Premierul turc declară că nu există planuri pentru trimiterea de trupe terestre în Siria

Alexandru Costea
Internaţional / 27 iulie 2015

Turcia nu are planuri să trimită trupe terestre în Siria, dar a convenit cu SUA asupra unei "acoperiri aeriene" pentru rebelii moderaţi ce luptă acolo contra forţelor Statului Islamic, a declarat prim-ministrul Ahmet Davutoglu, citat astăzi de media turcă, potrivit Reuters.

De mult timp un membru reticent al coaliţiei conduse de Statele Unite contra Statului Islamic, Turcia a făcut o schimbare dramatică săptămâna trecută acordând alianţei acces la bazele ei aeriene şi lansând raiduri aeriene contra jihadiştilor dar şi militanţilor kurzi din Irak.

Un ziar turc îl citează pe Davutoglu afirmând, la o masă rotundă cu editori de ziare, că în timp ce diferenţele cu Washington rămân asupra unor aspecte ale politicii în Siria, s-a găsit un teren de înţelegere suficient pentru a ajunge la un acord în vederea deschiderii bazelor aeriene, notează Reuters.

"Un punct important este acoperirea aeriană pentru (rebelii) Armatei Siriene Libere şi alte elemente moderate ce luptă contra Daesh (Statul Islamic)", a declarat premierul turc citat de ziarul Hurriyet.

"Dacă nu vom trimite unităţi pe teren şi nu o vom face, atunci cei care acţionează ca forţe terestre cooperând cu noi trebuie să fie protejaţi", a insistat el.

Davutoglu este citat de asemenea afirmând că partidul kurd sirian PYD "ar putea avea un loc în noua Sirie", dacă nu ar perturba Turcia, dacă taie toate relaţiile cu administraţia preşedintelui Bashar al-Assad şi cooperează cu forţele de opoziţie.

Aripa armată a PYD pare până acum singurul partener notabil pe teren pentru alianţa condusă de SUA în lupta contra Statului Islamic în nordul Siriei. Dar înaintarea kurzilor sirieni a alarmat Turcia, care se teme că va alimenta sentimentele separatiste în rândul propriei comunităţi kurde, mai notează Reuters.

PYD are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a condus o insurgenţă timp de trei decenii împotriva statului turc pentru mai multe drepturi pentru kurzi şi este clasificată ca organizaţie teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Turcia.

Avioane de luptă turceşti au atacat taberele PKK din nordul Irakului pentru a doua noapte ieri, au afirmat surse din securitate, într-o campanie ce riscă să spulbere un proces de pace menit să pună capăt unei insurgenţe ce a ucis 40.000 de oameni din 1984, aminteşte Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb