-----
Actualizare 15:53 Lazard: O reducere a datoriei Greciei cu 100 miliarde de euro este "rezonabilă"
Ştergerea a 100 miliarde de euro (113 miliarde de dolari) din datoria Greciei va permite ţării să-şi reducă povara în linie cu ţintele stabilite de creditorii internaţionali, a anunţat, azi, Matthieu Pigasse, care conduce echipa de consilieri a băncii de investiţii Lazard, transmite Bloomberg.
La 1 februarie, ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a ales banca de investiţii Lazard pentru consultanţa legată de datoria publică a Greciei şi de gestiunea fiscală. Datoria Greciei se ridică la 320 miliarde de euro - aproximativ 175% din PIB -cel mai ridicat nivel din UE.
Un nivel al datoriei publice de 120% din PIB în 2020 "este un obiectiv care pentru mine arată rezonabil şi permite efectiv Greciei să ajungă la un nivel sustenabil. Un efort este absolut necesar", susţine Pigasse într-un interviu acordat postului de radio France Inter.
Datoria poate fi anulată sau redusă, prin câteva metode, a explicat Matthieu Pigasse, şeful subsidiarei din Paris a Lazard. Acesta a adăugat: "Grecia este într-o situaţie periculoasă din punct de vedere financiar, este o criză umanitară aşa cum Europa nu a mai cunoscut de la al Doilea Război Mondial. Măsurile de austeritate impuse Greciei de reprezentanţii UE, BCE şi FMI au dus într-adevăr la un dezastru".
Banca de investiţii Lazard a acordat Greciei şi în trecut consultanţă legată de datoria publică.
(Alexandru Costea)
---
Actualizare 14:17 Grecia s-ar putea împrumuta din nou, de la SUA, Rusia sau China
Grecia ar putea apela la SUA, Rusia sau China dacă nu va reuşi să ajungă la un nou acord cu liderii zonei euro privind datoria, a anunţat astăzi noul ministru grec al Apărării, Panos Kammenos, citat de BBC.
Demnitarul (preşedintele partidului Grecii Independenţi) a declarat că Grecia este obligată să apeleze la "planul B" dacă propunerile sunt respinse. Datoria Greciei se ridică la 320 miliarde euro (circa 175% din PIB), cel mai mare nivel din UE.
Grecia îşi prepară pledoaria pentru întâlnirea de mâine a miniştrilor de Finanţe din zona euro, cerând o nouă înţelegere cu liderii europeni şi susţinând că termenii programului de asistenţă financiară de tip bail-out (în valoare de 240 miliarde euro) sunt prea severi.
Accederea la putere, după alegerile din luna trecută, a guvernului anti-austeritate condus de politicianul de stânga Alexis Tsipras a provocat temeri că Grecia ar putea părăsi zona euro. Până în prezent, oficialii din UE au respins eforturile lui Tsipras de renegociere a condiţiilor bailout-ului, deşi cancelarul german Angela Merkel a declarat că aşteaptă să vadă dacă Grecia va înainta mâine "o propunere sustenabilă".
Panos Kammenos a spus: "Ce vrem noi este o înţelegere. Dar dacă nu va fi nicio înţelegere (şi dacă vedem că Germania rămâne rigidă şi vrea să dezmembreze Europa), atunci avem obligaţia să apelăm la planul B. Planul B se referă la găsirea finanţării dni alte surse. Ar putea fi Statele Unite în cel mai bun caz, ar putea fi Rusia, ar putea fi China sau alte ţări".
(Valentin Busuioc)
---
Premierul elen, Alexis Tsipras, respinge extinderea programului de asistenţă financiară acordat Greciei de creditorii internaţionali, afirmând că vrea să obţină "un credit punte" pentru ţara sa în iunie, când Atena ar urma să negocieze un nou acord cu UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Tsipras a declarat duminică, în Parlamentul elen, că scopul său este să servească intereselor naţionale şi să respecte promisiunile electorale ale partidului său. "După cinci ani de austeritate barbară, poporul nu se mai pleacă în faţa fricii", a spus Tsipras, menţionând: "Grecia vrea să-şi onoreze datoria. Dacă partenerii noştri vor acelaşi lucru, sunt invitaţi la masa negocierilor ca să putem discuta cum putem face acest lucru viabil".
În opinia lui Tsipras, "pachetul de ajutor a eşuat", iar noul Guvern nu are o justificare ca să ceară o prelungire a împrumutului. "Vrem un acord nou, un credit punte, care să ne ofere spaţiul fiscal pe care îl cere o negociere sinceră", a subliniat Tsipras.
Premierul elen a promis, de asemenea, că săptămâna aceasta va lansa o serie de măsuri care să rezolve criza socială. "Grecia nu poate fi o ţară europeană când mii de persoane sunt înfometate sau nu au electricitate", a declarat premierul, precizând că măsurile includ oferirea de mâncare gratuită, electricitate, adăpost şi medicamente pentru familiile afectate de criza economică.
Tsipras a mai promis abolirea privilegiilor politice, susţinând vânzarea maşinilor ministeriale care valorează peste 700.000 de euro, precum şi înstrăinarea unuia dintre cele trei avioane ale Guvernului.
Ministrul elen al finanţelor, Yanis Varoufakis, consideră că zona euro se va prăbuşi dacă ţara sa va fi obligată să părăsească uniunea monetară, întrucât mai multe ţări membre îi vor urma, pentru că nu vor mai putea plăti datoriile publice.
"Zona euro este fragilă, este precum construirea unui castel din cărţi de joc. Dacă scoţi Grecia, celelalte cărţi se vor prăbuşi", a afirmat Varoufakis, care consideră că blocul monetar se confruntă cu riscurile fragmentării şi "deconstrucţiei", dacă ţările membre nu conştientizează că atât guvernul elen, cât şi alte state nu sunt capabile să plătească datoria în condiţiile actuale.
Varoufakis cere respingerea politicilor de austeritate la nivelul întregii uniuni monetare şi iniţierea unui nou program de investiţii, finanţat de Banca Europeană pentru Investiţii.
"I-aş avertiza pe toţi cei care iau în considerare scoaterea Greciei din zona euro, pentru că acest lucru este foarte periculos. Cine va urma după noi? Portugalia? Ce se va întâmpla când Italia va descoperi că este imposibil să continue regimul de austeritate", a spus Varoufakis.
Însă, ministrul italian al economiei, Carlo Padoan, a catalogat drept "deplasate" afirmaţiile lui Varoufakis, afirmând că datoria ţării sale este "sustenabilă".
• Acţiunile băncilor elene, în declin puternic
Acţiunile băncilor din Grecia au scăzut puternic ieri, după ce, duminică, premierul Alexis Tsipras a respins extinderea programului de asistenţă financiară încheiat cu creditorii internaţionali.
Titlurile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă elenă, s-au depreciat cu 11% la ora 15:40, pe piaţa din Atena, ajungând la 90,1 eurocenţi, iar cele ale "Piraeus Bank" SA - cu 14%, la 51,9 eurocenţi. Acţiunile "Eurobank Ergasias" SA au coborât cu 10%, la 12,1 eurocenţi, iar cele ale "Alpha Bank" AE - cu aproape 9%, la 30,1 eurocenţi.
Directorul general şi preşedintele "National Bank of Greece" (NBG) intenţionează să demisioneze zilele acestea, potrivit afirmaţiilor lui Alexandros Tourkolias, cel care conduce grupul bancar.
"Eu şi preşedintele NBG, domnul George Zannias, intenţionăm să iniţiem procedura demisiei", a afirmat Tourkolias.
Menţionăm că tensiunile privind situaţia Greciei au determinat creşterea randamentului obligaţiunilor elene pe trei ani cu 2,43 de puncte procentuale ieri, la 20,43% - cel mai ridicat nivel din 2012 până în prezent. De asemenea, randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la zece ani a urcat cu 0,68 puncte procentuale, la 10,79%.
Miniştrii finanţelor din zona euro au programată în data de 11 februarie, la Bruxelles, o reuniune pentru discuţii privind situaţia datoriilor Greciei. Premierul Alexis Tsipras consideră că Atena va ajunge la un compromis cu partenerii săi europeni. Tsipras a afirmat: "Nu cred că există vreun motiv serios ca să nu ajungem la un acord, altul decât motivele politice".
•
Secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, a făcut, ieri, un apel la Grecia şi la partenerii săi europeni să-şi tempereze discursul, astfel încât să poată fi realizat un acord "'pragmatic" privind datoria Atenei.
"Acum, toată lumea trebuie să reducă puţin presiunea retoricii. Trebuie să existe un dialog în care Grecia şi toate părţile implicate să caute o soluţie practică şi pragmatică", a declarat Lew.
1. pomanagii
(mesaj trimis de pontica în data de 10.02.2015, 08:14)
copilarii,fara UE si SUA Grecia ar fi o oaza de saracie!!
2. Altii, mai infometati...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 10.02.2015, 09:54)
Deci, Grecia a imprumutat parca 380 miliarde euro. Sa zicem ca a beneficiat doar de 280 miliarde euro. Deci, unde sunt banii? Cum a ajuns un politician sa faca misto (observati golaneala, ca sa fim pe aceeasi lungime de unda cu acesti 2 politicieni) de toata lumea, discutand de economia facuta cu o suma de vreo 3-4 milioane euro, cand problema lor este de a gasi unde s-au dus banii luati in 15 ani, de au ajuns acum de se vaita ca nu au electricitate? Ca nu au ce? Pai cu banii acestia isi faceau cele mai moderne retele de orice, de la electricitate pana la canalizare, chiar si in satele cele mai indepartate. Dar, nimic nu mai conteaza. S-a ajuns la santaj ordinar, facut de niste golanasi, alesi de niste oameni indoctrinati, mituiti, saraciti de proprii conationali imbogatiti in ultimii 50 de ani (amintiti-va de cele 4 familii de armatori care sug banii grecilor de dinainte de Kennedy), care pur si simplu isi bat jos de toata Europa acum... Iar dl.Putin nu sta degeaba, ca se ajuta si el de asta pentru a contrabalansa razboiul pornit impotriva Rusiei, acum 25 de ani, razboi care a adus bazele NATO la granitele sale, in final. Da, caci atat grecii cat si spaniolii extremisti gasesc acum o mana de ajutor din partea lui Putin, care incearca si el sa-si apere interesele private si nationale asa cum poate. Apropo, Germania se pare ca, ajutata de SUA si restul lumii, a ajuns la granitele Rusiei din nou, dupa doua razboaie mondiale. Oare acum o sa cucereasca Rusia ori nu? Mai tineti minte ce ziceam noi despre Republica Moldova, despre moldovenii de acolo, care ziceau ca ei nu sunt romani, ca sunt moldoveni, ca vorbesc moldoveneasca nu romana... Ipocrizia asta o vedem acum in Ucraina, unde vorbitorii de limba rusa "nu vorbesc rusa ci ucraineana", iar nea Poroshenko ce sa faca si el decat sa-si duca tara in razboi? De ce sa nu ocoleasca el razboiul cu o politica echilibrata? Nu, el vrea europenizare, cu sacrificarea fizica, morala si economica a tarii. Asta se intampla cand hotii, cointeresatii, spionii, ajung in conducerea politica a unor tari. Ca si la noi de fapt, intr-o forma mai rafinata, pentru ca noi suntem inca in majoritate socialisti, dupa cum s-a vazut la vot (PSD are inca majoritatea cetatenilor). Adevaruri clare, ascunse de mass-media internationala, prezentate voalat, + devine -, - devine +, de lumea crede acum ca Rusii vor razboi mondial (ei aparandu-se la granite), ca Grecii si-au ales niste patrioti (niste patrihoti, mai bine zis), iar Spania se zbate intre hotie, coruptie, si supravietuire. Atentie, si totul se desfasoara la mare departare de catre cei care trag sforile in politica mondiala. Dar mintea cea de pe urma a oamenilor, pe cand? Pacat de greci, de civilizatia lor. Totusi, au oameni seriosi printre ei, oameni educati, oameni care nu sunt ipocriti, oameni care nu sunt lacomi. De ce nu-i pun in fruntea tarii?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 10.02.2015, 13:57)
Problema majora a grecilor e ca nu le place sa-si plateasca impozitele .Nici la noi bogatasii nu platesc,in schimb saracii aglomereza zilnic ghiseele administratilor financiare asa ca stam mai bine Pe de alta parte la conducerea U.E sunt tot felul "mazete"