Premierul îi dă peste degete preşedintelui

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 26 februarie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Generalul cu patru stele, Nicolae Ciucă, tocmai i-a aplicat o lovitură fulgerătoare şi extrem de dureroasă lui Klaus Iohannis. Premierul său, contra preşedintele său. Iar mărul discordiei este canalul Bâstroe. Un litigiu grav, pe care îl avem cu Ucraina şi legat de care, cei doi au nu doar opinii ci şi indormaţii diametral opuse.

În câteva zile doar, după ce, vorba lui Klaus Iohannis, ,,unii s-a inflamat", adevărul a putut fi demonstrat. Încălcând acordurile dintre cele două state şi normele internaţionale, ucrainenii au săpat în adâncime şenalul canalului Bâstroe, încă din vara anului trecut şi s-au şi mândrit cu faptul că, în prezent, un număr semnificativ de nave maritime pot utiliza această cale de navigaţie. Conform normelor stabilite de Comisia Dunării, precum şi acordurilor dintre cele două state, Ucraina nu poate face, legal, nici măcar operaţiuni de întreţinere, fără a notifica partea română şi fără a obţine acordul acesteia. În niciun caz nu avea permisiunea să adâncească canalul, punând în pericol întregul ecosistem, plus debitul braţului Sulina, de la trei metri şi ceva până la 8-9 metri. Partea interesantă şi, în acelaşi timp, scandaloasă, a acestui litigiu, este că, în timp ce autorităţile statului român au dormit pe ele, ucrainenii, fără a le informa în mod corect, au publicat, totuşi, pe site-urile lor oficiale, faptul că desfăşoară cu succes lucrări interzise.

Când într-un târziu, posibil prea târziu, presa de la Bucureşti s-a sesizat şi au început să vină şi câteva informaţii oficiale de la Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului, s-a stârnit, aşa cum era şi normal, un veritabil scandal politic. În care, pe bună dreptate, cei mai mulţi dintre protagonişti şi-au exprimat dezamăgirea că, în timp ce noi ajutăm în fel şi chip Ucraina, asumându-ne riscuri şi sacrificii, autorităţile de la Kiev ne aduc cu bună ştiinţă prejudicii. Sub pretextul războiului. Şi nu numai nouă. Ci Europei şi lumii întregi, pentru că Delta Dunării face parte din patrimoniul UNESCO. Este momentul în care, extrem de prost inspirat, dar şi după o întârziere de câteva zile, preşedintele Klaus Iohannis a sărit ca ars. Acuzându-i la pachet pe reprezentanţii părţii române, oficiali guvernamentali, politicieni şi jurnalişti, că s-ar fi inflamat într-un mod nejustificat şi, sugerând într-un mod cât se poate de transparent, că aceştia ar face jocul Federaţiei Ruse. O ieşire la rampă, care ne-a lăsat cu gura căscată. Şi nu numai pe noi. În ciuda evidenţei, ca şi când ar fi fost literalmente legat la ochi, Klaus Iohannis a solicitat dovezi. Dovezi care se aflau sub nasul lui. Şi pe masa de lucru a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe care, în mod constituţional, îl conduce.

De râsul curcilor. Una dintre televiziunile de ştiri, România TV, cu mijloacele în definitiv modeste pe care le are la dispoziţie, a închiriat o şalupă şi cu ajutorul sonarului acesteia, a făcut măsurători care au demonstrat că ucrainenii au săpat la o adâncime de peste 8 metri, periclitând fauna lacului Bâstroe, flora rezervaţiei Letea şi punând în pericol viaţa cailor sălbatici. Iar demonstraţia filmată a fost simplă şi nu a durat decât câteva minute. Timp în care a fost surprinsă şi o dragă aflată la lucru. Şi, de asemenea, un vas de marfă de dimensiuni mari, pe care ucrainenii îl încărcau cu grâu.

Să punem punct aici detaliilor, care sunt extrem de numeroase. Atât de numeroase, încât premierul a fost nevoit, ca pentru prima dată, să iasă de sub cuvântul lui Klaus Iohannis şi, arătând care este adevărul, să-l contrazică pe acesta la scenă deschisă. Mai mult, şi şi mai grav: a ieşit la iveală că, în mod eronat, intenţionat sau nu, atât partea română cât şi partea ucraineană, aşteaptă un verdict din partea Comisiei Europene. Comisia Europeană, neavând, în realitate, nicio atribuţie în acest sens. Contrar celor declarate, nu ştim încă din ce motiv, de Alina Vălean, comisarul pentru transporturi. În realitate, tot ceea ce se întâmplă se desfăşoară sub autoritatea Comisiei Dunării de Jos. Care, la acest capitol, se pronunţă fără echivoc. Ucraina nu avea voie să desfăşoare nicio lucrare.

Acum, în mod firesc, românii îşi pun întrebarea: ,,Ce l-o fi apucat pe preşedinte? Cum a fost posibil, ca preşedintele României, fără a avea niciun fel de informaţii care se susţin, să iasă la rampă şi să se pronunţe împotriva intereselor statului pe care îl reprezintă? E inconştientă? e trădare? Sau Klaus Iohannis este drona unor forţe externe?"

A doua întrebare este, însă, mai grea. Dacă a greşit atât de grav acum şi nu a regretat public şi nu şi-a cerut iertare, măcar pentru ca a dezinformat opinia publică, oare nu a mai greşit la fel de grav, în trecut şi în alte împrejurări în care a vândut, pe nimic, interesul naţional al României?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. "Premierul îi dă peste degete preşedintelui"

    D-ul Ciuca sa dea peste degetele SEFULUI,

    ce idee si imagine caraghioasa chiar penibila 

    1. MASCARICIUL de la TREI COCENI,,trebuie ARESTAT si JUDECAT pentru INALTA TRADARE. Vezi numai sprijinul acordat AUSTRIEI cu intrarea in SENGHEN si UCRAINEI cu BASTROIE. Daca o sa fie lasat in libertate pana ce isi termina mandatul,MASCARICIUL o sa VANDA ROMANIA cu tot si probabil o sa schimbe si numele ROMANIEI,ca sa nu se mai stie ca pe pamant a existat o TARA numita ROMANIA. CIOLACU,iesiti din ADORMIRE.!

    Cred ca-i da peste degete doar asa de chichi,de ochii lumii.Tradatorul asta de Klaus se afla la ultimul mandat,nu mai are nimic de pierdut,este cu sacul si cu gusa plina,pe cand PNL-ul,PNleprele cum le spun unii pe buna dreptate,sunt in pericol de a nu intra in parlament la alegerile viitoare.Chiar si cei de la UIR(Uniunea Ingropati Romania),partidul securistilor ,le tin isonul.Ia te uita,suntem noi obligati sa sprijinim Ucraina neconditionat!Ca ce chestie cand interesul national este in joc?Si asa,am facut- o din omenie dar nu ai cu cine!Slava Romaniei!

    1. Vorbiți numai prostii pe aici .Dacă nu puteți sa gândiți ceva normal va străduiți ss jigniți din plin

      Deranj mare daca nu gandim cum vrea CNN-ul ?!,

      ne place libertatea de gandire si schimbul de pareri 

    Nu mai are importanță ce și cum.

    Delta pare să fie sortită, potrivit celor spuse de oameni de meserie, a fi una din pagubele colaterale ale unui război interminabil. 

    Regimul ucrainean se consideră buricul pământului, omagiat de o planetă întreagă, și de aceea își permite să trateze cu dispreț și desconsiderare orice alte interese decât cele proprii. Bravo lor, sunt de inteles, așa au fost învățați, asta fac. 

    Dacă Johannis adopta altă poziție, risca să fie catalogat drept "cremwurst opărit" :)) de obraznicii oficiali ucraineni, așa cum a pățit-o ditamai cancelarul german. 

    Bietul Olaf nu a avut nicio reacție după așa afront și a înghițit gălușca cu prune :))

    Și acum cred că spune și în somn Slava Ucraina:) 

    1. Inghit galusca cu prune nemestecata fiindca sunt niste prosti !Ia sa riposteze,sa vedem ce pot pati?Asta este culmea cu dobitocul asta de zelenski sustinut de catre americani.Si americanilor li se poate da peste nas,ei nu au nevoie de Europa?Eu cred ca da fiindca si-au pus tot mapamondul in cap,nimeni nu ii poate suporta!

      Zelenki ne spune ca suntem niște fericiți ca le plătim ucrainenilor casa masa și distracție iar dacă nu erau ei noi eram vai mama noastra ,pana la sfârșitul razboiului cred ca o sa ne ceara și ceva despăgubiri ca au stat în tara noastra

    Iohanis este irelevant pentru americanii. Americanii se gandesc deja la urmatorul presedinte al tarii.

    Ciuca este soldatul americanilor din Irak si Afganistan, si a spus ce i-au zis americanii sa spuna.

    Americanii monitorizeaza foarte atent opinia publica, au vazut ca sentimentul anti-american ia proportii si l'au pus pe soldatul Ciuca sa faca o declaratie care sa calmeze "gloata". 

    CEL PE CARE NU-L LASI SA MOARA NU TE LASA SA TRAIESTI!

    1. Nu peste degete ci peste BOT,caci cu botul a grait

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb