PREMIERUL VALON: "Ar fi de dorit ca România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria să iasă din UE"

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 7 februarie 2017

Belgia, Olanda şi Luxemburg au încheiat un memorandum în care sugerează o Uniune Europeană cu două viteze

Paul Magnette: "Europa este în curs de dezintegrare, deoarece există ţări care vor deveni neguvernabile sau guvernate de nebuni"

Polonia, Ungaria, România şi Bulgaria ar fi de dorit să urmeze exemplul Marii Britanii şi să părăsească Uniunea Europeană, a spus, la finalul săptămânii trecute, premierul valon, socialistul Paul Magnette, potrivit Le Monde. Cu această ocazie, oficialul valon a trasat conturul unei Europe care este deja "în curs de dezintegrare", deoarece există ţări "care vor deveni neguvernabile sau guvernate de nebuni".

La finalul săptămânii trecute, cele trei state membre ale UE din grupul "Benelux", respectiv Belgia, Olanda şi Luxemburg, au încheiat un memorandum în care sugerează o Uniune Europeană cu două viteze, potrivit agenţiei de presă Xinhua.

Paul Magnette, care a criticat recent CETA - tratatul comercial UE-Canda semnat de Bruxelles după o serie de obiecţii ridicate de regiunea sa - "speră" într-un scenariu care să clarifice viitorul european. Mai exact, el pledează pentru o negociere "dură, dar echilibrată" cu Londra, care să inspire ţările din Europa Centrală şi de Est, precum şi, poate, Danemarca şi Suedia, ce ar putea fi tentate de o negociere a acordurilor comerciale, parteneriatelor şi, în cele din urmă, de o ieşire din blocul comunitar.

În viziunea sa, unul din răspunsurile la Brexit, şi anume promisiunea unei relansări a apărării Europei, este insuficient, pentru că, fără britanici, aceasta se reduce la Franţa. Magnette îndeamnă, de aceea, mai degrabă la încheierea de acorduri cu statele din Maghreb şi din restul Africii.

Prim-ministrul valon a fost foarte critic şi faţă de Comisia Europeană, care se amestecă "în afaceri naţionale extrem de sensibile", dar se dovedeşte incapabilă să atace frauda fiscală sau să gestioneze problema migranţilor, Bruxellesul fiind, în opinia sa, simbolul "elitelor complet deconectate de lume".

Paul Magnette, care nu îşi ascunde ambiţiile de a juca la un moment dat un rol în plan european, şi-a definit deja programul propriu, printre obiective aflându-se sfârşitul dereglementării sociale şi fiscale pe care a antrenat-o crearea monedei euro, în virtutea logicii monetariste a Germaniei. El mai propune stoparea tuturor negocierilor vizând tratate bilaterale sau multilaterale, în favoarea unor acorduri comerciale "pure", un efort masiv pentru asigurarea independenţei energetice şi lupta împotriva schimbărilor climatice, mutualizarea unei părţi a datoriilor naţionale şi un vast plan de investiţii, "un plan Juncker la puterea 100".

Declaraţiile sale sunt diametral opuse faţă de discursul obişnuit al social-democraţilor europeni şi chiar şi faţă de PS francofon belgian. De altfel, ministrul-preşedinte PS al Federaţiei Valonia-Bruxelles, instituţia ce reuneşte francofonii din Valonia şi din Bruxelles, s-a distanţat de omologul său valon. El a vorbit despre o relansare europeană pornind de la câteva ţări, însă cu o înmulţire a acordurilor de cooperare între statele membre, nu cu ieşirea unuia sau mai multora dintre ele.

Prin semnarea memoradului de la finalul săptămânii trecute, cele trei state membre ale UE din grupul "Benelux", respectiv Belgia, Olanda şi Luxemburg, doresc o aprofundare a integrării europene care ar putea merge în această direcţie fără să fie încetinite de cele reticente faţă de o asemenea abordare. Acestea din urmă la rândul lor ar putea rămâne angajate în proiectul european pe o treaptă care corespunde mai bine intereselor fiecăruia, potrivit Agerpres. "Diferite niveluri de integrare şi cooperarea consolidată ar putea oferi răspunsuri eficiente în faţa problemelor ce afectează statele membre în moduri diferite", se explică în documentul convenit de cele trei ţări, care se numără printre membrele fondatoare ale blocului comunitar.

Ele subliniază însă, în acelaşi text, că Uniunea Europeană "rămâne cel mai bun răspuns pentru a face faţă provocărilor din prezent şi pentru a modela lumea viitoare".

COMISIA EUROPEANĂ:

România - regres în ceea ce priveşte ireversibilitatea reformelor

România a înregistrat un regres în ceea ce priveşte dovedirea ireversibilităţii reformelor, fiind posibil să fi afectate şansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, aşa cum a promis anterior preşedintele C.E. Jean-Claude Juncker, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Întrebat dacă promisiunea făcută de Juncker în urmă cu un an, în prezenţa premierului român Dacian Cioloş, de a ridica în curând MCV, este ireversibilă, Schinas a răspuns: "Ceea ce contează nu este ireversibilitatea promisiunii, ci ireversibilitatea reformelor care să facă în aşa fel încât promisiunea să poată fi ţinută".

"Promisiunea preşedintelui (Juncker - n.r.) ca acest Mecanism să dispară în timpul mandatului său depinde de ireversibilitatea reformelor implementate. Acesta este cuvântul-cheie", a subliniat oficialul.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au subliniat într-o declaraţie comună, publicată miercuri, că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc "cu foarte mare îngrijorare" evoluţiile recente din România.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Perfect, abia astept sa renuntati voi la investitii directe de 40 mld e

    1. si daca ,totusi , ar renunta , ramanem in curul gol? Fiindca nu mai avem nimic de care sa ne agatam -adica de lucruri serioase , caci de coasa ramane loc suficient

    "Olanda, prima ţară care a dezvoltat în toată amploarea sistemul colonial. Comorile dobîndite în afara Europei prin jaf direct, înrobire şi asasinări se întorceau în metropolă, unde erau transformate în capital."

    1. Ei nu ar renunța degeaba la Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria. " Magnette îndeamnă, de aceea, mai degrabă la încheierea de acorduri cu statele din Maghreb şi din restul Africii."

      Au nevoie de colonii ascultatoare.

      Polonezii si ungurii i-au pus cu botul pe labe. 

      Corect si 2.

      Asta poate fi un punct de vedere. Un alt punct de vedere este ca [Fragment eliminat, conform regulamentului] ala de premier valon reprezinta un numar de oameni care sigur intra pe Stadionul Arena si are si el nevoie de un PR personal ca sa ajunga in prim planul politicii europene; experienta demonstreaza ca cel mai usor faci asta cand sochezi cu afirmatii absurde, la limita ridicolului iar presa cu bucurie va reda aceste afirmatii (caci inseamna sange). Este un alt mascul pe care nu-l incap pantalonii si motivul pentru care mi-e cam jena-spre-scarba de aceasta specie este ca DEJA asa au ajuns multi poticieni sa ocupe pozitii la Bruxelles. Brexitul demonstreaza cu prisosinta ca politicienii de la Bruxelles sunt de fapt o alta specie de mafioti, cumva mai cu staif (allegedly !). Rareori ajung oameni corecti in functii mari. Meteori d-astia gen Nigel Farange au si ei rolul lor in istorie, dar unul limitat si de context.

    Romani e semnatura lor, am intrat in Ue am stat, acum suntem in strada.

    1. vad cum infloreste si la noi "nationalismul adevarat". ne place sa credem ca noi suntem mari si tari da nu ne lasa uniunea, americani, ....

      DESTEPTAREA oameni buni; uitativa putin in jur si vedeti ce se intampla.... unde au ajuns tarile care nu sunt in UE, Moldova, Ucraina, Turcia ....

      Cred ca Putin trimite flori la PSD pt ce a facut guvernul...  

      Cine pune în discuție integrarea în UE?

      Dar prin menținerea salariului minim, prin neimpozitarea multinaționalelor, prin distrugerea antreprenoriatului local cu marote anticoruptie, prin favorizarea transferurilor de la buget către firmele de casă ale serviciilor, prin jefuirea resurselor și menținerea unor politici de slugărnicie în raport cu Germania, Austria și Olanda, România va continua să înflorească la capitolul sărăcie perpetuă. 

    Sunt de acord.

    Sa iese toti hotii de olandezi (si nu numai) din tara noastra. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb