Gala de decernare a premiilor Oscar, amânată în acest an pentru data de 25 aprilie din cauza pandemiei de coronavirus care a bulversat industria cinematografică, va fi un eveniment live, organizat în format fizic şi difuzat din mai multe spaţii, a anunţat miercuri Academia de film americană (AMPAS), citată de AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
În pofida pandemiei de COVID-19, care a impus o serie de restricţii aflate încă în vigoare regiunea metropolei Los Angeles, "Academia de film americană este hotărâtă să prezinte o ceremonie a premiilor Oscar fără pereche, punând în acelaşi timp accent pe sănătatea publică şi pe siguranţa tuturor participanţilor", a declarat o purtătoare de cuvânt a AMPAS, instituţia care atribuie aceste trofee prestigioase.
"Pentru a crea acel spectacol live pe care publicul global doreşte să îl vadă şi adaptându-ne la cerinţele impuse de pandemie, gala Oscar va fi difuzată în direct din mai multe spaţii, inclusiv din emblematicul Dolby Theatre", care se află în centrul cartierului Hollywood şi găzduieşte în mod tradiţional această ceremonie, a adăugat ea.
Dolby Theatre din Hollywood găzduieşte gala premiilor Oscar de mai mulţi ani. De obicei, sute de staruri de cinema din lumea întreagă se reunesc în acest cinematograf cu 3.400 de locuri pentru a asista la un show televizat în direct, precedat de sosirea pe covorul roşu a vedetelor din industria filmului, care pozează în faţa fotografilor şi a echipelor de filmare trimise la faţa locului de numeroase posturi de televiziune.
Pentru moment, AMPAS nu a oferit alte detalii despre viitoarea gală sau despre repartizarea spaţiilor care vor fi alese pentru cea de-a 93-a ediţie a evenimentului, considerată punctul culminant al sezonului premiilor cinematografice de la Hollywood, afectat grav în ultimul an de criza sanitară, închiderea cinematografelor şi amânarea mai multor superproducţii.
Organizatorii nu au anunţat nici gazda principală a galei.
Nu este pentru prima dată când gala Oscar este programată simultan din mai multe spaţii. În anii 1950, evenimentul era transmis în direct din Los Angeles şi New York.
De altfel, aceasta este formula aleasă şi de organizatorii galei de decernare a Globurilor de Aur, care va avea loc pe 28 februarie.
Deşi audienţa sa a scăzut puţin câte puţin în fiecare an, ajungând la un minim istoric de 23,6 milioane de telespectatori anul trecut în Statele Unite, gala premiilor Oscar rămâne în mod tradiţional unul dintre cele mai urmărite evenimente televizate din această ţară, fiind devansată doar de finala campionatului de fotbal american - Super Bowl.
În acest an, dezvoltarea conceptului de desfăşurare a galei Oscar a fost încredinţată cineastului Steven Soderbergh, regizorul filmului "Contagion", de către AMPAS, ai cărui directori consideră că pandemia de COVID-19 este o bună ocazie "pentru a inova şi a reinventa" acest gen de evenimente.
Iniţial, AMPAS programase gala Oscar 2021 pe 28 februarie, dar a decis în cele din urmă să o amâne pentru 25 aprilie din cauza pandemiei de coronavirus.
În mod similar, şi alte evenimente din industria de divertisment au fost amânate. Gala premiilor Grammy, care ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie, şi-a amânat ceremonia pentru luna martie, cu doar trei săptămâni înaintea programării sale iniţiale, în urma discuţiilor purtate de organizatori cu mai mulţi experţi în sănătate publică şi cu diverşi muzicieni.
Gala Globurilor de Aur, care recompensează atât producţii cinematografice, cât şi de televiziune, a fost amânată pentru 28 februarie şi se va desfăşura în două oraşe, New York şi Los Angeles, urmând să includă transmisiuni în direct cu artiştii nominalizaţi, filmaţi în timp ce se află în diverse zone ale lumii.
Marţi, California a depăşit New York pe lista statelor federale americane care au raportat cele mai multe decese asociate maladiei COVID-19, iar regiunea oraşului Los Angeles este una dintre cele mai grav afectate de această pandemie.
Nominalizările la premiile Oscar din 2021 vor fi anunţate pe 15 martie.