Premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat, ieri, nemulţumirea pentru faptul că Justiţia, prin instanţele de judecată, a ajuns să-şi majoreze salariile din sistem, speculând lacune ale legilor. "Componenta de politici salariale a scăpat total de sub control iar acum în Justiţie îşi legiferează pentru ei (salariile - n.red.). După cum Curtea Constituţională a început să legifereze în România, probabil că vine rândul Justiţiei să-şi facă propriile legi, dar nu cred că acesta este mersul firesc al lucrurilor într-o ţară considerată democratică şi cu instituţii solide, între care funcţionează principiul separaţiei puterilor" - a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferinţă de presă, citat de Rompres.
Şeful Guvernului a spus că va discuta această problemă cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), arătând că în ultima perioadă s-a constatat că "instanţele de judecată sunt chemate să judece o serie de acţiuni, procese intentate tot de componente ale Justiţiei din România, prin care acordă cu o mare largheţe sporuri, prime de tot felul, majorări de salarii".
Premierul a subliniat că în România, ca în orice ţară, Executivul este cel care legiferează grilele de salarizare în sectorul public, dar, a adăugat el, la noi s-a ajuns ca "Justiţia să îşi pună propriile salarii, cât vor ei", iar Guvernul trebuie să le plătească.
Călin Popescu-Tăriceanu a spus că Justiţia trebuie să fie o instituţie puternică, în care magistraţii să aibă salarii bune, însă trebuie să existe o corelaţie a acestor venituri cu cele care se acordă în sectorul public.