Premierul armean Nikol Pashinian a făcut apel, astăzi, la forţele ruse de menţinere a păcii desfăşurate în Nagorno Karabah să acţioneze în urma noilor ciocniri dintre armata azeră şi separatiştii armeni în această enclavă disputată, relatează News.ro.
"În Nagorno Karabah există o linie de contact unde sunt desfăşurate forţele de menţinere a păcii, iar acest teritoriu este responsabilitatea lor. Ne aşteptăm ca orice încercare de a încălca linia de contact să fie prevenită de către contingentul de menţinere a păcii", a afirmat premierul armean în cadrul unei întâlniri guvernamentale.
Azerbaidjanul a anunţat, ieri, că a preluat controlul mai multor poziţii şi a distrus ţinte armeneşti în Nagorno Karabah, în timpul unei ciocniri soldate cu puţin trei morţi, care a reactivat riscul declanşării unui război.
Operaţiunea de menţinere a păcii trebuie "clarificată", deoarece Azerbaidjanul refuză să semneze "un document privind mandatul" acestei forţe ruse desfăşurate în noiembrie 2020, a subliniat Pashinian.
De asemenea, el a cerut Azerbaidjanului să-şi îndeplinească "obligaţiile": să recunoască "existenţa Nagorno Karabahului", să respecte linia de contact şi să recunoască "culoarul Lachin", care leagă enclava separatistă de Armenia.
"În caz contrar, trebuie să promovăm mecanisme internaţionale astfel încât Azerbaidjanul să îşi îndeplinească obligaţiile", a continuat Pashinian.
Incidentele recente riscă să afecteze negocierile de pace mediate de Uniunea Europeană care au loc de câteva luni între Azerbaidjan şi Armenia, două republici ex-sovietice rivale din Caucaz.
După un război soldat cu peste 30.000 de morţi la începutul anilor 1990, disputele dintre cele două s-au reaprins în toamna lui 2020 în vederea obţinerii controlului asupra regiunii Nagorno Karabah care, susţinută de Erevan, s-a separat de Azerbaidjan.
Peste 6.500 de persoane au fost ucise în timpul acestui nou război pierdut de Armenia, care a cedat teritorii importante Azerbaidjanului. Moscova a trimis trupe de menţinere a păcii în Nagorno Karabah, în urma unui acord de încetare a focului în noiembrie 2020, dar incidentele armate rămân frecvente.