PREMIERUL DE LA LONDRA ANUNŢĂ Marea Britanie organizează alegeri anticipate în 8 iunie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 aprilie 2017

Marea Britanie organizează alegeri anticipate în 8 iunie

Lira se apreciază

---------------

Actualizare 17:28 Parlamentul britanic a aprobat convocarea alegerilor anticipate pe 8 iunie

Parlamentul britanic a aprobat astăzi cererea premierului Theresa May de convocare a alegerilor anticipate pentru data de 8 iunie, transmite BBC.

Camera Comunelor a aprobat solicitarea premierului cu 522 de voturi "pentru", din cei 650 de parlamentari, în timp ce un număr de 13 aleşi au votat împotrivă.

Cererea a fost, astfel, aprobată cu un număr de voturi care a depăşit lejer majoritatea de două treimi necesară.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:35 Euro profită de slăbiciunea dolarului, lira sterlină este aproape de maximul ultimelor şase luni

Euro a urcat astăzi la cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, beneficiind de deprecierea dolarului cauzată de dobânzile scăzute din SUA şi de îndoielile legate de capacitatea preşedintelui Donald Trump de a-şi impune reformele fiscale, în timp ce perspectiva alegerilor anticipate din Marea Britanie menţine lira aproape de maximul ultimelor şase luni, transmite Reuters.

Lira a înregistrat ieri a doua mare creştere într-o singură zi după 2008, în urma convocării de către premierul Theresa May a alegerilor anticipate, pentru data de 8 iunie.

În Franţa, peste patru zile va avea loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar sondajele indică o diferenţă de doar câteva puncte între primii doi candidaţi, analiştii spunând că orice creştere a euro va fi limitată.

Euro este astăzi în urcare uşoară, la 1,0837 dolari pe unitate.

Principalul motor de creştere a euro este slăbiciunea dolarului şi aşteptările scăzute ca Rezerva Federală a SUA să crească de trei ori dobânzile în acest an, din cauza unor date economice sub aşteptări şi a neîncrederii în capacitatea lui Trump de a reduce taxele şi a relaxa reglementările aşa cum a promis.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei faţă de un coş de şase valute, a atins marţi minimul ultimelor trei săptămâni. Randamentul titlurilor Trezoreriei pe termen de 10 ani a coborât sub 2,2%, la cel mai scăzut nivel de după alegerile care au avut loc în noiembrie în SUA.

Lira este la mai puţin de un cent de un vârf de 1,2908 dolari pe unitate atins ieri, cel mai ridicat nivel de după 3 octombrie.

(A.C.)

---------------

Actualizare 11:21 May cere electoratului să aibă încredere că va obţine cel mai bun acord de Brexit, după ce a convocat alegeri anticipate

Premierul britanic Theresa May a explicat miercuri, într-un interviu, că a convocat alegeri anticipate, cu trei ani mai devreme decât normal, pentru a avea un mandat de negociere a Brexit puternic şi pentru a oferi certitudine şi claritate după ieşirea din UE, fără riscul ca planurile Guvernului să fie sabotate de opoziţie, relatează BBC News. Ea a cerut electoratului să aibă încredere în ea că va obţine cel mai bun acord posibil cu blocul comunitar.

May a subliniat că a luat această decizie "cu reticenţă", dar "în interesul naţional". "Am încredere în opinia publică britanică şi îi cer şi ei să aibă încredere în mine", a adăugat şefa Guvernului de la Londra.

Theresa May a insistat că este hotărâtă să "negocieze cel mai bun acord posibil cu UE", în special concentrându-se pe dorinţele clare exprimate de britanici la referendumul din iunie, ca ţara să preia înapoi controlul asupra legilor, graniţelor şi bugetului.

May a explicat că platforma electorală conservatoare va include un plan pentru Brexit, dar şi liniile trasate deja în strategia de guvernare "pentru construirea unei Mari Britanii mai puternice", ce include locuri de muncă pentru toată lumea şi relaţii comerciale cu UE şi cu restul lumii.

Premierul britanic a refuzat să precizeze dacă va propune un sistem de imigraţie similar celui actual, ce prevede scăderea imigraţiei nete la 100.000 sau unul şi mai strict, limântându-se să răspundă că migraţie trebuie să fie "la niveluri sustenabile".

Şefa Partidului Conservator a atras, însă, atenţia, că indiferent ce se va întâmpla, nu poate avea loc un nou referendum privind Brexit. "Nu există cale de întoarcere", a explicat.

În ceea ce priveşte campania electorală, May a anunţat că nu va lua parte la dezbateri televizate, dar se va întâlni cu alegătorii.

(A.C.)

---------------

Actualizare 11:05 Parlamentarii britanici vor vota propunerea premierului de declanşare a alegerilor anticipate pentru 8 iunie

Parlamentarii britanici se reunesc astăzi după-amiază pentru a vota cu privire la propunerea prim-ministrului de declanşare a alegerilor anticipate pentru 8 iunie. Analiştii susţin că propunerea va trece de votul parlamentarilor, după ce liderul laburist şi-a exprimat susţinerea pentru un nou scrutin înainte de începerea negocierilor de Brexit, transmite Sky News.

Acest vot are loc la doar o zi după anunţul şocant făcut de premierul May, care a susţinut că alegerile anticipate reprezintă singura cale pentru o asigura stabilitatea politică înainte de Brexit, potrivit News.ro.

(A.C.)

----------------

Premierul britanic Theresa May a anunţat, ieri, că va convoca alegeri generale anticipate în data de 8 iunie, informaţie care a dus la aprecierea monedei naţionale, lira sterlină.

Lira a urcat cu 1,5% în jurul orei 15.30 (ora Marii Britanii), ajungând la 1,2754 dolari.

Într-o declaraţie surprinzătoare făcută la reşedinţa sa oficială din Downing Street, Theresa May a anunţat că a decis să convoace alegeri generale anticipate în 8 iunie. Oficialul de la Londra a menţionat că Executivul pe care îl conduce are planul potrivit pentru negocierea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), dar are nevoie de unitate politică la Londra.

Alegerile din Regatul Unit ar fi trebuit să aibă loc, în mod normal, în 2020, însă May a decis să le convoace în 2017 pe motiv că are nevoie de susţinere în Parlament pentru mandatul de negociere cu UE în privinţa Brexitului.

Amintim că, în 23 iunie 2016, britanicii au decis, printr-un referendum, ieşirea ţării din Uniunea Europeană, iar luna trecută, premierul May a lansat procedura oficială de părăsire a blocului comunitar, urmând să fie iniţiate în curând şi negocierile în acest sens, estimate să dureze doi ani.

May i-a avertizat pe oponenţii săi politici că greşesc atunci când cred că Marea Britanie va schimba cursul Brexitului. În plus, aceasta a afirmat că opoziţia slăbeşte poziţia guvernului de la Londra în cadrul negocierilor cu UE.

Premierul May susţine că guvernul său are un plan de Brexit care îi va pemite ca Regatul Unit să câştige, din nou, controlul legislaţiei şi al frontierelor sale. Oficialul de la Londra a subliniat: "Ar trebui să existe unitate în Parlament, dar nu este. Laburiştii ameninţă că vor vota împotriva acordului final de Brexit". În opinia sa, dacă nu vor fi alegeri anticipate, "vor continua jocurile politice".

Premierul urmează să lanseze astăzi, în Camera Comunelor, organizarea alegerilor în 8 iunie.

Ca să poată organiza scrutinul, Theresa May trebuie să obţină acordul Parlamentului cu o majoritate de două treimi.

După anunţul privind alegerile din iunie, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, a declarat: "Salut decizia premierului de a oferi poporului britanic şansa să voteze pentru un Guvern care să pună interesele majorităţii pe primul plan. Partidul Laburist va oferi ţării o alternativă eficientă la un Guvern care a eşuat în reconstruirea economiei şi a oferit standarde de trai în cădere".

Dar, potrivit celui mai recent sondaj de opinie, Conservatorii conduşi de Theresa May se bucură de 44% dintre opţiunile alegătorilor, iar Laburiştii, de numai 26%.

Tot ieri, premierul scoţian Nicola Sturgeon a afirmat, făcând referire la scrutinul din 8 iunie: "Conservatorii văd o şansă pentru orientarea Marii Britanii spre dreapta, pentru impunerea unui Brexit dur şi a tăierilor şi mai mari. Să ne ridicăm pentru Scoţia".

Tim Farron, preşedintele Partidului Liberal-Democrat, care se opune Brexitului, a declarat că alegerile anticipate reprezintă o şansă pentru schimbarea direcţiei ţării, pentru evitarea unui Brexit dur şi pentru menţinerea Marii Britanii în piaţa unică europeană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mi se pare o strategie pusă la punct pentru a da ocazia alegătorilor să voteze contra Brexit. Din categoria "să mai votăm o dată, poate iese ce trebuie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb