PREMIERUL KYRIAKOS MITSOTAKIS: "Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen"

G.B
Politică / 23 februarie 2022

Kyriakos Mitsotakis ( Sursa foto: gov.ro)

Kyriakos Mitsotakis ( Sursa foto: gov.ro)

Grecia susţine în mod dinamic cererea ţării noastre de a intra în spaţiul Schengen, a declarat, astăzi, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, aflat în vizită oficială la Bucureşti, potrivit Agerpres.

"Aş vrea să repet faptul că Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen. Trebuie să se întâmple acest lucru şi avantajele pentru România în urma acestei integrări vor fi foarte importante. Am avut ocazia să discutăm despre evoluţiile în Balcanii de Vest. Credem că toate ţările din Balcanii de Vest îşi au locul în Europa şi, prin colaborarea noastră, vom facilita integrarea lor. Am decis să lucrăm împreună, astfel încât să fie convocată o primă consfătuire interguvernamentală în legătură cu Albania şi cu Macedonia de Nord", a afirmat Mitsotakis, la Palatul Victoria, după convorbirile cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

El i-a mulţumit premierului Ciucă pentru susţinerea pe care România o acordă Greciei în chestiunile de interes naţional. Premierul grec a menţionat în acest sens "acţiunile ilegale" ale Turciei în Mediterana occidentală.

"Aş vrea să repet poziţia fundamentală a Greciei: Grecia păstrează întotdeauna închisă poarta ameninţărilor, dar deschisă poarta dialogului. Instrumentul, aşa cum a zis şi domnul prim-ministru Ciucă, pentru rezolvarea problemelor este dreptul internaţional, nu sunt ameninţările", a punctat Mitsotakis, în declaraţiile de presă comune cu Nicolae Ciucă.

Premierul elen a remarcat, totodată, că schimburile comerciale bilaterale au atins două miliarde de euro, adăugând că există "perspective şi mai importante".

"Avem mari companii greceşti care activează în România şi vor să îşi extindă activitatea investiţională şi avem mulţi vizitatori, mulţi turişti, mai ales turişti români în Grecia. Vrem încă şi mai mulţi, vrem ca ei să depăşească 1 milion de vizitatori, câţi au fost în anul 2019. Deja Grecia este o ţară deschisă pentru vizitatori de-a lungul întregului an, nu numai în lunile de vară", a completat Kyriakos Mitsotakis.

El a menţionat că a fost semnat un acord de colaborare în domeniul protecţiei civile, evidenţiind ajutorul oferit în "situaţii excepţional de dificile" de către pompierii români, care au dovedit "spirit de sacrificiu" şi profesionalism.

"Avem cele mai frumoase amintiri legate de eroismul pompierilor români. Acest eroism a reprezentat şi punctul de pornire pentru a începe această colaborare în domeniul protecţiei civile. Sperăm ca pompierii români să fie prezenţi în Grecia mult mai frecvent, să colaboram cu ei şi în privinţa extinderii la nivel european a mecanismului de protecţie civilă, recurgând, desigur, şi la mijloacele de protecţie aeriană şi nu numai", a spus prim-ministrul elen.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. relatiile cu Grecia sunt de viitor si au viitor.

    trebuie marite si intarite.  

    in viitor relatiile cu Grecia ale Romaniei au pus bazele Aliantei Balcanice (echivalentul regional pentru UE) care va incorpora Balcanii de vest, Bulgaria, Romania, Grecia si care vor forma una dintre economiile de top 5 ale Lumii in urmatorii 50-100 de ani.  

    asadar: asumati-va viitorul si strangeti relatiile cu Grecia!

    Romania si Grecia constituie cei doi pivoti in jurul carora a luat in viitor fiinta Alianta Balcanica.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb