Premierul Marcel Ciolacu doreşte angajarea a 4500 de medici

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Sănătate / 5 ianuarie

Premierul Marcel Ciolacu doreşte angajarea a 4500 de medici

English Version

Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Dezvoltării şi cu Ministerul Finanţelor vor începe demersurile pentru deblocarea a 4500 de posturi în unităţile sanitar-medicale din teritoriu, pentru medicii rezidenţi care au promovat examenul la sfârşitul anului trecut, a declarat ieri, la începutul şedinţei de guvern, premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului a spus: "Tot ca o prioritate în acest început de an, vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenţi, care au promovat examenul de specialitate la sfârşitul anului trecut. Sunt aproximativ 4500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro şi trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în ţară. De aceea, în perioada imediat următoare Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante şi să vină în guvern un memorandum de scoatere la concurs a acestora. Rog de asemenea şi Ministerul Finanţelor să coopereze pentru ca acest lucru să se întâmple rapid".

Declaraţia prim-ministrului survine discuţiilor contradictorii din ultimele zile dintre ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.

Acesta din urmă a declarat că nu este de acord cu mai multe angajări în sistemul de sănătate, afirmând că sunt deja 16.000 de medici, deşi în realitate sunt peste 55.000 de doctori, iar alţi 5.000 urmează să devină medici specialişti. Declaraţiile ministrului de Finanţe au loc în contextrul în care statul doreşte reducerea cheltuielilor bugetare în anul curent şi a aprobat la finalul anului trecut o ordonanţă de urgenţă prin care angajările în sistemul public sunt blocate, cu unele excepţii care vor fi aprobate, prin memorandum de Guvern.

Marcel Boloş a precizat: "În sistemul medical avem 16.000 de medici, iar solicitarea era ca pentru jumătate să se organizeze concursuri. Era o disproporţie clară între nevoia de posturi în sistemul medical, dar şi în cel de educaţie şi peste tot există această disproporţie faţă de numărul total de medici şi profesionişti. Pentru anul 2024 nu mai e nevoie de memorandum, dacă posturile se vacantează ca urmare a plecării din sistem. Practic noutatea în sistem care apare este aceasta: dacă s-a eliberat un post în locul lui poate fi angajat fără memorandum, cu respectarea procedurilor legale".

În replică, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a spus: "Spitalele au solicitat aceste posturi, ca să-şi acopere normativul de personal. Ele răspund unui normativ, nu sunt inventate. Dacă sunt neocupate, trebuie să găsim o soluţie să le ocupăm prin concurs. Dacă memorandumul e soluţia, prin memorandum, dacă se vacantează în acest an pot fi scoase la concurs fără memorandum, nu e nicio problemă. Cel puţin la domeniul medicină trebuie să avem 3.000 sau 4.000 de specialişti care ies de pe băncile şcolii. Trebuie să păstrăm aceşti medici în România. Dacă există disponibilitate să lucreze în România, soluţia e să scoatem posturile la concurs".

Ministrul Sănătăţii a precizat că tinerii medici trebuie să lucreze în România şi trebuie folosită orice oportunitate pentru păstrarea lor în ţară.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Campania electotala a început cu aceleași promisiuni.

    Acum se vrea 4500 medici. La alegerile trecute se promiteau 8 spitale regionale. Rezultatul a fost de zero spitale regionale. 

    1. ...

      După ce în ultimii 4 ani nu au făcut nimic în domeniul medical, acum în preajma alegerilor ne amăgesc cu 4500 posturi de medici. Nimeni nu spune nimic despre medicii de familie de la tara. Despre lipsa acestora din comunele și satele României. Despre subfinantarea medicinei primare adică de familie.

      În ultimii 34 de ani nu s-a construit de către ministerul sănătății nici un spital de stat.  

      Dar în ultima campanie electorala psd promitea 8 spitale.

      Rezultatul este zero spitale. 

    Decât să aduceți muncitori din Asia mai bine ați aduce medici.

    Nu ne intereseaza dorintele lui Ciolacu doar faptele concrete.

    Dorinte are toata lumea... nu intereseaza pe nimeni ! 

    CU CE BANI?

    1. Promisiuni electorale fără acoperire. De 34 de ani ne duc cu zăhărelul. Adică de sub Iliescu & Năstase, Ponta, șamd.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb