Premierul Nicolae Ciucă, optimist în privinţa aderării ţării noastre la spaţiul Schengen

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 28 octombrie 2022

Conferinţa de presă a prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles

Conferinţa de presă a prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles

Raportul de analiză efectuat de oficialii Comisiei Europene cu privire la respectarea de către ţara noastră a condiţiilor prevăzute în aquis-ul legat de aderarea la spaţiul Schengen este unul foarte pozitiv, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, în conferinţa de presă susţinută ieri la Bruxelles, la finalul vizitei oficiale efectuate la sediile instituţiilor europene şi la NATO.

"Din datele pe care le avem de la membrii noştri care au participat la şedinţa în care a fost analizat raportul privind aderarea ţării noastre la Schengen, raportul este unul foarte pozitiv. Primim aprecieri de la toţi cei care au participat la această activitate. Este o dovadă a faptului că România a făcut ce trebuie pentru îndeplinirea standardelor şi condiţiilor aquis-ului Schengen şi acest demers nu se va opri la momentul în care vom primi aprobarea să intrăm; el va continua şi suntem pregătiţi să probăm prin ceea ce vom face în continuare că putem deveni membri Schengen. Avem personalul, dotarea tehnică şi procedurile necesare pentru a deveni membru Schengen", a declarat Nicolae Ciucă.

În afara discuţiilor pe care le-a avut cu oficialii europeni, şeful Guvernului s-a întâlnit la Bruxelles şi cu europarlamentarii români, cu care a stabilit susţinerea poziţiei ţării noastre în legătură cu Schengen şi cu modificarea PNRR, indiferent de formaţiunea politică din care fac parte aceştia.

"Am avut o discuţie foarte aplicată cu europarlamentarii români, reconfirmare a faptului că, indiferent de opţiunea politică, avem în comun priorităţile României europene. Am subliniat că este nevoie de coordonare pentru promovarea obiectivelor ţării noastre în context european şi am apreciat deschiderea lor de a fi parte la acest efort comun. Aşa cum am pledat în toate întâlnirile oficiale avute în aceste zile la Bruxelles, România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen. Rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare din prima parte a lunii octombrie oferă o bază consistentă pentru obţinerea garanţiilor politice necesare adoptării rapide a deciziei de aderare, iar acesta este mesajul pe care i-am rugat pe europarlamentarii români să îl susţină", a afirmat Nicolae Ciucă, conform unui comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a Guvernului.

Surse politice au transmis însă către mass-media că la întrevederea cu şeful Guvernului şi cu Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, premierul Nicolae Ciucă ar fi cerut deputaţilor europeni din ţara noastră să nu mai fie atât de vocali împotriva Olandei, singurul stat din UE care se opune aderării noastre la spaţiul Schengen.

"Să nu le zicem nimic, aşa e bine. Şi abia după 2023 să avem o altă abordare", le-ar mai fi transmis premierul Ciucă europarlamentarilor români, conform surselor politice.

La rândul său, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, le-a explicat europarlamentarilor că "rezoluţia de la Haga este o uşă deschisă" pentru ţara noastră şi că actul respectiv a fost solicitat de premierul olandez, Mark Rutte, pentru a nu fi cerut de extremiştii din Parlamentul Ţărilor de Jos.

"Să îl lăsăm pe Rutte, să nu transformăm subiectul într-unul de politică internă în Olanda", ar mai fi spus Bogdan Aurescu.

Cei doi oficiali i-au asigurat pe europarlamentarii români că Cehia, care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va introduce subiectul aderării ţării noastre la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului dacă guvernul de la Bucureşti va solicita acest lucru.

Amintim că Parlamentul Olandei a adoptat în 20 septembrie o rezoluţie prin care solicită guvernului de la Haga să nu facă "niciun pas ireversibil" în ceea ce priveşte aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen până când nu efectuează "investigaţii suplimentare în ceea ce priveşte supravegherea frontierelor" de către cele două ţări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. eu nu sunt!!

    ne asteapta ce ia asteptat pe Italieni greci ciprioti!! 

    ne asteapta pe Noi pe Bulgari si Moldoveni. 

    nota grasa de plata!!! 

    s c cret 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb