Premierul Viorica Dăncilă este convocată în plenul Camerei Deputaţilor pentru a le explica "unde sunt banii din creşterea economică"

Mihaela Dan
Politică / 3 aprilie 2018

Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă

Actualizare 16:45 Premierul Viorica Dăncilă afirmă că "discursul alarmist al opoziţiei nu a făcut bine României"

Referindu-se la cheltuielile bugetare efectuate anul trecut, Dăncilă a precizat: "Datorită rezultatelor mai bune, în 2017 cheltuielile bugetare au fost cu 34 miliarde de lei mai mari ca în 2016. Pentru prima oară după foarte mulţi ani, s-a reuşit reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu 300 miliarde de lei".

Premierul a explicat de asemenea că guvernul pe care-l conduce a "reorientat creşterea economică spre îmbunătăţirea nivelului de trai, fără a afecta indicatorii macro", adăugând în acest sens: "În 2017, câştigul salarial mediu brut a crescut cu 14 %. În decembrie, pensia de asigurări sociale a ajuns la 1132 lei, cu 18% mai mult decât cu un an în urmă".

Potrivit premierului, "Inflaţia medie a fost de numai 1,34%, ceea ce a făcut ca majorările de salarii şi pensii să se reflecte aproape total în creşterea nivelului de trai".

Răspunzând criticilor aduse, Viorica Dăncilă a afirmat: "Unii specialişti spuneau că aceste măsuri vor face să explodeze deficitul bugetar. (...) În 2017, adversarii PSD au pus la bătaie un discurs alarmist, pentru a contesta acest program care vă spun foarte sincer nu a făcut bine României. Creşterea economică a demonstrat viabilitatea programului economic al PSD. Scenariile alarmante nu s-au adeverit. Această creştere se simte acum în buzunarele românilor. Ura, dezbinarea, exportarea discursurilor politicianiste în afara ţării nu vor aduce nimic bun. Sper că în anul centenar vom reuşi să refacem dialogul politic şi să construim o bună guvernare pentru România şi pentru românii de pretutindeni".

Actualizare 16:35 Premierul Viorica Dăncilă şi-a început alocuţiunea prin a anunţa o creştere economică record in 2017

Viorica Dăncilă, prezentă la şedinţa "Ora Premierului", a declarat că ţara noastră a înregistrat în 2017 "o creştere record de 7%", în timp ce valoarea adăugată în economie a fost de aproape 94 miliarde de lei.

Referindu-se la convocarea la şedinţa de astăzi şi criticile aduse cabinetului pe care îl conduce, Dăncilă a afirmat: "Suntem prezenţi în parlament ori de câte ori suntem solicitaţi. Invitaţia dvs e deosebit de importantă şi utilă. Am dispus să se efectueze analize economice detaliate. Mi s-a cerut sa spun cum au fost cheltuiţi banii din creşterea economică. Pentru mine criticile aduse guvernului de opoziţie reprezintă un elemente foarte important în evaluarea activităţii guvernului. Nu ne considerăm infailibili".

Totodată, în ceea ce priveşte situaţia economiei, în 2017, premierul a precizat: "România a înregistrat în 2017 o creştere record de 7%. Valoarea adăugată în economie a fost de aproape 94 miliarde lei. Pentru anul 2017 în ansamblul economiei banii din creşterea economiei pentru consum si investiti au fost de 105,8 mld lei. Din cele 105,8 miliarde de lei, 57,5 miliarde de lei au fost cheltuieli pentru consum ale populaţiei, cu 20 miliarde de lei, peste cele din 2016. 19,5 miliarde de lei au fost pentru investiţii, 10,6 miliarde de lei în administraţia publică.

De asemenea, în ceea ce priveşte investiţiile realizate, Dăncilă a subliniat că "În 2017 s-a alocat 2% din PIB pentru apărare. 6,9 miliarde de lei au fost cheltuite pentru sănătate şi educaţie".

Referitor la colectările la bugetul de stat, premierul a explicat că "Din cele 94 miliarde de lei PIB creat suplimentar, s-au colectat ca venituri suplimentare în plus 27,9 miliarde de lei, circa 30%. În 2015, veniturile bugetare au fost de 233,8 miliarde de lei, în 2016 de 223,9 miliarde de lei şi în 2017 de 251,8 miliarde de lei".

(D.I.)

------------

Actualizare 16:25 Şedinţa "Ora Premierului" a început. Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan solicită demisia ministrului Muncii

În deschiderea şedinţei, deputatul PNL Raluca Turcan declară că "zeci de mii de români" pleacă din ţara naostră din cauza lipsei de oportunităţi la angajare, în timp ce "în structurile statului sunt angajaţi PSD-işti". Turcan acuză că "aşa zisa reformă fiscală" nu a generat majorări salariale la bugetari în timp ce unii angajaţi din privat "s-au trezit chiar cu salariul diminuat".

Adresându-se premierului Viorica Dăncilă, Raluca Turcan a precizat: "Doamnă prim ministru, vă solicităm, de la această tribună, faceţi un anunţ curajos şi sincer, spuneţi că preţurile vor continua sa crească", a spus Raluca Turcan. "Dacă s-a minţit, demiteţi-o pe ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu pentru că i-a minţit pe români".

(D.I.)

-------------

Premierul Viorica Dăncilă ar urma să meargă, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, la solicitarea PNL, pentru a le spune românilor, la "Ora prim-ministrului", unde sunt banii din creşterea economică, "ce se întâmplă cu ţara" şi "încotro se îndreaptă".

Dezbaterile în plenul Camerei Deputaţilor la care ar urma să participe premierul Viorica Dăncilă sunt programate de la ora 16.00 .

Propunerea ca premierul să vină în plenul Camerei Deputaţilor a fost făcută de grupul parlamentar al PNL.

Potrivit documentului înaintat de liberali BirouluiPermanent, tema dezbaterii va fi "Premierul României, Viorica Dăncilă, trebuie să le explice românilor unde sunt banii din creşterea economică".

"Am hotărât ca Partidul Naţional Liberal să convoace pe premierul Viorica Vasilica Dancilă în cadrul procedurii "Ora Guvernului', la Camera Deputaţilor, prin intermediul grupului PNL. Principalele teme pentru care convocăm premierul Dăncilă să dea seama ţin de derapajele din economie, de scăderea puterii de cumpărare a românilor din cauza guvernării PSD - ALDE, blocajul în ceea ce priveşte marile proiecte de investiţii în infrastructura de transport, sănătate şi situaţia dezastruoasă în materie de absorbţia fondurilor europene", declara liderul PNL, Ludovic Orban.

La rândul său, deputatul PNL Raluca Turcan afirma că România este pe cel mai jos loc la capitolul investiţii publice, în timp actualul Guvern spune că avem creştere economică.

"Suntem pe locul cel mai de jos ca şi procent al investiţiilor public in condiţiile în are actualul Guvern se laudă cu creştere economică, Întrebarea PNL este unde sunt banii din creşterea economică? Unde se duc ei, dacă în investiţii publice nu, dacă în cofinanţarea fondurilor europene nu, dacă nu în atragerea investitorilor privaţi nu? Este clar că în momentul de faţă suntem concentraţi doar pe partea de cheltuieli care trebuie suportate pana la un anumit prag, atât cât Romania să nu fie îngenuncheată prin generaţiile viitoare şi să ajungă într-o incapacitate de a mai susţine aceste cheltuieli. (...) Îi atragem atenţia in mod public preşedintelui Camerei Deputaţilor să abandoneze unicul scop pe care îl are de când ocupă această funcţie, şi anume să-şi spele dosarul de corupţie şi să se concentreze pe problemele reale ale românilor. Să vină şi domnia sa la tribuna Parlamentului, dar in special să-i permită omului pe acre l-a pus, pentru că îi este fidel, în fruntea Guvernului României să vină şi să prezinte cifre situaţii astfel încât românii să anticipeze ce urmează să li se întâmple în zilele următoare", declara Raluca Turcan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb