licitaţia va fi reluată. În prezent, pe agenda noastră nu figurează ca prioritate vânzarea imobilului".

Acţionarii Telekom România sunt grupul elen OTE, cu 54,01% din capitalul social şi statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, cu 45,99% din acţiunile societăţii.(P.B.)

În septembrie 2014, Telekom Romania Communications, divizia care acoperă operaţiunile fixe, şi Telekom Romania Mobile Communications, divizia mobilă, au devenit noile denumiri ale operatorilor Romtelecom şi Cosmote România, schimbarea fiind parte a procesului de adoptare a brandului "Telekom" al grupului german Deutsche Telekom.

Telekom Romania Communications este unul dintre cei mai mari operatori locali de telecomunicaţii. Acţionari sunt grupul elen OTE - 54,01% şi Ministerul pentru Societatea Informaţională - 44,99%.

Telekom Romania Mobile Communications are ca acţionari Cosmote Group, parte a OTE Group - 70% şi Romtelecom - 30%.

Deutsche Telekom deţine 40% acţiunile din OTE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb