Premierul grec şochează: vrea referendum pentru sprijinul financiar extern

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 noiembrie 2011

Premierul grec şochează: vrea referendum pentru sprijinul financiar extern

Guvernul elen riscă să cadă

Ministrul finanţelor nu a fost înştiinţat cu privire la referendum

Acţiunile băncilor elene şi moneda europeană scad puternic

Premierul grec, George Papandreou, a surprins întreaga lume, luni seara, anunţând că va organiza un referendum în ţară şi va solicita un vot de încredere în Parlament cu privire la acordul de asistenţă financiară adoptat săptămâna trecută, la summitul liderilor europeni de la Bruxelles.

"Voinţa poporului grec se va impune", a declarat Papandreou, în faţa grupului parlamentar socialist, adăugând că va cere şi un vot de încredere în Parlament asupra acordului privind sprijinul Greciei.

"Vor oare grecii adoptarea noului acord sau îl resping? Dacă grecii nu îl vor, atunci el nu va fi adoptat", a declarat primul-ministru.

Săptămâna trecută, liderii UE au ajuns la un acord cu băncile pentru reducerea cu 50% a datoriei Greciei, de către creditorii privaţi. Acordul presupune ştergerea a 100 de miliarde de euro din totalul datoriei publice a ţării, de 350 de miliarde de euro.

În plus, Atena va primi noi împrumuturi internaţionale în cadrul unui pachet în valoare totală de 130 de miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2014, acest program înlocuindu-l pe cel de 109 miliarde de euro decis în luna iulie, de UE şi FMI.

În schimb, Atena trebuie să accepte o întărire a controlului politicii sale bugetare şi să impună măsuri de austeritate severe. În condiţiile date, grecii au protestat în numeroase rânduri, iar săptămâna trecută au avut loc manifestaţii în toată ţara, unele chiar violente.

Premierul grec este criticat de membrii propriului partid şi de partenerii europeni, după ce a anunţat că va recurge la un referendum, riscând să piardă votul de încredere în Parlament.

Unii membri ai Partidului Socialist aflat la guvernare au cerut demisia lui Papandreou, pentru că pune în pericol apartenenţa Greciei la zona euro. Totodată, un parlamentar important din partidul lui Papandreou a demisionat, iar alţi doi au spus că ţara are nevoie de un guvern de uniune naţională, urmat de alegeri anticipate - solicitate şi de opoziţie.

Comisia Europeană nu a fost informată cu privire la referendum

Grecia nu a notificat Comisia Europeană cu privire la planurile Executivului de la Atena de a organiza un referendum pentru pachetul de ajutor financiar extern.

"Grecia nu ne-a informat oficial. Până nu avem, de exemplu, o scrisoare sau ceva asemănător de la premierul elen, nu reacţionăm", a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.

Nici măcar ministrul elen al finanţelor, Evangelos Venizelos, nu a fost înştiinţat cu privire la referendum.

"Venizelos nu ştia despre referendum, ci numai despre votul de încredere din Parlament", a afirmat un oficial din guvernul elen, citat de Reuters.

Papandreou, la summit-ul G20 de la Cannes

Premierul elen George Papandreou va participa la summitul G20 de la Cannes, de la sfârşitul acestei săptămâni, la invitaţia Franţei, ca să discute planul de organizare a referendumului.

"Primul-ministru va participa la reuniunea G20 de la Cannes, unde vor fi discutate cele mai recente evoluţii, în urma unei invitaţii primite din partea Franţei", a spus un oficial grec citat de agenţia Reuters. Acesta a menţionat că Papandreou a discutat, în acest sens, şi cu cancelarul german Angela Merkel.

Euro a coborât cu 1,5% la ora 09.57, pe piaţa SUA, ajungând la 1,3654 dolari. Săptămâna trecută, moneda unică trecuse de 1,40 dolari pentru prima oară după luna septembrie.

Anunţul premierului elen privind organizarea unui referendum a crescut dramatic riscurile pentru Grecia şi pentru zona euro, conform agenţiei de evaluare Fitch Ratings. Respingerea programului negociat recent de Grecia cu UE şi FMI va spori riscurile unei intrări în incapacitate de plată în mod forţat şi dezordonat, şi a unei potenţiale ieşiri a Greciei din zona euro, spun analiştii Fitch. Oricare variantă va avea consecinţe financiare severe pentru stabilitatea financiară şi viabilitatea zonei euro.

"Guvernul Papandreou este ceva ce sfidează logica: ar fi trebuit să cadă cu ceva vreme în urmă, dată fiind situaţia economică a ţării", declară Niall Ferguson, istoric, citat de postul TV Bloomberg.

Populaţia Greciei crede că referendumul anunţat nu este decât "o înşelătorie" şi că guvernul ar fi trebuit să ţină cont de părerea poporului înainte de încheierea acordului, nu acum.

Stefanos Manos, fost ministru de finanţe al Greciei: "Dacă Papandreou va continua cu referendumul, vom intra în faliment, iar falimentul ne va duce înapoi la drahmă (n.r. - fosta monedă naţională). Referendumul pune în pericol plata tranşei următoare din împrumutul UE-FMI".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb