PREMIERUL ÎL SUSŢINE PE CHIŢOIU SĂ IA MĂSURILE CARE SE IMPUN Ponta: "Gheţea nu va mai fi preşedinte CEC"

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 18 noiembrie 2013

Ponta: "Gheţea nu va mai fi preşedinte CEC"

UPDATE 15:45

Preşedintele comisiei de buget-finanţe din cadrul Senatului, Comsin Nicula, a declarat că mâine va fi stabilit regulamentul acestei subcomisiei de verificare a activităţii CEC Bank. Domnia sa a precizat: "N-am discutat despre fiica preşedintelui astăzi în biroul permanent al PNL. Regulamentul acestei subcomisii va fi stabilit mâine".

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a transmis, citat de presă: "Dacă există suspiciuni legate de credit, premierul Victor Ponta ar trebui să facă o plângere la Parchet, nu o comisie parlamentară".

UPDATE 15:10 Antonescu: O comisie a Senatului va verifica activitatea CEC Bank

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că o comisie a Senatului va verifica activitatea CEC Bank, precizând că la nivelul partidului pe care îl conduce nu există un mandat privind schimbarea din funcţie a lui Radu Graţian Gheţea.

"Domnul Chiţoiu nu are mandat special de la PNL să-l schimbe din funcţie pe domnul Gheţea pentru că PNL crede că activitatea unei instituţii bancare nu poate fi judecată în Biroul Permanent al unui partid", a declarat Crin Antonescu.

Biroul Permanent al Senatului a decis să aprobe o propunere venită din partea şefului Comisiei de buget-finanţe din Senat, social-democratului Cosmin Nicula. Acesta a propus să se formeze o subcomisie de anchetă care să verifice activitatea instituţiei de credit, informează Antena 3.

Propunerea social-democratului a trecut cu zece voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri.

Update 12:51 Mirel Palada: Guvernul va face o propunere de control către BNR pentru a verifica activitatea managerială la CEC

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a declarat astăzi, la un post de televiziune, că Executivul va face o propunere de control către Banca Naţională a României (BNR) pentru a verifica activitatea managerială la CEC Bank.

"Este clar că avem o problemă de gestionare acolo (la CEC). Cred că se va face o propunere de control către BNR pentru a verifica activitatea managerială", a precizat Mirel Palada.

Fiica preşedintelui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi.

Mirel Palada s-a întrebat "cum s-a putut acorda unei persoane fizice un credit care depăşeşte cu aproape jumătate plafonul" impus de bancă.

În plus, el a susţinut că "băncile se feresc să dea credite imobiliare pe terenuri agricole sau credite pe agricultură în general" deoarece acestea "sunt supuse unei mari doze de hazard".

---

Preşedintele Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank, Radu Gheţea, va fi schimbat din funcţie, a declarat, ieri, premierul Victor Ponta, menţionând că îl susţine total pe ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în verificarea activităţii manageriale a lui Gheţea, arată sursele de presă.

"Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba", a spus Ponta.

Premierul a subliniat, totodată, că CEC este o bancă al cărei capital este sută la sută proprietatea statului, iar ministrul de Finanţe are dreptul să examineze activitatea preşedintelui acesteia, în AGA şi în Consiliul director.

Domnia sa a precizat: "Activitatea de ansamblu (a CEC n.r.) este evident în supravegherea Ministerului de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe e acţionarul, e proprietarul. E ca şi când la o televiziune sau o afacere, proprietarul care are sută la sută, sigur că nu poate să lase adunarea generală sau consiliul de administraţie să facă orice cu banii respectivi".

Conform surselor de presă, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat că a fost sunat de către şeful statului Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC.

Victor Ponta declara la rândul său, săptămâna trecută, că a fost informat despre această discuţie şi că preşedintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune "o pilă" pentru un şef de bancă.

Fiica preşedintelui Traian Băsescu, Ioana Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Aveti mare grija sa nu speriati investitorii si mediul bancar cu o astfel de schimbare !

    Domnul Ghetea si-a platit datoria, a dat un credit preferential pe baza de PCR(pile, cunostinte, relatii) . 

    Ar trebui sa se mai prezinte cativa investitori la CEC sa vedem daca obtin aceleasi conditii sau mai bune ca intre timp au mai scazut dobanzile. 

    ANI inca nu a zis nimic !

    Impozitul pe tranzactie cum a fost calculat ? 

    1. mai spune ceva?Atentie cu aceasta banca.Ponta n-ar trebui sa dea indicatii.

    e ciudat ca nimeni nu pare sa sesizeze sau sa scrie despre "alianta" profund imorala intre mediul bancar si politicieni/stat impotriva cetatenilor obisnuiti!

    politicienii au ajuns sa guverneze sustinand clauzele abuzive ale bancilor si dand socoteala doar FMI, dsi ei au incheiat un contract social cu noi, oamenii obisnuiti, nu cu Raiffeisen sau Erste! si cu atat mai putin cu FMI! 

    aceasta tranzactie, daca se va dovedi ilegala, nu face decat sa pecetluiasca mizeria politicienilor , la brat cu bancherii!

    1. Presedintele l-a sunat pe Chitoiu si l-a rugat sa nu-l schimbe pe Ghetea inainte de expirarea mandatului.Daca se constata c-a facut "TREBURI"nelegale sa dea cu el de pamant,altfel.....

    si dezinformarea? Imprumuturi de peste 800.000 Euro nu pot da nici macar directorii sau presedintii de banci. Orice imprumut ce depaseste 800k Eur este aprobat de consiliul de administratie al bancii.

    Cine a numit membrii in CA la CEC? USL desigur, nu ma astept sa fi lasat in boardul celei mai mari banci cu capital integral de stat profesionisti si sa nu-si fi bagat coada politicul (cunoscut ca si incompetent). 

    Alta dezinformare marca laboratoarele PSD (sau o fi creatia Varanului?).

    Informati-va oameni buni inainte de a da cu parul! 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb