Premierul israelian Naftali Bennett a afimat că un acord privind dosarul nuclear iranian ar fi "iminent", exprimându-şi temerea că el ar putea fi "mai fragil" decât precedentul, încheiat în 2015, relatează astăzi AFP, conform Agerpres.
Negocierile privind dosarul nuclear iranian s-au reluat la sfârşitul lunii noiembrie la Viena după o lungă pauză, cu obiectivul de a readuce SUA în înţelegerea din 2015 menită a împiedica Teheranul de a se dota cu bomba atomică, intenţie mereu negată de Republica Islamică.
SUA au părăsit acordul în 2018 sub preşedinţia lui Donald Trump, reintroducând apoi şi sancţiuni împotriva Teheranului. Ca ripostă, Iranul a încălcat în mare măsură restricţiile pe care a decis să le impună la activităţile sale nucleare.
Aliat al SUA şi inamic declarat al Iranului, Israelul consideră Teheranul şi programul său nuclear drept o ameninţare la securitatea sa şi la cea din Orientul Mijlociu.
"Un nou acord ar fi iminent (...) El ar fi mai fragil decât precedentul", a declarat duminică Bennett înaintea reuniunii săptămânale a guvernului la Ierusalim.
Israelul se pregăteşte "pentru ziua de după (acord) la toate nivelurile", a adăugat el.
"Terorismul iranian ne pune în pericol, dar şi pe alte ţări din regiune (...) Statul Israel se pregăteşte pentru ziua de după (încheierea acordului) pentru a asigura securitatea cetăţenilor săi prin propriile noastre mijloace", a mai spus Bennett.
La rândul său, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a afirmat duminică, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în Germania, că "trebuie luate toate măsurile pentru a asigura că Iranul nu poate deveni niciodată un stat nuclear".
"Lumea nu trebuie să permită acest lucru, iar Israelul nu o va permite niciodată", a adăugat Ganz, a cărui ţară este considerată de experţi ca singura putere nucleară din Orientul Mijlociu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2022, 20:25)
In mod normal nicio tara nu ar trebui sa detina arme nucleare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2022, 03:27)
poate ca armele nucleare ne-au scutit de un razboi conventional la scara mare, toti gandindu-se de doua ori inainte sa atace
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2022, 21:10)
Astia sunt ipocriti occidentali.
Ei inarmeaza Ucraina ca i in pericol de Rusia si nenorocesti economic Iran, (ca nu le da petol gratuit) ca i nenoroceste pe Islaelieni.
Ori esti cu ei (sluga lor) ori esti impotriva
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2022, 23:09)
Ha ha Welcome to Reality 2.022 version.