Premierul Indiei, discuţii cu Putin şi Zelenski înaintea vizitei ministrului de externe ucrainean

R.S.
Internaţional / 20 martie

Premierul Indiei, discuţii cu Putin şi Zelenski înaintea vizitei ministrului de externe ucrainean

Prim-ministrul indian Narendra Modi a discutat astăzi telefonic, în convorbiri separate, cu preşedinţii Rusiei şi Ucrainei - Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski - înaintea unei vizite la New Delhi a ministrului de externe ucrainean Dmitro Kuleba, informează Reuters.

India are o tradiţie de legături strânse cu Rusia în domeniile economic şi al apărării şi nu a criticat până acum Moscova pentru invazia rusă în Ucraina declanşată în februarie 2022, reaminteşte agenţia citată.

Kuleba va face o vizită în India săptămâna viitoare, în contextul încercărilor Kievului de a găsi susţinători pentru planul de pace propus de Ucraina, au afirmat doi oficiali indieni care cunosc subiectul. Va fi prima vizită la New Delhi a unui înalt oficial ucrainean, de la începutul războiului. El a fost invitat de omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, după un dialog telefonic între Modi şi Zelenski la începutul anului, a arătat unul din oficialii cărora Reuters nu le-a dezvăluit identitatea.

Ministrul va trece în revistă activitatea comisiei interguvernamentale bilaterale - un grup de lucru care are misiunea de a menţine legăturile economice, culturale şi tehnologice. Preşedintele ucrainean afirmase că sesiunea comisiei va avea loc "în viitorul apropiat", potrivit Reuters.

Ministerul indian de Externe nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta; anunţul oficial privind vizita va fi făcut abia săptămâna viitoare, a declarat una din sursele Reuters. Presa indiană a anunţat evenimentul încă de ieri.

Conform unui comunicat al Kremlinului, Modi i-a telefonat lui Putin pentru a-l felicita cu ocazia victoriei în alegerile prezidenţiale desfăşurate în Rusia la sfârşitul săptămânii trecute. Cei doi lideri au discutat şi despre Ucraina, arată aceeaşi sursă.

Guvernul indian a declarat, la rândul său, că premierul a reafirmat "poziţia consecventă" a ţării "în favoarea dialogului şi a diplomaţiei", calea spre rezolvarea crizei ucrainene, iar ambele părţi au fost de acord să consolideze relaţiile bilaterale.

Reuters reaminteşte că Modi i-a spus lui Putin, la o întâlnire care a avut loc în septembrie 2022, că vremurile actuale nu sunt potrivite pentru război. India a insistat asupra necesităţii dialogului între Moscova şi Kiev, relatează Reuters.

Ulterior dialogului de astăzi, Modi a scris în reţeaua X că a discutat şi cu Zelenski, subiectul fiind întărirea legăturilor bilaterale între India şi Ucraina. Şeful guvernului indian a transmis "sprijinul consecvent al Indiei pentru toate eforturile de pace şi încheierea rapidă a conflictului în curs".

După convorbire, Zelenski a comunicat pe aceeaşi cale că "Ucraina este interesată în întărirea legăturilor noastre comerciale şi economice cu India, în special privind exporturile agricole, cooperarea în domeniul aviaţiei şi comerţul cu produse farmaceutice şi industriale". El a subliniat importanţa participării Indiei la primul summit pentru pace prevăzut anul acesta în Elveţia, notează sursa citată.

Planul de pace ucrainean prevede retragerea tuturor militarilor ruşi din Ucraina, revenirea la frontierele post-sovietice din 1991 şi un proces pentru tragerea la răspundere a Rusiei.

Ucraina încearcă şi să atragă India în efortul de reconstrucţie a economiei afectate grav de război şi a invitat investitori indieni la un summit de afaceri care a avut loc în ianuarie, conform Reuters.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. China si India a discutat deja cu Putin presedintele reales,

    ar fi cazul ca si occidentul sa faca ceva in afara atitudinii pro-razboi,

    care costa populatia europei deja prea mult 

    1. Occidentul face ceva...un nou set de sanctiuni...mujicul Putler numai limbajul asta il pricepe, altfel se retragea din Ucraina si era pace:-)...Ma "MIR" ca nu pricepe un lucru atat de simplu si de evident

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb