Premierul ucrainean Oleksii Gonciaruk şi-a anunţat vineri demisia, în urma divulgării unor declaraţii denigratoare la adresa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, provocând astfel prima criză gravă a tânărului şef de stat, relatează AFP.
Potrivit unor divulgări în presa ucraineană, Gonciaruk i-a reproşat preşedintelui lipsa sa de cunoştinţe economice de bază, într-o reuniune cu consilieri.
"Pentru a disipa orice îndoială cu privire la respectul şi încrederea noastră faţă de preşedinte, am scris o scrisoare de demisie şi i-am trimis-o" lui Zelenski, a anunţat premierul pe pagina sa de Facebook.
Evocând declaraţiile controversate a căror difuzare a provocat criza, Oleksii Gonciaruk scrie că "conţinutul lor a creat în mod artificial ideea că eu şi echipa mea nu-l respectăm pe preşedinte".
"Nu este adevărat", adaugă el. "Am ajuns în acest post pentru a aplica programul preşedintelui".
Preşedinţia ucraineană a confirmat că a primit scrisoarea de demisie şi a anunţat că aceasta va fi "examinată".
În mod oficial, Parlamentul este cel căruia îi revine să accepte sau să respingă demisia unui premier ucrainean. Preşedintele Zelenski dispune de o majoritate absolută în Legislativ.
Potrivit influentului site de ştiri Dzerkalo Tyjnia, şeful statului ar putea respinge demisia şefului Guvernului.
Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al lui Zelenski a refuat să facă vreun comentariu.
Parlamentul nu şi-a anunţat imediat intenţiile.
Analistul politic Volodimir Fesenko apreciază că "se poate ca preşedintele să se limiteze să-şi mustre premierul prea înflăcărat şi să-i dea a doua şansă", scrie el pe Facebook.
Analistul Timothy Ash, de la Londra, consideră că dacă Zelenski îl înlocuieşte pe premier pentru că "a spus ceea ce gândeşte" într-"o reuniune cu uşile închise", acest lucru va transmite un "semnal foarte negativ reformatorilor în general".
În înregistrarea prezentată ca provenind de la o reuniune informală, organizată la 16 decembrie între miniştri şi reprezentanţi ai Băncii centrale, au fost diculgate săptămâna aceasta.
Potrivit presei ucrainene, participanţii la reuniune discutau despre modul în care să-i explice deciziile economice pe care le iau preşedintelui Zelenski, un fost umorist, novice în politică până la momentul alegerii sale în aprilie.
Premierul pledează ca explicaţiile să fie simple, pentru că "Zelenski are o înţelegere cu adevărat primitivă a economiei".
Primele zvonuri cu privire la demisia lui Gonciaruk au apărut imediat după publicarea acestei înregistrări, însă serviciul său de presă le-a dezminţit la acel moment.
În acest scandal, opoziţia i-a reproşat înainte de orice premierului că i-a trimis scrisoarea demisiei preşedintelui şi nu Parlamentului, aşa cum prevede procedura.
"Noi nu suntem Rusia. Acolo premierul este numit de preşedinte. În Ucraina, Guvernul este numit de Parlament", a scris pe Facebook deputata prooccidentală Irina Gheraşcenko.
Numit în urmă cu cinci luni, Oleksiï Gonciaruk, în vârstă de 35 de ani, este unul dintre cei mai tineri şefi de Guvern din lume. Acest fost avocat este susţinătorul unor reforme economice liberale.
Guvernul său a acţionat în mod activ în favoarea deschiderii pieţei terenurilor agricole în Ucraina, o măsură foarte aşteptată de către investitori, dar temută de populaţie.
Gonciaruk a condus timp de patru ani Centrul de analiză BRDD la Kiev, finanţat de Uniunea Europeană (UE) şi ale cărei activităţi vizează îmbunătăţirea atmosferei de afaceri în Ucraina, înainte să fie numit adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, la câteva zile după învestirea lui Zelenski. El a fost propulsat apoi la şefia Guvernului, în august.
El face parte dintr-un val de feţe noi ajunse la putere odată cu Zelenski, care a promis "să spargă sistemul" vechilor elite considerate corupte.
Subminată de conflictul cu Rusia şi războiul din din estul ţării cu separatişti proruşi, Ucraina este considerată în prezent una dintre cele mai sărace ţări din Europa.