Mai mulţi membri ai NATO şi Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldaţi în Ucraina pe o bază bilaterală, a declarat luni prim-ministrul slovac Robert Fico, relatează Reuters.
Fico, care se opune de mult timp livrărilor militare către Ucraina şi a adoptat o poziţie considerată de unii critici drept prorusă, nu a oferit detalii, iar alţi lideri europeni nu au comentat deocamdată remarcile sale.
El s-a exprimat înaintea unei întâlniri a liderilor europeni la Paris la care urmează să participe şi el în cursul zilei de luni.
"Mă voi limita să spun că aceste teze (în pregătirea reuniunii de la Paris - n.r.) implică faptul că un număr de state membre ale NATO şi UE iau în considerare că îşi vor trimite trupe în Ucraina pe o bază bilaterală", a declarat Fico într-un briefing televizat în urma unei reuniuni a consiliului de securitate al Slovaciei.
"Nu pot spune în ce scop şi ce ar trebui să facă acolo", a spus el, adăugând că Slovacia, membră a UE şi NATO, nu va trimite soldaţi în Ucraina.
Fico a mai spus că el vede un risc de amplă escaladare a conflictului din Ucraina şi că nu pot fi dezvăluite publicului informaţii suplimentare.
Aproximativ 20 de lideri europeni, inclusiv Fico, se vor reuni luni la Paris pentru a-i trimite preşedintelui rus Vladimir Putin un mesaj de hotărâre europeană asupra Ucrainei şi a contracara discursul Kremlinului potrivit căreia Rusia este obligată să câştige un război care intră acum în al treilea an, a anunţat Franţa.
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a invitat pe liderii europeni la Palatul Elysee pentru o întâlnire de lucru anunţată recent din cauza a ceea ce consilierii săi spun că este o escaladare a agresiunii ruse în ultimele săptămâni.
Fico a spus că organizarea întâlnirii arată că strategia Occidentului cu privire la Ucraina a eşuat. El a adăugat că va lua parte într-un spirit constructiv, deşi materialul pentru discuţii l-a făcut să simtă "un fior pe şira spinării".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 10:54)
Pai da , sigur ca a esuat ! Ce credeau ei .. ca pot sa puna cu Botul pe Labe , Rusia ? Atat de Inapoiati sant ca Gandire ? Acuma : Vor sa-si trimita Soldatii ca sa Moara pentru SLAVA ? Ca Kievul ... Nu Prea mai are Soldati sa mai lupte pe Front ... Un sfert din ei , Sant in Morminte ! Inca Un sfert , Sant in Spitale ... Multi din cei Ramasi .. Au fugit si S-au Ascuns ... Ori S-au Predat rusilor ! Bravo lor ... Iar zic : Acuma , Ce ? Pai , Trebuie sa Vina vreo Jumatate de milion de Soldati Occidentali , cu Mii de Tancuri si Blindate , alaturi de Ucraineni , ca sa Astupe Pierderile Imense Suferite de SLAVA ! Alta Cale , nu Este ... Decat , Doamne - fereste ... Pacea ... Dar : Cine are Nevoie de Pace in Ucraina ? Afara de Rusi ... Nimeni !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 12:39)
Cine are nevoie de pace cand are rusi?
Pierderile imense sunt in tabara care nu da nici doua ruble gaurite pe vietile oamenilor.
2. Deci asta complota fostul secretar de sta MAE la B
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 11:07)
Imi aduc aminte un secretar de stat MAE care recent a fost demis asta negocia cu UKR la Biena?! Simion a tras alarma0 dar nu cumva raul sa fi fost deja facut. Romania nu are flota, a cumparat apvioane dar nu are piloti si inca are} deficit mare la inzestrarea armatei. Categoric nu avepm noi cum sa garantam nimiv catre nimeni, nici macar pt Moldova. Timpurile in care se cedau active sau suveranitatea statului in mod ocult, se clasificau documentele pt linistea liderilor au trecut. Macron a propus in treut instituirea unei armate europene si ceilalti lideri s au opus, deci nu e armata de trimis in UKR!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 12:42)
Spui ca propagandistul sovietic Fico delireaza?
3. Ne apropiem
(mesaj trimis de Jay în data de 27.02.2024, 11:58)
periculos de iminenta, spre certitudine, a unui conflict deschis NATO-Rusia. Conflict care, in interesul ambelor parti, s-ar putea desfasura intr-o zona limitata, dar include toate tipurile de armament, inclusiv lovituri nucleare tactice. Tare mi-e teama, in acest context, ca Romania + Polonia vor deveni principalul teatru de desfasurare a ostilitatilor, avand in vedere pozitia lor geostrategica de tampon intre partile combatante.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 12:40)
De ce tu-e teama? Ar veni rusii tai preferati sa-ti distruga garsoniera.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 27.02.2024, 11:59)
Hai johannis,acum e sansa ta!daca ne bagi in razboi cu rusia,sigur te ung aia sef la nato!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 14:10)
UKR angajeaza in armata asa ca cei care vor sa ajute militar direct o pot face. Iohanis nu are dreptul moral sa angajeze armata tarii in conflict direct cu state vecine cu care noi nu avem dispute de nici un fel. Acesta e motivul pt care e autocenzura asta in presa pe cel mai fierbinte subiect pt romani si se pare ca elitele politice tot semneaza si acorda garantii si asigurari. Cand de fapt nici granitele noastre nu le putem apara.. Si in celelalte razboaie devastatoate pt Romania, am ajuns sacrificati pe front din politica de aliante.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 14:24)
Colhozul cultural Tiraspol este declarat Sovietic, nu exista alta politica decat cea a aliantelor. Nu-ti place cu astia, ramai la Tiraspol.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2024, 23:44)
Il doare in cot pe Micron de faptul ca, ii va pune pe toti francezii in postura de cenusa radioactiva, in urma loviturilor perfect legitime ale rusilor, in timp ce stapanii sai, Rothschild il vor extrage la timp! La fel il doare si pe Plavan, care intr-o astfel de situatie ar da urmatorul mesaj romanilor: Ghinion.........radioactiv! Singura problema pt acesta din urma va fi aceea ca, e greu de crezut ca cineva va aloca un minim de efort pt a extrage un prostovan mut de talia lui!
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 06:54)
Daca cu dadea Fico avertisment la stiri probabil opinia publica nici nu stia de discutia cu trupe in UKR. In primul mandat presedintele Macron a ridicat problema asigurarii apararii europene, si a fost criticat :nu ca stam sub umbrela Nato. Din pacate viata a aratat ca avea dreptate, aici suntem, si e fiecare pe cont propriu. Marile puteri vor sa retina puterea de decizie, se uita la alinierea din power pecking order si.... hotarasc ceva in spiritul urma scapa turma.