PREMIERUL NICOLAE CIUCĂ: "Vom menţine măsurile de protejare a cetăţenilor faţă de creşterea preţului energiei"

M.G.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 11 august 2022

Sursa foto: facebook / Nicolae Ciucă

Sursa foto: facebook / Nicolae Ciucă

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: "Sperăm să aprobăm rectificarea bugetară săptămâna viitoare"

Guvernul va continua să menţină măsurile de protejare a cetăţenilor şi companiilor faţă de creşterea preţului energiei electrice şi gazelor naturale, a anunţat, ieri, premierul Nicolae Ciucă. Totodată, ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat că speră ca rectificarea bugetară să fie aprobată săptămâna viitoare, după ce va avea loc ultima analiză cu ministerul Energiei privind schema de sprijin acordată consumatorilor casnici şi non-casnici. Potrivit lui Câciu, rectificarea va fi una pozitivă.

Câciu a declarat, ieri, în deschiderea şedinţei de guvern: "Rectificarea va fi una pozitivă. Proritatea o au măsurile din pachetele de sprijin pentru economie şi pentru cetăţeni, acoperirea acestor măsuri pe următoarea perioadă a anului. Avem o execuţie a primului semestru pozitivă, cu depăşirea elementelor de program. Şi atunci, evident, există această posibilitate de suplimentare. A fost, evident, analizată şi situaţia ce priveşte angajamentul de reducere la bunuri şi servicii. La toţi ordonatorii de credite s-a operat această diminuare. Iar după ce vom face ultima analiză împreună cu ministerul Energiei cu privire la elementele schemei de sprijin acordate consumatorilor casnici şi non-casnici, rectificarea cred că va putea fi pusă în dezbatere publică şi probabil aprobată sperăm săptămâna viitoare".

La rândul său, premierul Ciucă a subliniat că măsurile de sprijin pentru consumatorii de energie, de protejare a serviciilor publice esenţiale şi a companiilor din industria alimentară şi a IMM-urilor, vor fi implementate şi după aprilie 2023 când expiră actuala schemă de plafonare şi compensare.

"Aici sunt aspectele care sunt legate de valoarea compensaţiilor pe care le asigurăm de la nivelul bugetului de stat pentru creşterea preţului energiei şi gazelor. Doresc să subliniez că, aşa cum ne-am angajat, vom continua să menţinem măsurile de protejare a cetăţenilor. De asemenea, menţinem măsurile de protejare a serviciilor publice esenţiale, a tot ceea ce înseamnă derularea activităţilor în spitale, în şcoli, în toate instituţiile statului. De asemenea, vom continua să susţinem activitatea din industria alimentară şi din IMM-uri, sunt sectoare cu o pondere substanţială în bugetul de stat", a afirmat premierul.

Nicolae Ciucă a mai spus că, datorită rectificării pozitive, există oportunitatea majorării bugetului schemei de ajutor de stat pentru investiţii în economie.

"Continuăm să discutăm pe marginea rectificării bugetare. Sunt în continuare în derulare analizele la nivelul fiecărui minister. La ministerul Finanţelor s-a realizat închegarea tuturor datelor legate de execuţia bugetară pe primul semestru. Avem perspectiva unei bune funcţionări a tot ceea ce înseamnă serviciile publice oferite cetăţenilor şi plata drepturilor sociale, precum şi finanţarea programelor şi schemelor de ajutor de stat destinate susţinerii economiei. Şi, de asemenea, din cifrele pe care le-am avut la dispoziţie şi din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru Câciu, a reieşit foarte clar posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante în economie. În felul acesta, avem posibilitatea să ajungem la un buget de 7,4 miliarde de lei, aşa cum ne-am propus prin programul «Sprijin pentru România». Sigur, există în continuare demersuri astfel încât, prin deciziile pe care le vom lua, să punem în transparenţă cât mai scurt rectificarea bugetară", a afirmat Ciucă.

Premierul a mai spus că la finalul perioadei de 3 luni de compensare a preţului carburanţilor va fi realizată o analiză.

"Totodată, doresc să fac menţiunea că ne aflăm deja la jumătatea intervalului de timp prin care am asigurat acea decizie de compensare a creşterii preţului la carburanţi. Putem să identificăm faptul că încă din momentul în care s-a luat această decizie preţul la carburant a scăzut. Ca atare, la sfârşitul lunii septembrie vom avea evaluarea completă a măsurii pe care am luat-o la nivelul Guvernului, măsură care a fost foarte bună, în sensul în care am putut să observăm cu toţii impactul pe care l-a produs în reglarea preţului la carburanţi", a mai precizat Ciucă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. fiecare om va primi un spray paralizant , impotriva atacurilor energiei

    Masurile voastre imbogatesc speculantii si atat. Ei au marit nejustificat preturile la energie, gaz si combustibi iar voi ati gasit solutia cea mai proasta: platiti diferenta fata de pretul de referinta de la bugetul de stat. Asta nu este protectie sociala, este finantarea garantata a profiturilor companiilor din domeniul energetic. Statul este sluga acestor speculanti pe care ii plateste. De ce? In schimbul a ce?

    1. nu au marit nejustificat!!!

      urmareste exponentialitatea Murilor (M0 1 2 3) in piata in raport cu capacitatile de productie / productivitate si in raport cu scaderea populatiei = deci duce la mai multe nominale circulate /depozitate ce alearga aceleasi bunuri (mai mult sau mai putin).... 

      Fenomenul "energie /petrol" a fost speculat global odata cu "printul din " martie 2020....! 

      Pretul energiei doar reflecta masa monetara suplimentara ce inca nu a reusit sa curga prin toate buzunarele ca si crestere nominala de "venituri sau randamente" (la saraci sau firme mici); plus ca urmeaza (nu inca) o decelerare puternica a Murilor in piata fapt ce va forta masa monetara deja creeata sa prinda iar viteza... dar nu inainte de a prinde franarea data de "panica" scumpirilor... Oamenii vor trage cu dintii de bani.... asa cum si bancile "incep sa traga" cu dintii de bani oferind dobanzi... dobanzi oricum cu mult mai mici fata de randamentul primit din bonduri sau din asigurari. 

      Firmele de asigurari sunt cei mai mari creditori ai bancilor.... bancile pot exista fara sa dea credite imobiliare.... randamentele sunt mai sigure dar politica gov nu permite bancilor sa nu dea credite imobiliare... economia are nevoie de credite imobiliare caci pe lant se propaga cerere in toate industriile.... plus ca atunci cand se acumuleaza stocuri imobiliare impacteaza si reteaua totala de energie, etc servicii... daca vine si socul deflationist al productivitatii atunci busitura pe consum energie barabolic de nu face fata reteaua (gen caz covid can lumea blocata in stocuri imobiliare specula pe net si consuma din retea etc servicii).. 

      acum romania mai are un fenomen.... pretul nominal tre sa creasca cand populatia scade ca sa compenseze diferenta de costuri nominale si datoriile rastogolite la termen pana la alte refinantari cu dobanzi mai mici... la fel si veniturile nominale tre sa creasca pana la alta prabusire in termeni reali a puterii de cumparare (nu mai este mult pana acolo)... 

      s c cret 

      s c cret 

    " daca cotrolezi mancarea controlezi oamenii, daca controlezi energia controlezi continente, daca controlezi banii / creditul controlezi lumea." - .......

    vant din pupa 

    s c cret 

    Sa vedem de unde o sa luati bani,idiotilor.va face virgil popescu de 10 miliarde de euro pe an.ne baga pe toti in faliment asta.inclusiv pe furnizori.

    Preturile mari la energie sunt aici sa ramana. Vor ramane ridicate multi ani de acum inainte. De ce ? Specula? Nu, doar analfabetii economici spun asta. Ciolacu, Ciuca si alti nepriceputi.

     

    Oamenilor, firmele din energia fosila au sute de mld investite in active, in rafinarii, in echipamente. Si, cand au facut aceste planuri acum 5-10 ani, se asteptau sa recupereze banii in 20-30 de ani. Dar, ghici ce fac WEF, EU, SUA, Biden si alti climatologi? Pun presiune pe banci sa nu mai finanteze proiectele energiei fosile, sa taxeze cu certificate de carbon industria, cu alte cuvinte sa atace fara precedent pentru o industrie legala. Prostitutia este mai incurajata decat industria energiei fosile. 

     

    Deci, ce credeti domniile voastre ca vor face investitorii din energia fosila? Accepta sa piarda banii investiti? Nu. Isi ajusteaza planurile de afaceri. Daca au investit 100 de mld cu asteptarea ca in 30 de ani sa se amortizeze, acum vor reduce timpul de amortizare la doar 7-10 ani. Pana cand energia verde va fi mai abundenta pe planeta. Iata de ce preturile la energie in acest deceniu de tranzitie vor ramane foarte ridicate.

    Schimbarile economice produse vor fi seismice. Europa va fi distrusa de acest tsunami. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb