Presa din Rusia

Presa din Rusia

Internaţional / 7 - 18 aprilie 2022

Actualizare 21:13- Rachetele ruseşti distrug loturi importante de arme care sosesc în Ucraina din SUA şi UE

Moscova- TASS- 18.04.2022- Forţele aerospaţiale ruse au distrus un centru logistic cu loturi importante de arme străine care au sosit în Ucraina în ultimele şase zile din SUA şi ţări europene, a informat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Konaşenkov a spus că dimineaţa, rachetele aeriene de înaltă precizie ale Forţelor Aerospaţiale Ruse au lansat o lovitură asupra celui de-al 124-lea Centru Comun de Suport Logistic al Comandamentului Forţelor Logistice al trupelor ucrainene din zona Lvov.

"Centrul logistic şi loturile mari de arme străine care au sosit în Ucraina în ultimele şase zile din SUA şi ţările europene au fost distruse", a spus generalul-maior.

---

Actualizare 20:44- Afacerile din Kaliningrad continuă să colaboreze cu partenerii europeni

Moscova- TASS- 18.04.2022- Afacerile din Kaliningrad continuă să colaboreze cu parteneri străini, inclusiv europeni, în ciuda sancţiunilor Uniunii Europene, în timp ce autorităţile regionale susţin astfel de legături, a declarat guvernatorul regiunii Kaliningrad Anton Alikhanov într-un interviu pentru TASS.

"Fără îndoială că afacerile continuă să coopereze, au legături bune, în plus, pe teritoriul nostru operează atât companii lituaniene, cât şi poloneze", a spus el, adăugând că acest lucru priveşte companiile mici şi că o astfel de cooperare este o oportunitate suplimentară pentru a face faţă consecinţelor, a sancţiunilor care se aplică. "În ciuda tuturor acestor dificultăţi şi a presiunii puse asupra partenerilor noştri de afaceri din străinătate, păstrăm toate aceste legături şi continuăm să cooperăm şi să interacţionăm", a menţionat guvernatorul.

În ciuda situaţiei actuale, niciunul dintre locuitorii zonei economice speciale din regiune nu şi-a oprit proiectele în parcurile industriale Hrabrovo sau Cerniakhovsk, a adăugat el. "Toate proiectele de construcţii care au fost demarate continuă şi, dimpotrivă, presupunem că numărul locurilor de muncă va creşte, nu va scădea", a spus Alikhanov.

---

Actualizare 19:49- Prim-miniştrii ruşi şi belarusi discută despre acţiuni împotriva sancţiunilor

Moscova- TASS- 18.04.2022- Prim-miniştrii rus şi belarus, Mihail Mişustin şi Roman Golovcenko, au discutat astăzi într-o convorbire telefonică despre acţiunile împotriva sancţiunilor occidentale, precum şi despre integrarea în cadrul Statului Uniunii, a informat serviciul de presă al Cabinetului de Miniştri al Rusiei.

"Mikhail Mishustin şi Roman Golovchenko au discutat despre sarcinile cheie în extinderea comerţului ruso-belarus şi a cooperării economice în temeiul sancţiunilor economice impuse de state neprietenoase", a spus serviciul de presă.

Prim-miniştrii s-au concentrat pe implementarea proiectelor comune în sectoarele energetice şi industriale, infrastructura de transport şi altele. "În plus, prim-miniştrii Rusiei şi Belarusului au luat în considerare cursul integrării în statul Uniunii, s-au pronunţat în favoarea acordării unui impuls cooperării în Uniunea Economică Eurasiatică", a adăugat acesta.

---

Actualizare 18:08- Kremlin: Putin discută despre situaţia din Ucraina cu preşedintele Algerian

Moscova- TASS- 18.04.2022- Problemele de pe agenda bilaterală actuală, inclusiv cooperarea în cadrul OPEC+, precum şi situaţia din Ucraina şi din zona conflictului israeliano-palestinian au fost printre subiectele conversaţiei telefonice a preşedintelui rus Vladimir Putin cu omologul său algerian, Abdelmadjid Tebboune, a spus serviciul de presă astăzi.

"Părţile au discutat despre problemele regionale actuale şi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea situaţiei din zona conflictului palestino-israelian. Au subliniat importanţa eforturilor internaţionale mai active pentru soluţionarea Orientului Mijlociu", se arată în comunicat.

"Au abordat şi situaţia din jurul Ucrainei", a adăugat acesta.

În afară de aceasta, preşedinţii au făcut schimb de felicitări cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la relaţiile diplomatice dintre cele două ţări.

"Preşedinţii şi-au reiterat angajamentul de a coordona în continuare în cadrul OPEC+ şi Forumul Ţărilor Exportatoare de Gaze, în interesul stabilităţii pe pieţele globale de energie", a subliniat Kremlinul.

Preşedinţii au convenit să continue contactele la diferite niveluri.

---

Actualizare 17:33- Putin spune că barajul occidental de sancţiuni a eşuat

Novo-Ogaryovo- TASS- 18.04.2022- Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că politica de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei a eşuat.

"Evident, principalul factor negativ pentru economie în ultima perioadă a fost presiunea suplimentară a sancţiunilor din partea ţărilor occidentale. Scopul a fost subminarea rapidă a situaţiei financiare şi economice din ţara noastră, provocarea de panică pe pieţe, prăbuşirea sistemului bancar şi o mare- deficit de mărfuri în magazine", a spus el la o întâlnire pe probleme sociale şi economice de astăzi.

"Dar putem spune deja cu încredere că această politică faţă de Rusia a eşuat", a subliniat Putin şi a adăugat: "Strategia economică a Occidentului a eşuat".

"Mai mult, sancţiunile i-au afectat şi pe angajatori. Mă refer la creşterea inflaţiei şi a şomajului, la deteriorarea dinamicii economice în Statele Unite şi în ţările europene, la scăderea nivelului de trai în Europa, la devalorizarea economiilor acestora", a spus Putin.

În acelaşi timp, situaţia din economia rusă se stabilizează, în timp ce cursul rublei revine la nivelurile de la începutul lunii februarie, a spus Putin. "Rusia a rezistat acestei presiuni fără precedent. Situaţia se stabilizează, cursul rublei a revenit la nivelurile din prima jumătate a lunii februarie şi este definit de balanţa de plăţi obiectiv solidă", a spus el.

---

Actualizare 15:32- Rusia livrează peste 10.000 de tone de ajutor umanitar Ucrainei şi Donbass

Moscova- TASS- 18.04.2022- Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a livrat peste 10.000 de tone de ajutor Donbass şi Ucrainei de la începutul operaţiunii umanitare, au declarat astăzi agenţiile de securitate pentru TASS.

"Un total de 149 de convoaie ale Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă au livrat peste 10.000 de tone de ajutor umanitar, inclusiv peste 6.500 de tone Republicilor Populare Doneţk şi Lugansk şi aproximativ 4.000 în Ucraina", a spus sursa.

Efortul de a acorda asistenţă Donbass şi Ucrainei este efectuat în mod constant, a menţionat el. Pe lângă Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Apărării şi Garda Naţională (Rosgvardiya) sunt implicate în acesta.

Potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, peste 700 de tone de mărfuri umanitare, inclusiv apă îmbuteliată, alimente pentru copii, rechizite medicale, materiale de construcţie, au fost livrate în Donbass şi Ucraina de către convoaiele regulate ale centrelor de salvare ale Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. În plus, Ministerul Situaţiilor de Urgenţă a predat zece autocisterne, patru staţii integrate de tratare a apei, patru centrale electrice, 28 motopompe, 15 motoferăstraie, 30 grupuri electrogene. Unităţi pirotehnice ale Ministerului Situaţiilor de Urgenţă au fost trimise pe teritoriul Donbass pentru deminare umanitară.

---

Actualizare 13:50- Kremlinul: Ucrainenii din Kiev sunt inconsecvenţi cu privire la punctele coordonate în discuţiile cu Rusia

Moscova- TASS- 18.04.2022- Dinamica progresului discuţiilor ruso-ucrainene lasă mult de dorit, partea ucraineană îşi schimbă frecvent poziţia cu privire la problemele convenite, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliştilor.

"Operaţiunea militară specială continuă. Preşedintele [rus] [Vladimir Putin] a spus foarte recent că se desfăşoară conform planului. În acelaşi timp, sunt în curs de desfăşurare contacte la nivel de experţi în cadrul procesului de negocieri", a spus el. "De asemenea, aş dori să vă reiterez cuvintele preşedintelui că, din păcate, partea ucraineană nu dă dovadă de o consecvenţă deosebită. Poziţia se schimbă frecvent în privinţa problemelor coordonate. Dinamica progresului în procesul de negociere lasă mult de dorit", a adăugat oficialul Kremlinului.

Ca răspuns la solicitarea de a comenta o declaraţie a preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, potrivit căruia Kievul va fi pregătit să discute despre statutul Crimeei şi despre refuzul ţării sale de a adera la NATO dacă Moscova îşi retrage trupele de pe teritoriul ucrainean, secretarul de presă al lui Putin a remarcat că Rusia "încă nu este pregătită să aducă în sfera publică acele aspecte care sunt discutate în timpul discuţiilor".

---

Actualizare 12-52- Ministerul rus al apărării: "Kievul plănuieşte atacuri asupra bisericilor în noaptea de Paşte"

Moscova- TASS- 18.04.2022- Kievul, sprijinit de Occident, complotează să organizeze provocări care implică atacuri asupra bisericilor ortodoxe din mai multe regiuni ucrainene în noaptea de Paşte, a declarant astăzi şeful Centrului de Management al Apărării Naţionale din Rusia, generalul colonel Mihail Mizintsev.

"Potrivit unor informaţii credibile, regimul de la Kiev, susţinut de o serie de ţări occidentale, finalizează pregătirile pentru provocări artificiale care implică numeroase victime în regiunile Zaporojie, Nikolaev, Odesa, Sumi şi Harkov", a declarat Mizintsev, care conduce centrul de coordonare interagenţii al Rusiei pentru răspunsul umanitar în Ucraina.

Potrivit acestuia, batalioanele naţionaliste au format peste 70 de grupuri mobile pe autoutilitare şi vehicule de teren echipate cu mortare. Mizintsev a remarcat că aceste grupuri "au fost însărcinate să bombardeze bisericile ortodoxe în noaptea de Paşte (în noaptea de 23-24 aprilie 2022) pentru a da vina pe trupele ruse pentru comiterea unor crime civile în masă în această sărbătoare sacră", a subliniat generalul.

Mizintsev a adăugat că Kievul a încercat, de asemenea, să angajeze reporterii occidentali pentru a arăta "atrocităţile comise de ruşi" şi "să pună în evidenţă rapid" poveşti false. "Planurile autorităţilor ucrainene de a organiza astfel de provocări arată clar că nu le pasă deloc de propriul lor popor", a subliniat şeful Centrului de Management Naţional al Apărării din Rusia.

---

Actualizare 11:00 - Soldaţii ruşi au doborât 3 aeronave de luptă ucrainene şi 11 drone

Moscova - TASS - 18.04.2022 - Armele ruse de apărare aeriană au doborât două avioane de luptă ucrainene MiG-29, o aeronavă Su-25 şi unsprezece drone, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

---

Actualizare 10:00 - Gazprom continuă să livreze gaze în Europa, în regim normal

Moscova - TASS - 18.04.2022 - Gazprom continuă să furnizeze gaz rusesc pentru tranzitul către Europa pe teritoriul ucrainean, în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov.

---

Actualizare 21:21- Organismul de supraveghere al mass-media din Rusia cere restabilirea accesului la canalele YouTube VGTRK

Moscova- TASS- 17.04.2022- Organismul de supraveghere al mass-media din Rusia cere ca Google să restabilească accesul la canalele YouTube VGTRK.

---

Actualizare 20:05- Medvedev avertizează că neplata Rusiei poate atrage obligaţia Europei

Moscova- TASS- 17.04.2022- Neîndeplinirea obligaţiei de plată a Rusiei în străinătate ar putea antrena hiperinflaţie în Europa şi propria sa incapacitate de plată, a declarat astăzi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

Comentând cuvintele preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit cărora implicit Rusia este o chestiune de timp, el a remarcat: "Ei bine, vă rog să încercaţi" şi a subliniat "două lucruri evidente".

"Deficienţa Rusiei poate atrage o oligaţie a Europei, atât morală, cât şi, foarte posibil, tangibilă", a scris el pe canalul său de Telegram, deoarece, în cuvintele sale, sistemul financiar al Uniunii Europene nu este foarte stabil şi oamenii îşi pierd încrederea.

Mai mult, autorităţile Uniunii Europene ar trebui să aştepte "o puternică nemulţumire din partea europenilor de rang înalt pentru hiperinflaţia care nu poate fi pusă pe seama ruşilor ticăloşi, pentru lipsa alimentelor elementare în magazine şi pentru afluxul de refugiaţi, care va provoca un val crime", a scris el.

Sancţiunile anti-ruse pot provoca hiperinflaţie în Europa.

---

Actualizare 17:50- Rusia îşi întăreşte suveranitatea în Arctica şi este deschisă pentru cooperare

Moscova- TASS- 17.04.2022- Rusia îşi întăreşte suveranitatea în zona arctică, dar este deschisă pentru cooperare cu toţi cei care sunt interesaţi de ea, a declarat astăzi pentru TASS Nikolay Korchunov, ambasador general al Rusiei şi preşedinte al Comitetului înalţilor oficiali arctici.

"În general, Rusia intenţionează să continue să fie ghidată de abordări constructive ale cooperării în Arctica. Întărindu-ne suveranitatea la latitudinile înalte, continuăm să fim deschişi pentru cooperare atât cu statele şi organizaţiile arctice, cât şi cu cele non-regionale, care împărtăşesc înţelegerea necesităţii dezvoltării durabile a acestei regiuni. Sperăm că munca în format complet a Consiliului Arctic va fi reluată în curând", a spus el.

Toate ţările Consiliului Arctic, cu excepţia Rusiei, au emis o declaraţie scrisă pe 3 martie în care refuză să participe la orice reuniune a Consiliului, fie prezidată de Rusia, fie care are loc pe teritoriul său, cu privire la situaţia din jurul Ucrainei.

---

Actualizare 16:24- Legislatorul rus cere SUA şi Regatului Unit să înceteze furnizarea de arme Ucrainei

Moscova- TASS- 17.04.2022- Un înalt legislator rus a cerut Statelor Unite şi Regatului Unit să-şi recunoască responsabilitatea faţă de criza globală care se desfăşoară şi să înceteze furnizarea de arme Ucrainei.

"Este timpul ca Statele Unite şi Regatul Unit să-şi recunoască responsabilitatea pentru criza globală care se desfăşoară din cauza politicii lor nesăbuite din Ucraina şi este timpul să înceteze să furnizeze "grenade Grădinii Zoologice din Kiev". Pentru că consecinţele pot fi deplorabile pentru întreaga lume", a scris Leonid Slutsky, preşedintele comitetului internaţional al Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului), pe canalul său Telegram, comentând declaraţia premierului britanic Boris Johnson că Londra intenţionează să furnizeze mai multe arme Ucrainei.

Potrivit lui Slutsky, "patronii occidentali ai regimului de la Kiev caută să folosească în continuare Ucraina" ca instrument în confruntarea cu Rusia.

"Moscova a avertizat că abordarea iresponsabilă a securităţii globale poate avea consecinţe imprevizibile. Dacă nu reuşesc să o vadă, atunci, aşa cum a remarcat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, orice livrare cu arme pentru Ucraina va fi obiective legitime pentru forţele armate ruse în timpul operaţiunea specială de demilitarizare a regimului de la Kiev. Aceasta este ceea ce are deja loc, de fapt", a menţionat Sluţki.

---

Actualizare Liderul cecen, Ramzan Kadyrov, a publicat, astăzi, pe pagina oficială din reţeaua Telegram, un videoclip cu sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) în alertă lângă Lugansk.

"Sistemele de lansare de rachete sunt pregătite pentru luptă, în aşteptarea coordonatele poziţiilor inamice pentru a utiliza imediat toată muniţia ", a scris Kadyrov.

Liderul cecen susţine că face periodic înregistrări video, dar din cauza unei conexiuni slabe la internet, nu este posibilă publicarea materialelor în timp util.

Nouă dintre cele 12 nave ruseşti aflate în prezent în Marea Nordului vor avea voie să intre în porturile belgiene datorită numeroaselor excepţii de la sancţiunea privind accesul vaselor ruseşti în porturile Uniunii Europene, a anunţat astăzi postul de televiziune RTBF (Belgia) .

Aproximativ 6000 de nave care arborează pavilion rusesc vor fi supuse restricţiilor de intrare în porturile belgiene. În acelaşi timp, ţinând cont de toate excepţiile, permisele pentru intrarea fiecărei nave din Federaţia Rusă vor fi eliberate în mod individual. Astfel, navele care transportă petrol, gaze, combustibil pentru centrale nucleare şi produse petroliere, produse agricole, medicamente şi bunuri umanitare vor continua să fie deservite în porturile belgiene. Pe lângă aceasta, embargoul UE privind achiziţionarea cărbunelui rusesc a fost introdus din 10 august, prin urmare, până la acel moment, porturile belgiene vor deservi şi operaţiunile ruseşti cu cărbune. Eliberarea permiselor de intrare a navelor ruseşti în porturile belgiane prevede permisiunea de a efectua operaţiuni de încărcare şi descărcare exclusiv cu tipuri de mărfuri care sunt excluse din lista de sancţiuni emisă de UE. Serbia îşi va continua relaţiile tradiţionale de prietenie şi parteneriat cu Rusia şi China, a anunţat, astăzi, preşedintele sârb Aleksandar Vuèić în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu ambasadorului rus la Belgrad, Aleksandar Botan-Kharchenko. "În cadrul întâlnirii s-a discutat despre dezvoltarea în continuare a relaţiilor bilaterale sârbo-ruse, inclusiv în sectorul energetic, cu speranţa că negocierile privind volumele, preţurile şi alte condiţii pentru aprovizionarea cu gaze naturale vor începe în curând", a arătat serviciul de presă al administraţiei prezidenţiale sârbe.

---

Actualizare 15:41- Diplomat rus: "Dacă Suedia, Finlanda aderă la NATO, nu ar ajuta la securitatea arctică"

Moscova- TASS- 17.04.2022- Dacă Suedia şi Finlanda aderă la NATO, ar afecta securitatea şi încrederea în Arctic, a declarat ambasadorul general al Ministerului de Externe al Rusiei, Nikolay Korchunov, pentru TASS.

"Desigur, extinderea NATO în detrimentul ţărilor în mod tradiţional nu va contribui la securitatea şi încrederea reciprocă în Arctica, a cărei consolidare a susţinut-o constant Rusia", a spus diplomatul, care este şi preşedintele Comitetului Înalţilor Oficiali la Consiliul Arctic, când comentează perspectiva ca Suedia şi Finlanda să adere la NATO.

Diplomatul a spus că discuţiile pe această temă sunt în prezent în curs la Stockholm şi Helsinki. "Aş dori să observ că angajamentul pe termen lung al Stockholmului şi Helsinkii faţă de politica de nealiniere la alianţele militare a fost un factor important de stabilitate şi securitate în regiunea Europei de Nord şi pe întregul continent european ", a spus Korchunov.

Anterior, The Times a raportat, citând surse, că Helsinki şi Stockholm ar putea solicita aderarea încă din vară. Joi, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia îşi va întări graniţele de vest dacă Suedia şi Finlanda se aderă la NATO, iar atunci "nu se va mai vorbi despre un statut non-nuclear pentru ţările baltice".

---

Actualizare 14:02- Rusia spune că rachetele sale au distrus instalaţia de muniţie din Brovary

Moscova- TASS- 17.04.2022- Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a declarat astăzi că rachetele sale de înaltă precizie lansate prin aer au distrus o fabrică de muniţie în apropierea oraşului Brovary din regiunea Kiev.

"Rachetele de înaltă precizie lansate cu aer au distrus o fabrică de muniţie în apropierea oraşului Brovary din regiunea Kiev în cursul nopţii trecute", a spus el.

Potrivit purtătorului de cuvânt, aviaţia operaţional-tactică a distrus 68 de ţinte militare în Ucraina. "Cuprind două locatoare de iluminare şi ghidare S-300 în regiunile Krivaya Luka şi Krasnoarmeysk şi un sistem de rachete antiaeriene Osa AKM, şase depozite de arme de rachete şi artilerie şi combustibil în regiunea Severodoneţk", a spus el.

Konaşenkov a spus că aviaţia operaţională-tactică a lovit, de asemenea, 40 de grupuri de echipamente şi personal militar ucrainean în aşezările Kremennaya, Krasny Liman, Kolodezi, Torskoye, Yampolovka şi Novosyolovka.

"Aviaţia armatei a lovit patru acumulări de forţă de muncă şi echipamente, precum şi un convoi de vehicule în marş în timpul nopţii", a spus el. "Peste 50 de militari ucraineni, şapte vehicule de luptă de infanterie şi vehicule blindate de transport de trupe şi 14 vehicule blindate au fost distruse".

---

Actualizare 12:00- Rusia spune că forţele sale au eliberat ostatici din moscheea din Mariupo

Moscova- TASS- 17.04.2022- Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a declarat astăzi că forţele speciale ruse au eliberat ostatici care erau ţinuţi într-o moschee turcească din Mariupol.

"O operaţiune specială de eliberare a ostaticilor, care au fost ţinuţi în moscheea turcă de naziştii ucraineni, a fost desfăşurată ieri în timpul acţiunilor ofensive de eliberare a lui Mariupol şi la cererea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan", a spus purtătorul de cuvânt.

Konaşenkov a spus că datorită acţiunilor altruiste ale unei echipe ale forţelor speciale ruse, moscheea a fost deblocată şi 29 de militanţi, inclusiv mercenari străini, au fost ucişi. "Ostaticii, care sunt cetăţeni ai uneia dintre ţările CSI, au fost eliberaţi şi duşi într-un loc sigur", a spus el.

---

Actualizare 10:52- Rusia creşte cotele de export pentru îngrăşăminte cu aproape 700.000 de tone

Moscova- TASS- 17.04.2022- Premierul rus Mihail Mişhustin a semnat un decret de creştere a cotelor de export pentru îngrăşăminte până pe 31 mai, a anunţat astăzi cabinetul pe site-ul său.

"Cotele actuale de export pentru producătorii ruşi de îngrăşăminte au fost majorate temporar cu aproape 700.000 de tone", a spus cabinetul într-un comunicat. "Prim-ministrul Mihail Mishustin a semnat un ordin în acest sens".

"Decizia va fi în vigoare până la 31 mai 2022", se arată în comunicat.

---

Actualizare 09:31- Preşedintele Dumei spune că Zelenski vrea să câştige timp prin solicitarea ajutorului de la NATO

Moscova- TASS- 17.04.2022- Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Vyacheslav Volodin, a declarat astăzi că preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski doreşte să câştige timp exprimându-şi disponibilitatea pentru discuţii, solicitând şi ajutor de la NATO.

Volodin a reacţionat la declaraţia lui Zelenski că Ucraina este gata să discute despre abandonarea cererii sale de aderare la NATO şi a statutului Crimeei cu Rusia, dar nu până când Moscova va opri ostilităţile şi îşi retrage trupele.

"El a spus acelaşi lucru înainte de discuţiile din Turcia, când trupele noastre se aflau lângă Kiev", a spus Volodin la Telegram. "Rusia a redus activitatea în acea zonă şi a scos trupe. Şi apoi au fost înscenarea Bucha şi alte provocări. "Atunci Kievul "a renunţat la angajamentele pe care le acceptase".

"Acelaşi scenariu este din nou pe masă", a spus vorbitorul. "Motivul este evident."

Volodin a spus că Zelenski ar trebui să retragă trupe din republicile populare Doneţk şi Lugansk şi să ia alte decizii dacă îi pasă de oamenii ţării sale. Preşedintele Dumei a spus că forţele armate ucrainene au pierdut deja 23.367 de persoane, în timp ce ieri 1.464 de persoane s-au predat la Mariupol şi alte 2.500 sunt blocate la uzina Azovstal din oraş.

"Dacă lui Zelenski îi pasă de poporul Ucrainei, ar trebui să ia imediat următoarele decizii", a spus Volodin. "În primul rând, trageţi trupe în republicile populare Doneţk şi Lugansk. În al doilea rând, lăsaţi-l într-un acord conform căruia Ucraina se angajează să recunoască Crimeea şi să adopte un statut de non-bloc şi să denazifice şi să demilitarizeze ţara".

"Nu poate exista altă cale", a spus vorbitorul.

---

Actualizare 21:09- 1.464 de militari ucraineni se predau la Mariupol

Moscova- TASS- 16.04.2022- 1.464 de militari ucraineni se predau la Mariupol, declară Ministerul rus al Apărării.

Pierderile de astăzi ale grupării ucrainene doar la Mariupol se ridică la peste 4.000, spune Ministerul rus al Apărării.

Zona oraşului Mariupol a fost eliberată de militanţi Azov, mercenari străini, trupe ucrainene, declară Ministerul rus al Apărării.

Forţele de apărare aeriană de lângă Odesa au doborât un avion de transport militar ucrainean care transporta arme furnizate de Ministerul Apărării din Vest - Rusia.

---

Actualizare 20:20- Comandantul şef: "Marinarii crucişătoruluiMoskva vor continua serviciul în Marina"

Moscova- TASS- 16.04.2022- Comandantul şef al Marinei Ruse, amiralul Nikolay Yevmenov s-a întâlnit cu echipajul crucişatorului Moskva şi, în special, a promis că ofiţerii şi marinarii vor continua să servească în Marina, a declarat astăzi Ministerul Rus al Apărării. .

"Comandantul şef al marinei, amiralul Nikolay Yevmenov şi comandamentul Flotei Mării Negre au avut o întâlnire cu echipajul crucişatorului Moskva la Sevastopol", se arată în comunicat. "Evmenov a informat echipajul crucişătorului că ofiţerii şi marinarii îşi vor continua serviciul în Marina."

---

Actualizare 18:15- Italia închide porturile pentru navele ruseşti începând de mâine

Roma- TASS- 16.04.2022- Italia a interzs navele ruseşti în porturile sale începând de mâine, 17 aprilie, în conformitate cu sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, a anunţat astăzi ANSA, citând circulara Comandamentului General al Autorităţilor Portuare.

Agenţia de presă a raportat că, alături de navele sub pavilion rusesc, interdicţia se va aplica şi navelor care au fost schimbate după 24 februarie. Navele ancorate în porturile italiene ar trebui să plece imediat după "încheierea activităţilor comerciale", subliniază agenţia. .

În cel de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, UE a interzis companiilor europene să cumpere cărbune şi şisturi bituminoase din Rusia, dar a amânat măsura până în august 2022. De asemenea, a interzis transportul rutier de marfă operat de companiile ruseşti şi belaruse pe teritoriul său şi a închis porturile pentru navele ruseşti.

---

Actualizare 16:06- Soţia lui Medvedchuk propune un schimb pentru soţul său capturat

Kiev- Ukrinform- 16.04-.2022-Oksana Marchenko, soţia lui Viktor Medvedchuk, un lider al partidului Platforma Opoziţie - For Life deţinut în Ucraina, i-a cerut astăzi prim-ministrului britanic Boris Johnson într-o videoconferinţă să-şi primească soţul în schimbul trupelor britanice reţinute.

"Facem apel la rudele şi prietenii lor, Aiden Aislin şi Sean Pinner... Este în puterea dumneavoastră să-i cereţi prim-ministrului ţării dumneavoastră, Boris Johnson... şi să obţineţi eliberarea lui Aiden şi a lui Sean din opoziţia ucraineană reţinută de..." a spus Marchenko în videoconferinta postată astăzi pe o reţea de socializare.

---

Actualizare Câteva mii de transportatori de marfă ruşi şi belarusi sunt blocaţi la graniţa Poloniei, în timp ce încercau să părăsească Uniunea Europeană (UE) înainte de intrarea în vigoare, astăzi, 16 aprilie, a sancţiunilor care îi împiedică să acceseze teritoriul UE, potrivit Financial Times. Conform sursei citată s-au format cozi şi la punctele de trecere a frontierei din Lituania şi Letonia.

Autorităţile din statele europene respective susţin că ar fi nevoie de 3 până la 10 zile pentru ca respectivele camioane să părăsească teritoriul UE. De exemplu, coada de ieşire din estul Poloniei a depăşit ieri 40 de kilometri, au declarat publicaţiei surse din industria logistică. Şeful Asociaţiei Poloneze a Transportatorilor Rutieri Internaţionali (ZMPD), Jan Buchek, a spus că la punctul de control Koroschin de la graniţa cu Belarus coada ajunge la o lungime de 80 kilometri.

Potrivit Administraţiei Naţionale Fiscale din Polonia, aşteptarea la punctul de control Koroszczyn a fost chiar de 33 de ore, iar la punctul de control din zona Bobrovniki a fost de 56 de ore. Directorul executiv al companiei Gurtam (firma oferă software-ul de urmărire a flotei prin GPS) Alexander Kuvshinov susţine că există aproximativ 10.000 de camioane ruseşti şi belaruse în Uniunea Europeană.

Interdicţia transportului de mărfuri a fost inclusă în cel de-al cincilea pachet de sancţiuni UE adoptat în 8 aprilie. Din cauza sancţiunilor, Letonia a refuzat săptămâna aceasta să lase să treacă 152 de camioane din Rusia şi Belarus. Interdicţia nu se aplică întreprinderilor care transportă corespondenţă, precum şi furnizării de gaze naturale şi petrol, minereuri, produse farmaceutice, medicale, agricole şi alimentare, inclusiv grâu şi îngrăşăminte, bunuri umanitare către UE.

---

Actualizare Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care interzice plasarea şi circulaţia pe bursele străine a certificatelor de depozit pentru acţiunile emitenţilor ruşi. Companiile şi băncile ruseşti, ale căror acţiuni sunt tranzacţionate în străinătate, vor trebui să treacă prin procedura de radiere şi să transforme bonurile în acţiuni. Actul normativ a fost publicat astăzi la Moscova.

Legea intră în vigoare de la data publicării sale oficiale, iar interdicţia de circulaţie a certificatelor de depozit ruseşti în străinătate va intra în vigoare în 10 zile.

Emitenţilor ruşi li se acordă cinci zile lucrătoare pentru a rezilia acordurile privind plasarea certificatelor de depozit şi încă cinci zile pentru a raporta acest lucru Băncii Centrale a Federaţiei Ruse, anexând documente justificative.

Deţinătorii de titluri le vor putea converti în acţiuni tranzacţionate pe bursa rusă. Din momentul intrării în vigoare a legii, acţiunile, ale căror drepturi sunt certificate prin titluri emise, vor înceta să mai fie purtătoare de drepturi de vot, iar plata dividendelor aferente acestora va fi suspendată până la transformarea lor în acţiuni în Rusia.

Legea prevede încetarea circulaţiei certificatelor de depozit pentru acţiunile companiilor şi băncilor ruse din străinătate pentru a le redirecţiona către piaţa de valori rusă.

Actualizare 14:16- Ministrul rus de externe: "Londra înrăutăţeşte situaţia din Ucraina prin livrarea armelor letale Kievului"

Moscova- TASS- 16.04.2022- Autorităţile britanice incită în mod deliberat o situaţie în Ucraina, furnizându-i în continuare arme letale şi coordonând aceleaşi eforturi la nivelul ei de cooperare cu statele membre NATO, a anunţat astăzi Ministrul rus de Externe.

"De fapt, autorităţile britanice incită în mod deliberat evoluţiile ucrainene, alimentând regimul de la Kiev cu arme letale şi coordonându-şi eforturile cu NATO", a precizat ministrul. "Este, de asemenea, inadmisibil să vedem încurajarea Londrei împingând nu numai aliaţii săi occidentali, ci şi alte ţări, spre introducerea de sancţiuni anti-ruse la scară largă, care sunt în cele din urmă lipsite de sens şi contraproductive".

---

Actualizare 12:58- Forţele Republicii Donetsk au eliminat până la 65 de trupe ucrainene

Donetsk- TASS-16.04.2022- Trupele ucrainene au suferit 64 de victime în Donbass în ultimele 24 de ore, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Miliţiei Populare a Republicii Populare Doneţk (RPD) Eduard Basurin.

"În ultimele 24 de ore, luptătorii noştri au eliminat 64 de naţionalişti ucraineni, două tancuri, o poziţie de artilerie cu sistem antiaerian ZU-23-2, două vehicule blindate şi un vehicul de transport de marfă. De asemenea, au confiscat două vehicule de luptă de infanterie şi două vehicule militare de marfă", a declarat biroul de presă al miliţiei populare DPR, citat de purtătorul de cuvânt, pe contul său de Telegram.

---

Actualizare IZVESTIA: Armata rusă a distrus în regiunea Kiev o fabrică unde erau produse vehicule militare blindate şi un atelier de reparaţii de echipamente militare din Nikolaev, a anunţat astăzi generalul-maior Igor Konachenkov, reprezentant al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. "Armele aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune au distrus clădirile de producţie ale unei fabrici blindate din Kiev şi un atelier pentru repararea echipamentelor militare din Nikolaev. În timpul nopţii, 16 ţinte inamice au fost lovite de rachete aeriene de înaltă precizie", a precizat oficialul rus.

El a mai spus că sistemele ruseşti de apărare aeriană au doborât o aeronavă ucraineană Su-25 la 15 kilometri sud de localitatea Izyum.

"Forţele aeriene şi artileria au distrus 811 ţinte inamice: 43 de posturi de comandă ale trupelor ucrainene, 8 transporturi cu combustibil pentru echipament militar, precum şi 760 de zone de concentrare a forţei de luptă inamice", a arătat reprezentantul Ministerului Apărării de la Kremlin.

---

Actualizare 10:31- Armata ucraineană a deschis focul în Doneţk de 35 de ori în ultima zi

Moscova- TASS- 16.04.2022- Armata ucraineană a deschis focul de 35 de ori, vizând Republica Populară Doneţk (RPD) în ultimele 24 de ore, rănind doi civili, a informat astăzi misiunea DPR la Centrul Comun de Control şi Coordonare a Încetarea focului.

"Armata ucraineană a deschis focul de 35 de ori pe teritoriul RDP în ultimele 24 de ore", se arată într-un comunicat al misiunii.

Potrivit raportului, forţele ucrainene au folosit artilerie de rachete şi tun, aruncătoare de mine, diverse tipuri de lansatoare de grenade şi arme de foc, lansând în total 249 de obuze.

Incendiul a vizat zonele rezidenţiale Doneţk, Gorlovka, Golmovsky, Panteleimonovka, Shirokaya Balka, Yasinovataya, Staromikhailovka şi Alexandrovka. Doi civili au suferit răni în urma atacurilor.

---

Actualizare Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană au lovit industria panificaţiei din Federaţia Rusă, unde aproape 90% din companii folosesc tehnologie europeană, al cărei export către ţara respectivă a fost interzis de instituţiile de la Bruxelles, în cadrul celei de-a cincea runde de sancţiuni, din 8 aprilie.

Antreprenorii ruşi din domeniul panificaţiei susţin că stocurile de componente şi consumabile pentru echipamentele respective se vor epuiza în câteva luni şi că după aceea se vor înregistra întreruperi în funcţionarea liniilor de producţie. Experţii susţin însă că aceste componentele vor intra în continuare în Federaţia Rusă, prin importuri paralele, dar acest lucru va duce la o creştere a costului produselor finite. Cu toate acestea, "puţine companii occidentale vor fi de acord să se angajeze la reexport prin ţări terţe, temându-se de sancţiuni secundare", a afirmat Rustam Aidiev, reprezentant al antreprenorilor ruşi din industria de panificaţie. Conform acestuia, actorii din piaţă au început deja să caute furnizori alternativi în China şi Turcia, în special pentru componentele electronice şi diferiţi senzori necesari echipamentelor.

Grupul X5, care are 5200 de mini-brutării doar în reţeaua Pyaterochka, a declarat pentru Kommersant că a găsit deja noi furnizori de cuptoare în China şi caută furnizori de consumabile şi componente în Turcia şi Rusia.

Lanţul Azbuka Vkusa are cuptoare germane Miwe şi cuptoare italiene, dar până acum nu au existat întreruperi în furnizarea de componente. Yandex.Lavka foloseşte echipamente din Italia, Spania şi Germania şi nu a întâmpinat încă dificultăţi în întreţinerea acestora, iar compania Vkusvill a anunţat că încă nu are probleme cu întreţinerea cuptoarelor europene.

---

Actualizare Dinamica actuală a reaprovizionării rezervelor de gaz în depozitele subterane din Europa indică faptul că situaţia nu este încă stabilă, a afirmat astăzi Alexei Belogoriev, director şef adjunct pentru Energie în cadrul Institutului de Energie şi Finanţe de la Moscova.

"Începând cu 10 aprilie 2022, stocurile din UE UGS au crescut la 26,84%. Conform datelor retrospective, în primele trei săptămâni de la începutul perioadei de injectare, rezervele cresc de la 1,6% la 5,3%. În 2022, această valoare este de 1,53%, adică nu atinge limita inferioară. Acest lucru indică faptul că nu totul merge bine", a declarat Belogoriev pentru RIA Novosti, citat de Izvestia.

Belogoriev a amintit că anul trecut nivelul minim a scăzut într-o perioadă anormal de târzie - 19-20 aprilie.

"Operatorii facilităţilor subterane de stocare a gazelor (UGS) nu se grăbesc în mod clar să stocheze gazul la preţuri atât de mari ca acum (1100-1300 dolari pentru 1000 metri cubi), continuând să se aştepte la scăderi sezoniere ale preţurilor. De aceea vom putea vorbi despre un fel de tendinţă durabilă abia la sfârşitul lunii mai, deoarece perioada principală de injecţie durează de obicei patru luni - din mai până în august", a rezumat expertul rus.

Stanislav Mitrakhovich, un expert al Fondului Naţional de Securitate Energetică şi al Universităţii Financiare din subordinea Guvernului Rusiei, a declarat, ieri, că în prezent nu există nicio problemă cu nivelul de ocupare a instalaţiilor UGS europene, deoarece în principiu, în anii precedenţi, rezervele au fost la niveluri similare. Întrebarea este cum vor fi reumplute pentru iarna viitoare aceste depozite subterane de înmagazinare a gazelor naturale.

Tot ieri Gazprom a raportat că rezervele de gaz din instalaţiile UGS din Europa până la 19 martie se ridicau la 25,2 miliarde de metri cubi, unul dintre cele mai scăzute niveluri de mulţi ani. Holding-ul a explicat că în sezonul de iarnă 2021-2022, 51 de miliarde de metri cubi au fost livraţi din depozitele europene de gaz, ceea ce reprezintă 107,8% din volumul pe care companiile l-au livrat în vara anului 2021.

Viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, Alexander Novak, a spus ieri că Europa nu are în prezent o alternativă rezonabilă la resursele de gaz ale Rusiei, soarta industriei şi a europenilor înşişi depinzând de acţiunile raţionale ale Uniunii Europene. În opinia sa, este puţin probabil ca în următorii 5-10 ani să fie posibilă înlocuirea completă a petrolului şi gazelor ruseşti.

---

Actualizare KOMMERSANT: Ministerul Justiţiei al Federaţiei Ruse i-a declarat pe politologul Ekaterina Shulman şi pe jurnalistul Yuri Dud drept agenţi străini. Pe lista publicată de minitser se mai află caricaturistul Serghei Elkin şi alţi cetăţeni ruşi.

3000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 10.000 de soldaţi ucraineni au fost răniţi de la începutul operaţiunii militare ruse, a anunţat Volodimir Zelenski.

Prim-ministrul Mihail Mishustin a permis utilizarea armelor de foc de către angajaţii Ministerului Situaţiilor de Urgenţă în cazul în care viaţa le este ameninţată.

---

Actualizare 20:04 - ONU: ''1982 de civili au murit în Ucraina de la începutul operaţiunii speciale''

Moscova- Kommersant - 15.04.2022 - Între 24 februarie şi 14 aprilie, 1982 civili au fost ucişi în Ucraina în timp ce 2651 de persoane au fost rănite.

Printre aceştia s-au numărat 162 şi, respectiv, 256 de copii, potrivit Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

---

Actualizare 19:07- Vicepreşedintele Dumei de Stat: "Cuvintele lui Zelenski confirmă obiectivele militare ale biolaboratoarelor americane din Ucraina"

Moscova- TASS- 15.04.2022- Recunoaşterea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la pregătirile ţării sale pentru acţiunea militară împotriva Rusiei demonstrează că funcţionarea laboratoarelor biologice americane în Ucraina a urmărit obiective militare, a spus vicepreşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Irina Yarovaya, copreşedinte al comisiei parlamentare de investigare a biolaboratoarelor din SUA în Ucraina, a spus.

"Asta se întâmplă cu mincinoşii şi criminalii. Dezvăluirile trecătoare ale lui Zelenski că el şi NATO au început războiul mai devreme şi că armele împotriva Rusiei au început să se reverse în Ucraina cu mult timp în urmă. Dar chiar şi ceea ce s-a spus este suficient pentru a justifica necesitatea unei operaţiuni speciale de apărare a LPR şi a RPD (Republicile Populare Lugansk şi Doneţk - TASS)", a declarat Yarovaya, citată astăzi de serviciul de presă al fracţiunii Rusia Unită.

"În acest caz, recunoaşterile despre pregătirile agresive de lungă durată ale regimului ucrainean pentru acţiunea militară împotriva Rusiei oferă o justificare înţeleasă pentru care Departamentul american de Apărare a stabilit laboratoare bacteriologice în Ucraina şi acestea sunt obiective militare", a adăugat Yarovaya.

Potrivit legiuitorului, armele, despre care Zelenski vorbea ca fiind obligatorii, "au inclus evident laboratoarele bio secrete ale SUA, deoarece graba de a le elimina nu a fost altceva decât o încercare de a ascunde dovezile unei crime internaţionale să dezvolte arme bacteriologice, care au fost menite să vizeze Rusia".

---

Actualizare 17:33 - ''Interdicţia pentru navele ruseşti de a accesa porturile UE nu va afecta în mod semnificativ Delo Group''

Moscova - TASS - 15.04.2022 - Interdicţia impusă de Uniunea Europeană pentru escalele navelor sub pavilion rusesc nu va ''afecta semnificativ operaţiunile Grupului Delo'', se arată într-un comunicat de presă al companiei.

"Interdicţia UE în cauză nu va afecta în mod semnificativ şi operaţiunile activelor Grupului în ceea ce priveşte ransbordarea containerelor; va fi probabil nesemnificativă pentru transportul general de marfă şi nu va afecta deloc transbordările de cereale, deoarece navele ruseşti cu mărfuri agricole din UE sunt în afara sancţiunilor.", a spus compania.

Potrivit sursei citate, participarea navelor ruseşti la transportul de mărfuri din porturile ruseşti este de 10-15%. Noua interdicţie a UE "privează acum încă o metodă de transport de mărfuri în Europa şi înapoi de la puţinele rămase după suspendarea temporară a operaţiunilor celor mai mari operatori maritimi de pe piaţa rusă", au adăugat reprezentanţii companiei.

---

Actualizare 14:52 - Ministerul rus de Externe: ''Aderarea la NATO nu va oferi Finlandei şi Suediei mai multă securitate''

Moscova - TASS - 15.04.2022 - Aderarea Suediei şi Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va avea consecinţe pentru aceste ţări şi pentru securitatea europeană, a atenţionat astăzi Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

Aceste ţări "trebuie să înţeleagă consecinţele unei asemenea măsuri pentru relaţiile noastre bilaterale şi pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblul ei", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus, Maria Zaharova, într-un comunicat. "A fi membru NATO nu le poate întări securitatea naţională. De facto, (Finlanda şi Suedia) vor fi în prima linie a NATO", a adăugat Zaharova.

---

Actualizare 12:19- Naţionaliştii ucraineni le-au interzis locuitorilor din Mariupol să părăsească oraşul încă din februarie

Moscova- TASS- 15.04.2022- Militarii şi naţionaliştii ucraineni le-au interzis locuitorilor din Mariupol să părăsească oraşul din februarie. Acest lucru este confirmat de mărturiile refugiaţilor, a declarat astăzi serviciul de presă al Comitetului de Investigaţie în urma unei întâlniri operaţionale desfăşurată la Rostov-pe-Don de preşedintele IC, Alexander Bastrykin.

"Participanţii la şedinţă au discutat separat despre desfăşurarea investigaţiilor privind crimele împotriva civililor din Mariupol. În timpul interogatoriilor refugiaţilor, s-au obţinut date că, începând cu februarie 2022, reprezentanţii forţelor armate ucrainene şi batalioane naţionaliste, sub ameninţarea cu violenţe, nu au permis locuitorilor din Mariupol să părăsească oraşul, au minat drumurile şi au tras cu arme în convoaiele de vehicule care încearcă să plece", a notat Comisia de Investigaţie.

Există, de asemenea, numeroase dovezi că forţele armate ucrainene au plasat lansatoare de rachete Grad şi echipamente militare în zone rezidenţiale, folosind grădiniţe, şcoli şi spitale ca adăposturi şi puncte de tragere, precum şi bombardarea sistematică a infrastructurii civile.

---

Actualizare 11:35- Rubla se întăreşte uşor faţă de dolar şi euro la Bursa din Moscova

Moscova- TASS-15.04.2022- Rubla la tranzacţionarea de astăzi la Bursa din Moscova a crescut uşor faţă de dolar şi euro cu mai mult de 0,3-0,5%.

Ulterior, cursul dolarului a scăzut cu 0,32% la 80,63 ruble, în timp ce cursul euro a scăzut la 86,5 ruble (-0,57%).

Între timp, principala sesiune de tranzacţionare la Bursa din Moscova a început cu o scădere a indicilor bursieri. Indicele MOEX a pierdut 1,64%, coborând la 2.365,26 puncte. Asta înseamnă că indicele MOEX a scăzut sub 2.400 de puncte pentru prima dată după 29 martie.

---

Actualizare 10:24- Gazprom continuă să furnizeze gaz pentru tranzit către Europa prin Ucraina

Moscova- TASS- 15.04.2022- Gazprom continuă să furnizeze gaz rusesc pentru tranzit către Europa pe teritoriul ucrainean, în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov reporterilor.

"Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean în mod normal, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni - 71,1 milioane de metri cubi la 15 aprilie", a spus el.

Acest volum este sub livrările în regim de rezervare pe termen lung pentru tranzitul gazelor prin Ucraina (aproximativ 109,5 mln metri cubi pe zi).

De ieri, au fost solicitaţi 81,1 mln metri cubi de gaz.

Recent, Europa a crescut semnificativ achiziţiile de gaze din Rusia pe fondul creşterii preţurilor şi, de asemenea, din cauza agravării situaţiei din Ucraina.

---

Actualizare Armenia plăteşte gazul rusesc în ruble

Moscova- TASS- 15.04.2022- Armenia efectuează plăţi pentru gazul rusesc în ruble, a raportat astăzi RBC , citându-l pe ministrul armean al economiei, Vagan Kerobyan.

"Din câte ştiu, ultimele plăţi au fost în ruble, dar la cursul corespunzător", a spus el.

Ministrul a precizat că preţul are loc în dolari, dar plata se face în ruble.

"Într-adevăr, contractul Gazprom pentru furnizarea de gaze către Armenia permite plata gazului în ruble de câţiva ani, iar aceştia folosesc această oportunitate", a confirmat pentru RBC reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kupriyanov.

Anterior, preşedintele Vladimir Putin Putin a ordonat ca statele neprietenoase să plătească pentru gazul rusesc în ruble. El a spus că Moscova va refuza să accepte plăţi în baza contractelor de gaz cu acele state în valute "compromise", adică dolari şi euro. El a ordonat guvernului să instruiască Gazprom să facă modificările necesare la contractele existente. Pe 31 martie, Putin a semnat un decret care stabileşte o nouă procedură de plată a livrărilor de gaze ruseşti de către cumpărătorii din ţări neprietenoase.

Se raportează că Armenia nu a susţinut sancţiuni împotriva Rusiei. Cu toate acestea, negocierile privind furnizarea de gaze pentru ruble sunt în desfăşurare începând cu 23 martie, a menţionat viceprim-ministrul Armeniei, Mher Grigoryan.

---

Actualizare 07:12- Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă: "Muncitorii şi pensionarii ucraineni au fost plătiţi de Rusia cu 50 de milioane de ruble în trei săptămâni"

Rusia a plătit peste 50 de milioane de ruble pensionarilor şi lucrătorilor din sectorul public din Ucraina în ultimele săptămâni, a declarat Ministerul Rus pentru Situaţii de Urgenţă pentru TASS.

"Ministerul Rusiei pentru Situaţii de Urgenţă continuă să lucreze pentru a emite plăţi unice în teritoriile eliberate ale Ucrainei", a declarat serviciul de presă al ministerului. "Peste 5.000 de pensionari şi angajaţi ai organizaţiilor finanţate de guvern au primit plăţi de 10.000 de ruble în ultimele trei săptămâni".

Birourile de plată funcţionează în fiecare zi, iar plăţile sunt livrate la casele persoanelor cu mobilitate redusă şi persoanelor în vârstă, a spus ministerul.

Ministerul a trimis, de asemenea, un alt convoi de 79 de camioane cu alimente, apă, formule pentru copii şi alte ajutoare în Donbass şi Ucraina, se arată în comunicat.

---

Actualizare 14:09- Kremlinul : SUA nu ar furniza arme Kievului, dacă şi-ar dori cu adevărat pace în Europa

Moscova- TASS- 14.04.2022- Statele Unite nu ar furniza arme Kievului, dacă ar dori cu adevărat să menţină pacea în Europa, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

Întrebat ce i-ar putea obliga pe americani să nu mai alimenteze tensiunile în Ucraina prin furnizarea de arme Kievului, oficialul de la Kremlin a răspuns că, în opinia sa, este "dorinţa de a promova pacea şi stabilitatea în Europa".

"De asemenea, încurajarea Ucrainei să respecte condiţiile pe care Rusia le-a formulat foarte clar", a spus Peskov.

Preşedintele american Joe Biden a declarat ieri decizia de a acorda Kievului încă 800 de milioane de dolari în ajutor militar, inclusiv 11 elicoptere Mi-17, 200 de vehicule blindate de transport de trupe, 18 obuze de 155 mm şi 40 de obuze de artilerie, 300 de muniţii de baraj Switchblade, 500 de rachete, lansatoare de javelin şi mii de alte sisteme antitanc.

---

Actualizare 12:50- Lavrov : "Occidentul poartă un război hibrid împotriva Rusiei sub pretextul crizei din Ucraina"

Moscova- TASS- 14.04.2022- Occidentul a iniţiat un război hibrid total împotriva Rusiei, folosind criza din Ucraina ca pretext, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la conferinţa "Relaţii internaţionale digitale - 2022" de la Universitatea MGIMO, de astăzi.

"Occidentul colectiv a declarat de fapt un război hibrid împotriva noastră sub pretextul crizei din Ucraina. Acesta cuprinde zone foarte diverse, inclusiv spaţiul informaţional", a spus înalt diplomatul rus.

După cum a subliniat Lavrov, Occidentul şi-a însuşit "titlul torţei democraţiei" şi încalcă "flagrant" angajamentele sale internaţionale de a asigura libertatea de exprimare şi accesul egal la informaţii, inclusiv informaţiile care vin într-o anumită ţară din străinătate. După cum a amintit ministrul rus de externe, OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) a adoptat numeroase documente în acest domeniu în 1990-1991 "pe fondul euforiei asupra valorilor umane universale".

"De îndată ce Federaţia Rusă a început să-şi exprime aprecierile şi să se bazeze pe interesele sale naţionale legitime autentice, toate angajamentele Occidentului asumate la acea vreme cu privire la necesitatea de a asigura accesul liber la informaţie au fost uitate şi îngropate. Acesta este încă un alt lucru. indicii despre ce metode sunt gata să folosească colegii noştri occidentali şi despre modul în care tratează dreptul internaţional", a spus principalul diplomat al Rusiei.

Occidentul preferă să înlocuiască dreptul internaţional cu unele reguli proprii, a subliniat Lavrov. "Una dintre aceste reguli este că Occidentul pur şi simplu închide accesul la informaţiile din sursele corespunzătoare, atunci când nu îi place. De fapt, refuză să recunoască aplicabilitatea tuturor acestor angajamente internaţionale faţă de Federaţia Rusă, faţă de mass-media şi evaluarea noastră asupra evoluţiilor globale", a spus ministrul rus de externe.

---

Actualizare 10:21- Liderul LPR: "Conflictul din Donbass se va încheia în curând datorită operaţiunii special"

Lugansk- TASS- 14.04.2022- Şeful Republicii Populare Lugansk (LPR) Leonid Pasechnik şi-a exprimat încrederea că conflictul din Donbass se va încheia în curând şi pacea va fi instaurată în regiune ca urmare a operaţiunii speciale a trupelor ruse.

"Timp de opt ani, data de 14 aprilie, fiind punctul de plecare al agresiunii ucrainene împotriva poporului din Donbass şi începutul genocidului locuitorilor Republicilor Populare Lugansk şi Doneţk, este umplută pentru fiecare dintre noi de o durere infinită şi întristare. În această zi din 2014, Ucraina a început oficial aşa-numita operaţiune antiteroristă", a declarat agenţia de presă Luganskinformcenter, citată de acesta.

În februarie 2022, Miliţia Populară Lugansk a lansat o operaţiune militară de eliberare a regiunii de formaţiunile armate ale Ucrainei, a menţionat liderul republicii. "Sunt încrezător că foarte curând războiul va fi în trecut şi pacea mult aşteptată va veni", a spus el. Pasechnik a transmis sincere condoleanţe tuturor locuitorilor LPR care au suferit în urma agresiunii ucrainene, precum şi celor care şi-au pierdut cei dragi.

Situaţia de la linia de angajare Donbass a izbucnit pe 17 februarie. Autoproclamatele Republici Populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR) au raportat cele mai masive bombardamente ale forţelor armate ucrainene în ultimele luni.

---

Actualizare 09:17- Numărul militarilor ucraineni predaţi la Mariupol a crescut la 1.350

Donetsk- TASS- 14.04.2022- Numărul puşcaşilor marini ucraineni care s-au predat militarilor ruşi şi ai RDP la Mariupol a ajuns la 1.350, a informat astăzi Cartierul General de Apărare Teritorială a RDP.

"Războinicii noştri continuă să captureze militanţii brigăzii 36 a formaţiunilor armate ale Ucrainei la Mariupol. Ieri seara, 1.350 de puşcaşi marini ucraineni s-au predat", a spus agenţia pe canalul său Telegram.

Astăzi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov a declarat că, în urma ofensivei de succes a Forţelor Armate ale Rusiei şi a Miliţiei Republicii Populare Doneţk, un total de 1.026 de militari ucraineni ai Brigăzii 36 Marine s-au predat, inclusiv 162 de ofiţeri.

---

Actualizare 08:48- Convoiul cu refugiaţi LPR a fost bombardat de trupele ucrainene

Moscova- TASS- 14.04.2022- Doi civili au fost ucişi şi alţi trei au fost răniţi în timp ce un convoi de maşini cu refugiaţi din Republica Populară Lugansk (LPR) a fost bombardat de trupele ucrainene, a anunţat astăzi procuratura LPR.

"Ieri, un convoi de maşini, care transporta civili de pe teritoriul LPR în Ucraina a fost bombardat de trupele ucrainene în regiunea Harkov. În urma bombardamentelor cu mortar şi mitralieră, două persoane au fost ucise şi alte trei au fost răniţe", a spus LuganskInformCenter.

A fost deschis un dosar penal pentru uciderea a două sau mai multe persoane.

---

Actualizare 21:01 - Marine Le Pen continuă să vadă Crimeea ca parte a Rusiei

Moscova- TASS - 13.04.2022 - Candidata de extremă dreapta la prezidenţialele din Franţa, Marine Le Pen, continuă să vadă Crimeea ca parte a Rusiei şi nu regretă că i s-a interzis intrarea în Ucraina, aşa cum a spus ea însăşi într-un interviu acordat astăzi postului BFM TV.

"Nu regret pentru că decizia privind statutul Crimeei a fost luată printr-un referendum", a spus Le Pen, când a fost rugată să comenteze mişcarea Kievului de a o înscrie pe lista de persoane nedorite.

"Nu am de gând să vizitez Kievul în acest moment, dar dacă voi fi ales preşedinte, probabil că vor ridica interdicţia", a adăugat aceasta.

---

Actualizare 18:45 - Zakharova a confirmat continuarea negocierilor dintre Rusia şi Ucraina

Moscova- Kommersant - 13.04.2022 - Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că negocierile dintre Rusia şi Ucraina continuă în format online.

Potrivit acesteia, pe ordinea de zi a discuţiilor sunt problemele de statut neutru, nealiniat şi nenuclear, restabilirea statutului limbii ruse, recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk şi apartenenţa teritorială a Crimeei.

Maria Zakharova a acuzat Ucraina că "prelungeşte discuţiile" şi a numit acţiunile lor "diplomaţie ofensivă".

Ultima dată, discuţiile faţă în faţă dintre Rusia şi Ucraina au avut loc la sfârşitul lunii martie, la Istanbul. Ca un gest de bunăvoinţă, Rusia a decis să retragă trupele din direcţiile Kiev şi Cernihiv. După aceea, conform asigurărilor autorităţilor ruse, Kievul şi-a schimbat poziţia şi a refuzat să-şi extindă garanţiile de securitate în Crimeea şi Donbass.

---

Actualizare 16:40 - Dmitri Peskov: ''Nu se poate raporta încă nimic referitor la rezultatele discuţiilor cu Ucraina''

Moscova- TASS- 13.04.2022- Nu există încă nimic de raportat referitor la rezultatele discuţiilor cu Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Declaraţiile se vor prezenta de îndată ce apar informaţii şi de îndată ce apar motivele pentru a face publice anumite rezultate. Nu este nimic de spus în acest moment. Asistentul prezidenţial rus şi şeful delegaţiei ruse Vladimir Medinsky încă lucrează foarte mult", a spus Dmitri Peskov.

---

Actualizare Actualizare 13:34- Rusia stabileşte reguli pentru plata achiziţionării de aeronave din ţări neprietenoase

Moscova- TASS- 13.04.2022- Guvernul rus a stabilit reguli temporare pentru companiile aeriene şi organizaţiile naţionale pentru a-şi îndeplinească obligaţiile faţă de companiile străine, a informat astăzi serviciul de presă al Cabinetului. Rezoluţia în acest sens a fost semnată de prim-ministrul Mihail Mishustin.

Documentul defineşte procedura de executare a contractelor care prevăd achiziţia, închirierea şi leasingul de echipamente aviatice în anul 2022.

"Dacă o companie străină-locator dintr-o ţară neprietenoasă are o divizie structurală înregistrată în Federaţia Rusă, plăţile vor merge în contul său la o bancă rusă în ruble într-o sumă echivalentă cu valoarea datoriilor în valută străină. În acest caz, calculele se vor face la cursul de schimb oficial al Băncii Rusiei stabilit în ziua îndeplinirii obligaţiilor", se arată în comunicat.

Dacă o companie străină legată de o ţară neprietenoasă lucrează cu parteneri ruşi printr-o subdiviziune structurală într-un stat care nu a aderat la sancţiuni, plata se va face în moneda naţională a ţării în care este înregistrată această subdiviziune structurală sau în ruble, adaugă Cabinetul.

Documentul semnat a fost conceput pentru a pune în aplicare decretul preşedintelui Rusiei din 1 aprilie "Cu privire la procedura temporară de îndeplinire a obligaţiilor financiare în sectorul transporturilor către anumiţi creditori străini".

---

Actualizare 12:29- Comitetul de investigaţie pentru a analiza posibila utilizare a substanţelor toxice de către trupele ucrainene

Moscova- TASS- 13.04.2022- Preşedintele Comitetului de Investigaţie al Rusiei, Alexander Bastrykin, a dat instrucţiuni să stabilească circumstanţele unei posibile utilizări a substanţelor toxice de către militarii ucraineni, a declarat serviciul de presă al comisiei jurnaliştilor.

"Preşedintele Comitetului de Investigaţii al Rusiei a dat instrucţiuni să stabilească circumstanţele unei posibile utilizări a substanţelor toxice de către militarii ucraineni care folosesc vehicule aeriene fără pilot", se arată în comunicat.

O comisie parlamentară care investighează operaţiunile laboratoarelor biologice americane din Ucraina intenţionează să studieze informaţiile apărute în mass-media despre dronele cu recipiente pentru lichide şi dispersoare descoperite la o bază militară din Ucraina, Irina Yarovaya, vicepreşedintele Dumei de Stat care co- prezidează comisia, a declarat astăzi, după cum a fost citat de serviciul ei de presă.

"În cadrul anchetei parlamentare, vom analiza informaţiile despre dronele cu containere pentru lichide şi dispersoare găsite la o bază militară ucraineană", se arată în comunicat.

Potrivit legiuitorului, aceste informaţii vor fi luate în considerare "în raport cu faptele depistate anterior asupra activităţii laboratoarelor biologice americane din Ucraina". "Judecând după descoperiri, ei folosesc Ucraina ca un teren de probă bacteriologică şi chimică, cu toate consecinţele periculoase pentru ucraineni şi ţările vecine", a menţionat ea.

Potrivit informaţiilor existente, militarii ruşi au descoperit vehiculele aeriene fără pilot (UAV) cu containere pentru lichide şi dispersoare la o bază militară abandonată de forţele armate ucrainene. Aceste UAV-uri ar fi putut fi folosite pentru a răspândi substanţe chimice toxice care vizează civili, precum şi armata rusă, potrivit serviciului de presă al lui Yarovaya. Potrivit Comitetului de Investigaţie, anchetatorii "vor efectua testele necesare asupra unităţilor tehnice descoperite, vor stabili originea acestora precum şi scopul urmărit".

---

Actualizare 11-51- Comisia de anchetă deschide dosare penale privind tortura trupelor ruseşti în Ucraina

Moscova- TASS- 13.04.2022- Comisia de Investigaţii a Rusiei a deschis dosare penale privind abuzurile şi torturarea militarilor ruşi în Ucraina, a declarat miercuri serviciul de presă al comisiei pentru TASS.

"Organele de investigaţie militare ale Comitetului de Investigaţie au deschis dosare penale împotriva persoanelor neidentificate care participă la conflictul armat din partea ucraineană pentru elemente ale unei infracţiuni în temeiul părţii 2, articolul 105 (uciderea a două sau mai multe persoane din cauza activităţii lor profesionale comise din cauza urii sau animozitate cu o cruzime deosebită, precum şi cu scopul de a ascunde o altă infracţiune) şi în temeiul părţii 1, articolul 356 din Codul penal rus (folosirea mijloacelor şi metodelor de război interzise", a menţionat Comitetul de Investigaţii.

Agenţia a declarat că, după încheierea acţiunii militare, au fost găsite patru cadavre de militari ruşi cu semne de abuz şi tortură. Criminaliştii au arătat că au suferit răni în timp ce erau în viaţă. "Aceste fapte indică faptul că partea ucraineană a încălcat Convenţia de la Geneva din 12 august 1949 privind tratamentul prizonierilor de război", a informat Comitetul de Investigaţii.

Forţele de ordine din Rusia, împreună cu direcţiile Miliţiei Populare din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, întreprind măsuri pentru a stabili identitatea persoanelor implicate în comiterea acestor crime.

---

Actualizare 10:13- Macron spune că plănuieşte să vorbească din nou cu Putin şi Zelenski în zilele următoare

Paris- TASS- 13.04.2022- Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat astăzi, pe postul de televiziune France 2, că intenţionează să ţină noi discuţii telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski în zilele următoare.

"În zilele următoare, voi vorbi din nou la telefon cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski şi cu omologul său rus Vladimir Putin", a declarat Macron, care candidează acum pentru un al doilea mandat prezidenţial.

El a vizitat Moscova pe 7 februarie pentru discuţii cu omologul său rus. A doua zi, liderul francez a vizitat Kievul. După dialogul de la Moscova, Macron şi Putin au purtat conversaţii telefonice regulate. Au fost nouă în ultimele săptămâni.

---

Actualizare 09:40- Un diplomat rus critică declaraţiile conform cărora Rusia "ameninţă" Suedia şi Finlanda

Moscova- TASS- 13.04.2022- Declaraţiile despre presupusa "ameninţare rusă" la adresa Suediei şi Finlandei sunt propagandă şi provocare şi servesc intereselor colectivului NATO condus de SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

"Aceste declaraţii sunt neinteligente. Nu se bazează pe fapte, sunt în concordanţă cu propaganda şi provocarea. Ele nu îndeplinesc interesele popoarelor acestor ţări şi asigură şi servesc interesele colectivului NATO condus de Statele Unite. ", a spus diplomatul astăzi la radioul Sputnik, comentând cuvintele ministrului suedez de externe Ann Linde despre inacceptabilitatea ca "Rusia să ameninţe în vreun fel Suedia şi Finlanda".

---

Actualizare 08:24- Diplomat rus: "SUA încearcă să păteze guvernele ţărilor nedorite"

Washington-TASS- 13.04.2022- Critica Departamentului de Stat al SUA cu privire la presupusele încălcări ale drepturilor şi libertăţilor în Rusia reflectă hotărârea guvernului SUA de a calomnia guvernele statelor nedorite, a declarat ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, răspunzând la o întrebare din presă.

"Este clar pentru noi că opusele de propagandă ale Departamentului de Stat vizează demonizarea sistemelor politice ale ţărilor indezirabile şi crearea unui pretext pentru amestecul în treburile lor interne", a spus el, comentând raportul privind situaţia drepturilor omului în Republica Moldova, publicat de Departamentul de Stat al SUA pe 12 aprilie.

"Asistăm la o nouă rundă de acuzaţii urâte şi fără temei împotriva ţării noastre", a adăugat ambasadorul.

Ieri, Departamentul de Stat al SUA a publicat versiunea 2021 a rapoartelor anuale de ţară din 2021 privind practicile în domeniul drepturilor omului. Conţinutul său, inclusiv secţiunea rusă, este în mare măsură similar cu ediţiile anterioare ale documentului. Pe atunci, purtătorul de cuvânt oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a spus că documentul era plin de standarde duble şi acuzaţii clişee.

---

Actualizare 07:22- Biden spune că evenimentele din Ucraina arată ca genocid pentru el

Washington- TASS-13.04.2022- Preşedintele american Joe Biden a declarat ieri că evenimentele din Ucraina i se par a fi genocid, adăugând, totuşi, că revine avocaţilor să decidă dacă se califică ca atare.

"Da, l-am numit genocid. A devenit din ce în ce mai clar că [preşedintele rus Vladimir] Putin încearcă doar să şteargă ideea de a putea fi chiar ucrainean", a spus el. "Vom lăsa avocaţii să decidă la nivel internaţional dacă se califică sau nu, dar mie cu siguranţă aşa mi se pare".

Preşedintele SUA a făcut în repetate rânduri remarci jignitoare la adresa preşedintelui rus. Comentând asupra lor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că aceste insulte îngustează fereastra de oportunitate pentru a repara legăturile dintre Moscova şi Washington. În opinia sa, un lider de stat ar trebui să menţină o abordare echilibrată. În acelaşi timp, Peskov a adăugat că astfel de remarci sunt inacceptabile atunci când au fost auzite de la un lider al ţării, ale cărui bombe au ucis sute de mii de oameni în întreaga lume.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a subliniat că operaţiunea militară specială din Ucraina a avut ca scop stoparea genocidului civililor din Donbass şi dezarmarea grupărilor naţionaliste rampante în ţară. Spre deosebire de Statele Unite, Rusia face totul pentru a preveni crimele militare, a adăugat el.

---

Actualizare 18:00 - Vladimir Putin anunţă că operaţiunea militară specială din Ucraina va continua "în acelaşi ritm"

Moscova - TASS - 12.04.2022 - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi va desfăşura operaţiunea specială în Ucraina într-un ritm măsurat şi conform programului, pentru a minimiza pierderile.

---

Actualizare 17:00 - Miliţia Republicii Doneţk afirmă că explozia de la teatrul din Mariupol a fost produsă în interior

Mariupol - TASS - 12.04.2022 - Epicentrul exploziei din Teatrul Mariupol se pare că a fost situat în interiorul clădirii, a declarat marţi Yuri Bukharev, purtătorul de cuvânt al Miliţiei Populare a Republicii Populare Doneţk (RPD).

Reprezentanţii DPR au demonstrat marţi jurnaliştilor clădirea distrusă a Teatrului Mariupol şi documentele unităţilor ucrainene dislocate în clădirea teatrului, armele şi uniformele acestora ars în incendiul care a urmat exploziei.

---

Actualizare 14:51- Lukaşenko: "Belarus va fi mereu alături de Rusia, indiferent de evoluţia situaţiei"

Vostochny Spaceport- TASS- 12.04.2022- Belarusul va fi alături de Rusia în orice situaţie, a declarat astăzi preşedintele Alexander Lukaşenko, în cadrul discuţiilor cu omologul său rus Vladimir Putin la portul spaţial Vostochny din regiunea Amur.

"Puteţi conta pe belaruşi. Să ştiţi că indiferent de situaţie, puteţi conta pe noi, iar ruşii pot conta pe noi, vom fi mereu acolo, indiferent de modul în care se va dezvolta situaţia", a spus Lukaşenko.

"Orientul Îndepărtat este îndepărtat, dar este al nostru. Noi, spre deosebire de alte republici, am păstrat această unitate şi suntem hotărâţi să o întărim", a adăugat el.

Lukaşenko a mai menţionat că Belarus "are ceva de oferit Rusiei".

---

Actualizare 13:32- Voluntarii Gărzii Tinere localizează peste 100 de persoane dispărute la Mariupol

Moscova- TASS- 12.04.2022- Peste 100 de persoane dispărute au fost localizate de către voluntarii Gărzii Tinere a Rusiei Unite şi Escadronul de Voluntari din Mariupol, a informat astăzi serviciul de presă al mişcării.

"De la lansarea site-ului poisk-mariupol.ru privind localizarea persoanelor dispărute în RPD, eforturile voluntarilor Gărzii Tinere a Rusiei Unite şi Escadrila de Voluntari a Fraţilor de Arme au localizat peste 100 de persoane dispărute în cartierul Levoberezhny al oraşului Mariupol, în total, site-ul a primit 8.500 de apeluri privind localizarea persoanelor", se arată în comunicat.

Preşedintele Gărzii Tinere a Rusiei Unite, Anton Demidov, a menţionat că, pentru a găsi persoanele dispărute, voluntarii verifică adresele unde au fost văzuţi sau au locuit ultima dată. "Din păcate, nu putem vizita locurile în care continuă lupta. Mă refer la zonele din apropierea gării şi a portului maritim Mariupol. Verificăm numele celor căutaţi cu bazele de date din staţiile de cazare temporară. Toate informaţiile sunt transmise rapid către rudele celor pe care i-am găsit", a explicat el.

---

Actualizare 12:31- Putin este încrezător că obiectivele privind protecţia Donbassului vor fi atinse

Cosmodrom Vostochny- TASS- 12.04.2022- Preşedintele rus Vladimir Putin nu are nicio îndoială că nobilele obiective privind protecţia Donbassului vor fi atinse, a spus el, vorbind cu lucrătorii din industria spaţială de la Cosmodromul Vostochny.

"Asta se va întâmpla. Nu există îndoieli. Obiectivele sunt perfect clare, sunt nobile", a subliniat Putin. "Scopul principal este de a ajuta oamenii din Donbass, oamenii din Donbass, pe care i-am recunoscut, şi a trebuit să o facem, pentru că autorităţile de la Kiev, încurajate de Occident, au refuzat să pună în aplicare Acordurile de la Minsk, care vizau rezolvarea paşnică a problemelor din Donbass", a adăugat preşedintele.

Putin a subliniat că preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat public că Kievului "nu-i place" nicio clauză a Acordurilor de la Minsk, în timp ce "alţi oficiali au declarat că implementarea Acordurilor de la Minsk este imposibilă".

"Au respins-o public. Ei bine, a fost pur şi simplu imposibil să continui să tolerăm acest genocid care a avut loc timp de opt ani", a subliniat şeful statului.

---

Actualizare 11:16- Ministerul Apărării : "Prietenia dintre India şi Rusia persistă"

New Delhi- TASS- 12.04.2022- India şi Rusia sunt "aliate natural", dar această relaţie nu afectează negativ cooperarea ţării cu Statele Unite, a declarat ministrul indian al apărării Rajnath Singh într-un interviu exclusiv pentru Hindustan Times.

"Nu cred că Rusia va afecta legăturile dintre India şi SUA. SUA ştiu că India şi Rusia sunt aliaţi naturali şi că relaţia noastră este foarte stabilă. India va fi, de asemenea, foarte atentă să se asigure că interesele naţionale de bază ale SUA nu sunt afectate de către noi", a declarat astăzi ziarul citat de Singh.

Vorbind dacă Rusia îşi va putea îndeplini obligaţiile faţă de India de a furniza piese de schimb şi echipamente deja achiziţionate de India pe fondul conflictului din Ucraina, Singh a spus că a exclus impactul acelui conflict asupra pregătirii securităţii naţionale a Indiei. "Nu sunt de acord că vor exista probleme pentru securitatea noastră naţională. India nu este o ţară slabă. India are puterea să facă faţă dacă există o problemă. Dar în ceea ce priveşte Rusia şi Ucraina, noi vream pace", a adăugat şeful apărării indian.

Întrebat dacă India are în vedere diversificarea în continuare a achiziţiilor sale de apărare după începerea operaţiunii Rusiei în Ucraina, Singh a spus succint: "Aşteptaţi şi vedeţi".

O întâlnire între India şi SUA a avut loc ieri la Washington, la care au participat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, secretarul american al apărării Lloyd Austin şi omologul său indian Rajnath Singh.

---

Actualizare 10:32- Gazprom continuă să furnizeze gaz pentru tranzit către Europa prin Ucraina, în mod normal

Moscova- TASS- 12.04.2022- Gazprom continuă să furnizeze gaz rusesc pentru tranzitul către Europa pe teritoriul ucrainean, în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov reporterilor.

"Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean în mod normal, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni - 74,6 milioane de metri cubi la 12 aprilie", a spus el.

Acest volum este sub livrările în regim de rezervare pe termen lung pentru tranzitul gazelor prin Ucraina (aproximativ 109,5 mln metri cubi pe zi).

De ieri, au fost solicitaţi 94,9 milioane de metri cubi de gaz.

---

Actualizare 09:59- Ministrul energie din Kazahstan: "Kazahstanul va creşte producţia de petrol cu 12 milioane de tone începând cu 2024"

NUR-SULTAN- TASS-12.04.2022- Ministerul Energiei din Kazahstan intenţionează să crească producţia de petrol cu 12 milioane de tone începând cu 2024, a declarat astăzi ministrul Bolat Akchulakov reporterilor.

"Următoarea creştere a producţiei de petrol va avea loc în aproximativ 1,5 ani, deoarece extinderea proiectului Tengiz la sfârşitul anului 2023 va adăuga 12 milioane de tone începând cu 2024", a spus el, adăugând că acest volum ar putea fi exportat.

Ministrul Economiei Naţionale, Alibek Kuantyrov, a declarat pe 5 aprilie că autorităţile kazahe intenţionează să reducă producţia de petrol în 2022 la 85,7 milioane de tone de la 87,5 milioane de tone prognozate anterior.

---

Actualizare 08:28- Companiile ucrainene depun un proces împotriva Rusiei pentru bunuri din Crimeea

Washington- TASS- 12.04.2022- Un grup de 11 companii ucrainene a intentat un proces împotriva Federaţiei Ruse la o instanţă federală din capitala SUA Districtul Columbia pentru despăgubiri pentru bunurile pierdute în Crimeea în valoare de aproximativ 35 de milioane de dolari, potrivit bazei de date electronice a instanţei.

Astfel, reclamanţii au solicitat instanţei să confirme volumul despăgubirilor pentru confiscarea bunurilor lor de către Rusia după ce Crimeea a aderat la Federaţia Rusă în 2014, pe care instanţa de arbitraj din Elveţia hotărâse anterior să-l plătească companiilor ucrainene. Suma principală a despăgubirii acordate de tribunalul arbitral elveţian se ridică la aproximativ 34,6 dolari, se arată în document.

---

Actualizare 07:49- Blinken: "SUA îndeamnă alte ţări să nu extindă achiziţiile de energie din Rusia"

Washington- TASS- 12.04.2022- Statele Unite îndeamnă aliaţii şi partenerii să nu-şi extindă achiziţiile de energie din Rusia, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, în urma discuţiilor bilaterale dintre şefii departamentelor de apărare şi afaceri externe ale Statelor Unite şi ale Indiei, la o conferinţă de presă comună la Washington.

"Când vine vorba de achiziţii de petrol, sancţiuni etc., remarc doar că există reduceri pentru achiziţiile de energie, desigur. Încurajăm ţările să nu cumpere surse suplimentare de energie din Rusia. Fiecare ţară este situată diferit are cerinţe diferite de nevoi. , dar căutăm ca aliaţii şi partenerii să nu-şi mărească achiziţiile de energie rusă", a spus el.

În acelaşi timp, India cumpără un volum mult mai mic de energie de la Rusia în comparaţie cu Europa, a declarat ministrul indian al Afacerilor Externe, Subrahmanyam Jaishankar.

---

Actualizare 20:30- Ucraineni au folosit arme pentru a ameninţa echipajul navei ruseşti

Moscova- TASS- 11.04.2022- Militanţii batalionului naţionalist ucrainean Azov au ameninţat cu arme echipajul navei Azov Concord şi au încătuşat toţi marinarii, au declarat jurnaliştilor Nikolai Galaktionov, căpitanul navei şi Alexei Ijevski, ofiţerul şef.

"Trupele armate ale batalionului Azov au venit la bordul navei. Un marinar de serviciu a raportat o invazie a trupelor", a spus Galaktinov.

"M-am grăbit imediat la uşa de control, unde au bătut şi ne-au cerut să o deschidem. Am deschis uşa şi le-am spus că eu sunt căpitanul navei", a spus el.

"Au cerut ca tot personalul să stea întins pe podea cu faţa în jos, să intre înăuntru şi să ţipau ca restul echipajului să se adune pe puntea principală", a continuat Galaktinov.

Potrivit acestuia, au cerut echipajului să se întindă cu faţa în jos pe puntea principală cu braţele întinse în faţa lor şi au întrebat din nou "cine a fost căpitanul..."

"Am mers apoi cu unul dintre soldaţi la cabina mea, unde mi-au cerut documentele", a menţionat Galaktinov. "Mi-au spus să predau actele şi tot ce stă în posesia mea; mi-au luat toate telefoanele mobile".

După aceea, fiecare membru al echipajului navei a mers în cabina lui însoţit de un militant înarmat şi a făcut acelaşi lucru.

Izhevsky, ofiţerul şef al navei Azov Concord, a adăugat că: "După aceea, eu şi cel de-al treilea inginer, am fost duşi cu pistolul pe podul navei. Unul dintre ei s-a apropiat imediat de mine şi, după ce a fulgerat cu un chevron, a spus: Eu sunt batalionul Azov".

"Am fost imediat bătut şi încătuşat", a continuat el. "Ceilalţi membri ai echipajului au fost aduşi mai târziu, întinşi cu faţa în jos şi încătuşaţi. Unul dintre militanţii Azov a folosit o puşcă, dar pentru a demola toate echipamentele de navigaţie şi radio de la bord".

---

Actualizare 19:39- Armata ucraineană torturează locuitorii din Slaviansk pentru opinii pro-ruse

Moscova- TASS- 11.04.2022- Militanţii formaţiunilor de apărare teritorială ucraineană torturează locuitorii din Slaviansk pentru opiniile lor pro-ruse şi îi ameninţă cu abuzul fizic asupra rudelor lor, şeful Centrului de control al apărării naţionale al Rusiei, şeful Coordonării inter-agenţii pentru răspunsul umanitar din Ucraina, a spus astăzi colonelul-general Mikhail Mizintsev.

Militanţii formaţiunilor de apărare teritorială ucraineană efectuează raiduri punitive în oraşul Slaviansk din Donbass pentru a verifica rezidenţii locali pentru orice "semne de păreri pro-ruse", a spus el.

"Istoricele apelurilor cu numere ruseşti, mesaje SMS şi corespondenţă prin mesagerie de condamnare a actualului regim depistate în telefoane, abonamente în reţelele de socializare pentru canalele ruseşti şi altele servesc drept motiv de detenţie. Persoanele reţinute sunt duse în locuri nedezvăluite unde sunt torturaţi, ameninţaţi pentru a se preda la Serviciul de Securitate al Ucrainei şi, de asemenea, cu abuzuri fizice asupra rudelor lor (ucideri, violuri colective ale soţiilor şi fiicelor lor) şi forţaţi să echipeze fortăreţele şi punctele de control", a spus Mizintsev.

Militanţii ucraineni extorc de la 500 la 1.000 de dolari de la rezidenţi pentru a-i scuti de torturi. Zeci de cetăţeni reţinuţi nu s-au întors acasă şi soarta lor este necunoscută, a spus generalul rus.

---

Actualizare 18:18- Lavrov susţine veridicitatea faptelor Rusiei despre operaţiunea specială din Ucraina

Moscova- TASS- 11.04.2022- Faptele furnizate de Moscova în timpul operaţiunii sale militare speciale din Ucraina sunt incontestabile, a afirmat astăzi ministrul de externe Serghei Lavrov.

"Cred că toate faptele prezentate vor ajunge în Germania cu privire la cine comite crime de război acolo [în Ucraina] şi informaţiile ar fi bazate nu pe rapoarte înscenate de la Bucha şi Kramatorsk, ci pur şi simplu pe faptele noastre puternice, care sunt furnizate de armata noastră în timpul operaţiunii speciale", a declarat diplomatul de vârf la postul de televiziune rusesc Rossiya-24.

Şeful diplomatului rus a adăugat că vor exista fapte şi dovezi furnizate în numele tuturor oamenilor, "care au trăit mulţi ani pe teritoriul unui Donbass divizat separat de fiii lor, rămânând pe partea de est a liniei de contact, trăind sub jugul neonaziştilor".

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a susţinut mai devreme că oficialii din conducerea Rusiei sunt ceea ce el a numit "criminali de război".

---

Actualizare 17:47- Moscova avertizează împotriva amestecului în legăturile Rusia-Abhazia

Moscova- TASS-11.04.2022- Relaţiile dintre Rusia şi Abhazia se bazează pe o bază solidă constând în legături umane şi fraterne care nu pot fi modificate, a declarat astăzi Ministerul de Externe al Abhaziei în comentariul de pe site-ul său oficial.

"Subliniem declaraţiile diverşilor analişti politici care pun sub semnul întrebării suveranitatea şi independenţa Republicii Abhazia. Suveranitatea statului, independenţa şi personalitatea juridică internaţională a Abhaziei sunt incontestabile şi nu pot fi subiect de discuţie, astfel de publicaţii urmăresc scopul nepromiţător de a crea un fundal negativ pentru Relaţiile interstatale Abhazia-Rusia. Informam toate părţile interesate că relaţiile dintre Abhazia şi Rusia au caracterul unei alianţe strategice, [relaţiile] se bazează pe o bază solidă de legături umane, fraterne şi nu pot fi supuse modificării", spune Ministrul de Externe al Abhaziei.

"În cazul unor încercări ulterioare de a crea un fundal informaţional negativ în jurul Abhaziei, Ministerul Afacerilor Externe îşi rezervă dreptul de a utiliza mecanismul de declarare a politicienilor părtinitori personae non grata", a subliniat Ministerul de Externe.

---

ACTULIZARE 14:25- Organizaţie din Moldova indignată de planurile de a interzice televiziunea rusă şi de a reduce libertatea de exprimare

Chişinău- TASS- 11.04.2022- Consiliul Coordonator al Compatrioţilor Ruşi (CCRC) din Moldova şi-a exprimat indignarea faţă de deliberările din legislatura ţării cu privire la o posibilă interzicere a posturilor naţionale de televiziune ale Rusiei şi a afişărilor publice ale panglicii Sf. Gheorghe, a spus consiliul într-un comunicat de astăzi.

"CCRC este revoltat şi îşi exprimă o alarmă serioasă cu privire la acţiunile majorităţii parlamentare [moldovene] care vizează restricţionarea accesului la informaţii şi interzicerea utilizării panglicii cu două culori portocaliu şi negru", se arată în comunicat.

Consiliul a mai scris că astfel de iniţiative ar putea declanşa o nouă divizare în societatea moldovenească, deoarece restricţionează accesul la moştenirea cinematografică şi, de asemenea, calmează "memoria istorică". Autorii declaraţiei au amintit că panglica Sf. Gheorghe este asociată nu numai cu victoria în Marele Război Patriotic, ci şi cu eliberarea popoarelor acestei regiuni de sub Imperiul Otoman.

Săptămâna trecută, legiuitorii moldoveni, au adoptat un proiect de lege care interzice retransmisiunile din toate ţările, proiect care nu a ratificat Convenţia Europeană a Televiziunii Transfrontaliere, inclusiv Rusia.

Pe 7 aprilie, Parlamentul Republicii Moldova a modificat Codul de ofensive legale al ţării. La nivel naţional se introduc amenzi pentru demonstrarea şi distribuirea panglicii Sf. Gheorghe, precum şi pentru afişarea literelor "Z" şi "V", pe care trupele ruse le folosesc în Ucraina, a explicat jurnaliştilor unul dintre autorii amendamentelor, deputatul Lilian Karp.

---

Actualizare 13:00- Trupele ruse îl elimină pe liderul din sectorul de dreapta al Ucrainei

Moscova- TASS- 11.04.2022- Forţele ruse l-au eliminat pe Taras Bobanich, unul dintre liderii aşa-numitului corp de voluntari ucrainean din Sectorul de Dreapta (proscris în Rusia), a informat astăzi Ministerul rus al Apărării.

"În timpul operaţiunilor de recunoaştere şi căutare aflate la 5 km sud de oraşul Izyum, un grup de operaţiuni speciale rus l-a eliminat pe Taras Bobanich din Sectorul de Dreapta", a spus ministerul.

După cum a subliniat ministerul, "Forţele Armate Ruse vor continua să caute şi să elimine conducătorii organizaţiilor neonaziste ucrainene".

În noiembrie 2013, Bobanich s-a alăturat Sectorului Dreaptă în calitate de lider al grupării neo-naziste din Lvov, a declarat Ministerul rus al Apărării.

"Din 2014, el a participat la operaţiunea punitivă a regimului de la Kiev în Donbass. El a dat personal ordine pentru bombardarea zonelor rezidenţiale Doneţk şi Lugansk cu tunuri de artilerie grea. El este vinovat de moartea a sute de civili şi copii din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk", a subliniat ministerul.

Din 2019, Bobanich a ocupat postul de adjunct al comandantului sectorului de dreapta responsabil cu forţele de rezervă, a precizat ministerul.

"El a fost unul dintre ideologii aşa-zisei teorii a superiorităţii rasei ucrainene şi a participat personal la atacurile şi uciderile asupra populaţiei de limbă rusă pe teritoriul ucrainean", a adăugat ministerul.

---

Actualizare 11:20 - Armata rusă a doborât două avioane de atac ucrainene Su-25

Moscova - TASS - 11.04.2022 - Trupele ruse au doborât două avioane ucrainene de atac la sol Su-25 în cadrul operaţiunii lor militare speciale din Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"Sistemele ruse de apărare aeriană au doborât două avioane Su-25 ucrainene în apropierea comunităţii Izyum", a spus purtătorul de cuvânt.

''Forţele ruse au eliminat, de asemenea, trei vehicule aeriene fără pilot ucrainene în apropierea comunităţilor Balakleya din regiunea Harkov, Gulyai Pole şi Volnovakha, precum şi o dronă Valkyrie în apropierea aşezării Kalininskoye din regiunea Nikolayev. De asemenea, trupele ruse au doborât şi un elicopter Mi-24 ucrainean prin focul concentrat cu arme de calibru mic în apropierea comunităţii Posad-Pokrovskoye din regiunea Herson'', a declarat purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare 08:10 - Coreea de Sud a refuzat să livreze arme letale Ucrainei

Moscova -Kommersant - 11.04.2022 - Ministrul sud-coreean al Apărării Naţionale, So Wook, a avut săptămâna trecută o conversaţie telefonică cu omologul său ucrainean Alexei Reznikov. În timpul conversaţiei, ministrul sud-coreean s-a opus furnizării oricăror arme letale către Kiev, relatează Yonhap.

Discuţia a avut loc pe 8 aprilie. Şeful Ministerului Apărării din Coreea de Sud a spus că există restricţii privind furnizarea de arme letale Ucrainei. El a atribuit acest lucru "situaţiei de securitate", precum şi ''impactului potenţial al proviziilor asupra stării de pregătire pentru luptă a forţelor armate sud-coreene'', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Pu Seung Chan.

În martie, Coreea de Sud a oferit Ucrainei asistenţă militară neletală. Acesta a inclus căşti, pături şi truse de prim ajutor, costul asistenţei a fost estimat la 804,1 mii de dolari, clarifică Yonhap.

---

Actualizare 18:45 - ONU: ''1.793 de civili au murit în Ucraina de la începutul operaţiunii speciale''

Moscova -Kommersant - 10.04.2022 - 1.793 de civili au murit şi 2.439 au fost răniţi de la începutul operaţiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului într-un comunicat .

Printre cei 1.793 ucişi s-au numărat 458 de bărbaţi, 294 de femei, 27 de fete şi 46 de băieţi, precum şi 69 de copii şi 899 de adulţi al căror sex este încă necunoscut. Printre cei 2.439 de răniţi s-au numărat 279 de bărbaţi, 213 de femei, 47 de fete şi 46 de băieţi, precum şi 136 de copii şi 1.718 de adulţi, al căror sex nu este încă cunoscut, notează sursa citată.

Raportul notează că majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o zonă mare de distrugere în special bombardamente de artilerie grea şi sisteme de lansare cu rachete multiple şi lovituri aeriene.

---

Actualizare 16:08 - UNHCR: ''Peste 4,5 milioane de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine''

Moscova - TASS - 10.04.2022 - Peste 4,5 milioane de refugiaţi ucraineni au sosit în ţările vecine, a anunţat astăzi Biroul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).

Potrivit statisticilor postate pe site-ul său, 4.503.954 de persoane au fugit din Ucraina în perioadă cuprinsă între 24 februarie şi 9 aprilie. De asemenea, 62.291 de persoane au fugit din Ucraina astăzi.

Un total de 2.593.902 de refugiaţi au fugit în Polonia, 686.232 - în România, 410.882 - în Republica Moldova şi 419.101 - în Ungaria.

---

Actualizare 14:28 - Zelenski a discutat cu Olaf Scholz despre al şaselea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei

Moscova - Kommersant- 10.04.2022 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că a discutat la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz despre posibilitatea unor sancţiuni adiţionale împotriva Rusiei, dar şi despre ajutor militar şi financiar pentru Ucraina.

"Am subliniat că toţi cei responsabili pentru crime de război trebuie identificaţi şi pedepsiţi. Am discutat despre sancţiunile impuse Rusiei, apărare şi sprijin financiar pentru Ucraina", a scris Zelenski pe Twitter .

Pe 8 aprilie a intrat în vigoare cel de-al cincilea pachet de sancţiuni ale UE. Acesta include restricţii asupra persoanelor şi instituţiilor financiare, un embargo asupra importurilor de cărbune şi furnizarea de bunuri de înaltă tehnologie.

---

Actualizare 13:24 - Peste 13.500 de rezidenţi din Donbass au trecut graniţa cu Rusia în regiunea Rostov în ultimele 24 de ore

Moscova - TASS- 10.04.2022 - Peste 13.500 de persoane evacuate din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk au trecut graniţa cu Rusia în regiunea Rostov în ultimele 24 de ore, a anunţat astăzi serviciul de presă al filialei regionale a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

"Peste 13.500 de oameni au trecut graniţa pentru a intra în Rusia prin puncte de control din regiunea Rostov în ultimele 24 de ore", se arată în comunicat.

---

Actualizare 11:21 - Forţele ruse au distrus 436 de drone şi 2.052 de tancuri de la începutul operaţiunii lor militare speciale în Ucraina

Moscova - TASS- 10.04.2022 - Trupele ruse au distrus 436 de vehicule aeriene fără pilot (UAV) ucrainene, 232 de sisteme de rachete cu lansare multiplă şi 2.052 de tancuri şi vehicule blindate de la începutul operaţiunii lor militare speciale în Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"În total, 127 de avioane, 98 de elicoptere, 234 de sisteme de rachete sol-aer, 436 de vehicule aeriene fără pilot, 2.052 de tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 232 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 894 de tunuri şi mortiere de artilerie de câmp, precum şi 1975 de arme speciale. autovehicule, au fost distruse încă de la începutul operaţiunii militare speciale", a spus purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare 10:35 - Rusia confirmă schimbul de prizonieri cu Ucraina

Moscova - Kommersant - 10.04.2022 - Tatyana Moskalkova, comisarul pentru drepturile omului în Rusia, a confirmat schimbul de prizonieri cu Ucraina. Aceasta a precizat că printre prizonierii pe care Ucraina i-a transferat Rusiei s-au numărat patru angajaţi ai companiei de stat pentru energie atomică, Rosatom, şi soldaţi.

"Azi-dimineaţă au aterizat pe pământ rusesc", a anunţat Tatiana Moskalkova, într-o postare publicată pe Telegram.

---

Actualizare 10:19 - Gazprom continuă să livreze în regim obişnuit gaze naturale pentru tranzitul prin Ucraina

Moscova - TASS - 10.04.2022 - Gazprom anunţă că exporturile de gaze ruseşti pentru tranzitul prin Ucraina continuă în regim normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov reporterilor.

"Gazprom livrează gaz rusesc pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean în mod normal, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni", a precizat acesta.

---

Actualizare 21:41 - Ministerul Apărării a raportat evacuarea a peste 26 de mii de oameni din Ucraina şi Donbass pe zi

Moscova - Izvestia - 09.04.2022 - În ultima zi, aproximativ 26 de mii de persoane au fost evacuate în Federaţia Rusă din regiunile Ucrainei, precum şi din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk (DNR şi LNR), a anunţat şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale al Federaţiei Ruse Mihail Mizintsev.

"În ultimele 24 de ore, fără participarea autorităţilor ucrainene, 26.676 de persoane au fost evacuate în Rusia din Doneţk, Republicile Populare Lugansk şi regiunile Ucrainei, dintre care 3.447 sunt copii, iar de la începutul operaţiunii militare speciale, 704.434 de persoane au fost evacuate, dintre care 135.153 sunt copii.", a adăugat acesta.

---

Actualizare 19:05 - Viktor Orban condamnă masacrul de la Bucha şi susţine ancheta internaţională

Moscova - Kommersant - 09.04.2022 - Secretarul de presă al premierului maghiar Bertalan Havasi a declarat că Ungaria sprijină iniţiativa unei anchete internaţionale independente asupra uciderilor de civili din Bucha.

"Prim-ministrul Viktor Orban, desigur, condamnă masacrul de la Bucha. Ungaria susţine pe deplin ancheta internaţională, al cărei scop este acela de a afla cine a comis vărsarea de sânge", precizează Bertalan Havasi, citat din RIA Novosti.

Potrivit agenţiei, Havasi a citat cuvintele premierului Ungariei. Acesta a spus că "toate atrocităţile trebuie să fie investigate", iar populaţia civilă trebuie protejată. "Vrem o investigaţie independentă şi imparţială", spune Havasi.

---

Actualizare 17:20 - Premierul britanic Boris Johnson, într-o vizită surpriză la Kiev

Premierul britanic Boris Johnson s-a întâlnit astăzi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite la Kiev, a declarat un consilier al liderului ucrainean.

Moscova - The Moscow Times - 09.04.2022 - "Vizita lui Boris Johnson la Kiev a început chiar acum cu o întâlnire tete-a-tete cu preşedintele Zelenski", a declarat consilierul prezidenţial Andriy Sybiha pe Facebook.

---

Actualizare 15:44 - Volodimir Zelenski: ''Ucraina nu are de ales decât să poarte discuţii cu Rusia''

Berlin - TASS - 09.04.2022 - Kievul nu are altă opţiune decât să poarte discuţii cu Moscova, a declarat preşedintele ucrainean Vlodimir Zelenski într-un interviu publicat pe site-ul ziarului german Bild.

"Astăzi, Ucraina nu are de ales decât să vină la masa negocierilor", a menţionat el.

Discuţiile ruso-ucrainene au început pe 28 februarie, la patru zile după lansarea operaţiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina. Mai multe întâlniri au avut loc în Belarus, apoi negociatorii au continuat consultările prin videoconferinţă. Pe 10 martie, Turcia a găzduit o întâlnire între miniştrii de Externe ai celor două ţări. Asistentul prezidenţial rus Vladimir Medinsky, care conduce delegaţia rusă, a declarat în urma întâlnirii că Moscova a primit propuneri clare din partea Ucrainei care vor fi luate în considerare.

---

Actualizare 15:32 - Alţi patru civili răniţi în timpul bombardamentelor armatei ucrainene

Doneţk- TASS - 09.04.2022 - Patru civili, inclusiv un copil, au suferit răni în bombardamentele armatei ucrainene de astăzi, a anunţat misiunea Republicii Populare Doneţk (DPR) la Centrul Comun pentru Controlul şi Coordonarea Încetarea focului (JCCC) într-o declaraţie pe Telegram.

"Misiunea DPR la JCCC a primit rapoarte conform cărora patru civili, inclusiv un copil, au suferit răni în bombardamentele armatei ucrainene", se arată în comunicat.

Potrivit misiunii, oraşul Doneţk, aşezările Makeyevka şi Zaitsevo au fost atacate. Obuzul a distrus două case.

---

Actualizare 13:26 - Peste 15.000 de locuitori din Donbass au sosit în regiunea Rostov din Rusia în ultimele 24 de ore

Rostov - TASS - 09.04.2022 - Peste 15.000 de persoane evacuate din Republicile Populare Doneţk şi Lugansk au sosit în regiunea Rostov din Rusia în ultimele 24 de ore, a anunţat filiala regională a Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei într-un comunicat.

"Peste 15.000 de oameni au trecut graniţa şi au intrat în Rusia prin puncte de control din regiunea Rostov în ultimele 24 de ore", se arată în comunicat.

---

Actualizare 12:20 - Avioanele ruseşti şi trupele de rachete distrug alte 85 de instalaţii militare ucrainene

Moscova - TASS - 09.04.2022 - Avioanele ruse şi trupele de rachete au distrus alte 85 de instalaţii militare ucrainene, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"Avioanele tactice ale Forţelor Aerospaţiale Ruse şi trupele de rachete au distrus 85 de facilităţi militare ucrainene, inclusiv două posturi de comandă, trei lansatoare de rachete multiple, patru piese de artilerie autopropulsate, un depozit de muniţie de câmp, două depozite logistice, patru fortăreţe şi un depozit de echipamente de luptă. site", a precizat el.

Potrivit lui Konaşenkov, apărarea antiaeriană rusă a doborât patru drone ucrainene în apropierea aşezărilor Belogorka, Krasnogorovka şi Krutaya Balka.

---

Actualizare 10:41 - Ministerul rus Apărării: ''Avioanele ruseşti distrug sistemul de rachete Buk al Ucrainei''

Moscova - TASS - 09.04.2022 - Avioanele Sukhoi Su-30SM şi Su-35 ale Forţelor Aerospaţiale Ruse au distrus un sistem de rachete ucrainean Buk-M1, a anunţat astăzi Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

"Ministerul rus al Apărării a publicat imagini care arată zborurile de luptă ale avioanelor Su-30SM şi Su-35 care au distrus instalaţiile de apărare aeriană ale Forţelor Armate ucrainene. Echipajele aeronavelor Forţelor Aerospaţiale Ruse angajate în misiune au detectat, ţintit şi a distrus o staţie radar şi un sistem de rachete Buk-M1", se arată în comunicat.

---

Actualizare 08:51 - Antonov: ''Furnizarea de arme către Ucraina ar putea duce la o confruntare militară între Rusia şi Statele Unite''

Moscova - Kommersant - 09.04.2022 - Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a precizat că ţările occidentale "iau parte direct" la evenimentele din Ucraina, "pompând-o" cu arme şi muniţie.

Acesta susţine că acest lucru "provocă şi mai multă vărsare de sânge" şi poate duce, de asemenea, la o confruntare militară între Rusia şi Statele Unite.

"Ţările membre NATO au început dezvoltarea militară a Ucrainei. A fost copleşit de arme occidentale, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat planurile Kievului de a achiziţiona arme nucleare care ar ameninţa nu numai ţările vecine, ci întreaga lume", a spus Anatoly Antonov.

---

Actualizare 21:00 - Moscova afirmă că bombardarea gării din Kramatorsk de către ucraineni justifică operaţiunea militară rusească în Ucraina

Moscova - TASS - 08.04.2022 - Ministerul rus de Externe a declarat vineri că dovezile sunt evidente că forţele armate ale Ucrainei sunt responsabile pentru lovirea unei staţii din Kramatorsk cu o rachetă Tochka-U, iar aceste acte inumane ale regimului de la Kiev confirmă că obiectivele operaţiunii speciale ruse sunt justificate.

---

Actualizare 20:00 - Rusia a pornit o anchetă în urma atacului de la Kramatorsk

Moscova - TASS - 08.04.2022 - Comisia de Investigaţii a Rusiei a deschis un dosar penal privind victimele civile în masă ca urmare a loviturii asupra gării din Kramatorsk de către o rachetă Tochka-U trasă de forţele armate ucrainene, care a ucis cel puţin 30 de persoane.

---

Actualizare 19:00 - Sberbank anunţă suspendarea tuturor tranzacţiilor către alte ţări

Moscova - TASS - 08.04.2022 - Sberbank a oprit toate transferurile valutare către alte ţări din cauza sancţiunilor, a declarat serviciul de presă al băncii pentru TASS.

Transferurile în ruble sunt disponibile ca de obicei, a adăugat serviciul de presă.

"Din 7 aprilie 2022, din cauza introducerii unor restricţii privind tranzacţiile valutare cu conturi de corespondent în bănci străine, este imposibil să se efectueze transferuri în străinătate în valută. Interdicţia se aplică transferurilor la sucursalele băncilor şi în aplicaţia mobilă Sberbank Online. ", a spus banca.

---

Actualizare 12:40- Republica Doneţk raportează lovitura cu rachetă a armatei ucrainene asupra gara Kramatorsk

Moscova- TASS- 08.04.2022- O lovitură cu rachetă Tochka-U a fost lansată în gara din Kramatorsk, controlată de Kiev, care este în curs de evacuare a civililor, a informat astăzi sediul teritorial de apărare al Republicii Populare Doneţk (RPD).

"O lovitură cu rachetă a fost lansată în gara din Kramatorsk, unde se desfăşoară evacuarea civililor. Fragmentele de rachetă Tochka-U au căzut în imediata apropiere a gării", a informat sediul în mesajul de pe Telegram.

Sistemul de rachete tactice Tochka-U nu este operaţional în Republicile Populare Doneţk şi Lugansk sau în Rusia, dar este utilizat în mod activ de armata ucraineană, a declarat sediul teritorial de apărare al RDP.

---

Actualizare 11:06- Trupele ruse distrug 421 de drone şi 2.019 tancuri în operaţiunea specială din Ucraina

Moscova- TASS- 08.04.2022- Forţele ruse au distrus 421 de vehicule aeriene fără pilot (UAV), 223 de sisteme de rachete cu lansare multiplă şi 2.019 tancuri şi alte vehicule blindate de la începutul operaţiunii lor militare speciale în Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maior Igor Konaşenkov.

"În ansamblu, de la începutul operaţiunii militare speciale au fost distruse următoarele ţinte: 97 elicoptere, 421 vehicule aeriene fără pilot, 228 sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă şi medie de acţiune, 2.019 tancuri şi alte vehicule blindate de luptă, 223. lansatoare de rachete multiple, 874 de tunuri şi mortiere de artilerie de câmp şi, de asemenea, 1.917 autovehicule militare speciale", a spus purtătorul de cuvânt.

Avioanele Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei şi trupele de rachete au eliminat 81 de instalaţii militare ucrainene, inclusiv un sistem de rachete sol-aer Osa şi trei lansatoare de rachete multiple, a spus generalul.

"Avioanele operaţionale-tactice ale Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei şi trupele de rachete au lovit 81 de instalaţii militare ucrainene, inclusiv două posturi de comandă, un sistem de rachete sol-aer Osa, trei lansatoare de rachete multiple şi, de asemenea, nouă fortăreţe şi 59 de zone ale adunării ucrainene de luptă", a spus purtătorul de cuvânt.

Trupele ruse au eliminat un centru de antrenament pentru mercenari străini la nord-est de Odesa cu rachete de precizie ale unui sistem de rachete de apărare de coastă Bastion, a spus Konaşenkov.

"Rachetele de precizie ale sistemului antirachetă de apărare de coastă Bastion au eliminat un centru de adunare şi antrenament pentru mercenari străini din apropierea comunităţii Krasnosyolka, la nord-est de Odesa", a spus purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare 10:01- Armata rusă evacuează peste 300 de civili din regiunea Herson din Ucraina

Moscova- TASS- 08.04.2022- Trupele ruse au evacuat peste 300 de civili din două aşezări din regiunea Herson din Ucraina, care au fost vizate de atacuri cu bombardamente, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

"Aceste aşezări, situate la graniţa dintre regiunile Herson şi Nikolaev, sunt de peste o săptămână sub focul armatei ucrainene. Localnicii spun că se ascund în subsoluri din 30 martie, în timp ce autorităţile locale şi Forţele Armate ucrainene au nu au făcut nimic pentru a-şi ajuta concetăţenii, efectuând doar atacuri cu bombardamente", se arată în declaraţie.

"Aproximativ 300 de civili au fost evacuaţi în trei zile, cei mai mulţi dintre ei fiind bătrâni şi copii mici. Au fost duşi în oraşul Belozerka şi oraşul Herson pentru a sta la rudele lor. Toţi au primit asistenţă, inclusiv truse de mâncare", a spus ofiţerul militar rus.

Potrivit Ministerului Apărării, cei care au suferit răni în atacurile cu bombardamente au primit primul ajutor la faţa locului şi au fost duşi la o unitate medicală specială. "Toţi cei evacuaţi vor primi în curând asistenţă pentru a ajunge la rudele lor din regiunea Herson sau li se va oferi posibilitatea de a fi evacuaţi în Rusia", se mai arată în comunicat.

---

Actualizare 09:12- Diplomat chinez: "Criza ucraineană cauzată de dezechilibru în sistemul de securitate european"

Moscova- TASS- 08.04.2022- Un dezechilibru în sistemul de securitate actual al Europei este unul dintre principalele motive din spatele crizei ucrainene, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi într-o conversaţie telefonică cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene Clement Beaune, a declarat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

"Principala cauză a problemei Ucrainei este un dezechilibru în sistemul de securitate european", a spus Wang Yi, citat de minister. "Este necesar să se urmeze principiul securităţii indivizibile şi să se recreeze un mecanism de securitate echilibrat şi eficient în Europa. Acesta este singurul mod de a stabili pacea şi stabilitatea de durată în Europa", a subliniat înaltul diplomat chinez.

Wang Yi a subliniat, de asemenea, că toate părţile ar trebui să faciliteze discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina. "Nu puteţi cere o încetare a focului şi, în acelaşi timp, să continuaţi livrarea unei cantităţi mari de arme şi muniţie, escaladarea ostilităţilor", a menţionat el.

Pe 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară specială, bazată pe o solicitare a şefilor republicilor Donbass. Liderul rus a subliniat că Moscova nu are planuri de a ocupa teritoriile ucrainene, iar scopul era demilitarizarea şi denazizarea ţării.

---

Actualizare - Moscova- Kommersant - 08.04.2022 - SUA au extins sancţiunile împotriva companiei miniere de diamante ALROSA şi au trecut pe lista neagră compania United Shipbuilding Corporation. Restricţiile au afectat opt cetăţeni ruşi şi 29 de firme.

---

Actualizare - Moscova- Kommersant - 08.04.2022 - Japonia ar putea expulza mai mulţi diplomaţi ruşi, potrivit Fuji TV. De asemenea, autorităţile japoneze intenţionează să reducă importul de cărbune din Federaţia Rusă.

---

Actualizare - Moscova- Kommersant - 08.04.2022 - Sberbank, Yandex şi VK participă la negocierile pentru dezvoltarea unei alternative la App Store şi Google Play. Ministerul Dezvoltării Digitale are în vedere lansarea unui magazin de aplicaţii mobile bazat pe o platformă de produse software open source.

---

Actualizare - Moscova- Kommersant - 08.04.2022 - Viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spînu a spus că ţara sa nu mai poate fi în "strânsoarea gazelor" Rusiei. Potrivit acestuia, Moldova trebuie să înceapă să cumpere gaze de la alţi furnizori, chiar şi la preţul pieţei.

---

Actualizare - Moscova- Kommersant - 08.04.2022 - Berarii ruşi au cerut Ministerului Agriculturii să dezvolte un program de sprijin pentru producătorii de hamei. Participanţii la piaţă propun să ia fondurile necesare din acciza la bere.

---

Actualizare - Moscova- Kommersant - 08.04.2022 - Serbia a votat pentru suspendarea calităţii de membru al Rusiei la Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU din cauza fricii de sancţiuni, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vuèić. Votul a avut loc ieri, 7 aprilie, 93 de ţări au susţinut rezoluţia de expulzare a Federaţiei Ruse din Consiliu, 24 s-au împotrivit, 58 s-au abţinut.

---

Actualizare - Moscova- Kommersant - 08.04.2022 - În martie, clienţii marilor bănci ruseşti au început să deschidă activ conturi în yuani. Aceasta a devenit o măsură necesară pe fundalul unor sancţiuni anti-ruse la scară largă. Tranzacţiile cu moneda chineză la bursă au crescut semnificativ şi ele.

---

Actualizare - Moscova- Izvestia- -08.04.2022 - Forţele Armate ale Ucrainei (AFU) au bombardat de patru ori în ultima zi aşezările Kalinovo şi Donetsk din Republica Populară Lugansk, au anunţat astăzi reprezentanţii Centrului Comun de Control şi Coordonare a Încetării focului. "Forţele armate ucrainene au bombardat localităţile Doneţk şi Kalinovo cu tunuri de artilerie cu calibrul de 152 de milimetri (27 de obuze) şi mortiere cu culabirul de 120 de milimetri (timp de 10 minute)", arată autorităţile locale. În urma bombardamentelor, un bărbat a fost rănit şi şase case au fost avariate. Comitetul de Investigaţii al Federaţiei Ruse a acuzat, ieri, în lipsă patru comandanţi ai forţelor armate ale Ucrainei pentru bombardamente în Donbass. Este vorba despre comandanţii brigăzii 25 aeropurtată a Forţelor Armate ale Ucrainei, ai brigăzilor 56 şi 59 de infanterie motorizată, precum şi ai brigăzii 79 de asalt aerian, care au fost implicaţi în bombardarea civililor în anii 2018, 2020 şi 2021.

---

Actualizare - Moscova- Izvestia- -08.04.2022 - Regiunea pilot pentru implementarea programului guvernamental de creare a unei reţele de hoteluri modulare prefabricate - glampings - este cel mai probabil să fie Crimeea, a declarat Sangadzhi Tarbaev, preşedintele Comitetului pentru Turism al Dumei de Stat.

"Scopul proiectului este o creştere bruscă şi rapidă a locurilor de cazare turistice din Rusia. În următoarea perioadă, pe piaţa turistică internă, cererea va depăşi cu mult oferta", a menţionat el.

În această situaţie, singurul instrument guvernamental care poate echilibra cererea şi oferta este creşterea numărului de locuri de cazare în staţiuni, a continuat parlamentarul.

"Din moment ce nu avem timp pentru construcţiile unor facilităţi de cazare de tip clasic, am decis să ne bazăm pe clădiri modulare în format glamping şi camping. Industria turismului este interesată de ele de mult timp, dar anumite formalităţi birocratice au împiedicat acestor tipuri de unităţi de cazare", a explicat deputatul.

Tarbaev a adăugat că, după ce proiectul va fi testat în regiunea pilot din Crimeea, acesta va fi extins în toate teritoriile cu potenţial turistic, inclusiv Orientul Îndepărtat, Khakassia, Altai, Baikal.

De altfel, viceprim-ministrul Dmitri Cernîşenko a afirmat ieri că guvernul va aloca 4 miliarde de ruble pentru un program de creare a unor facilităţi temporare de cazare - campinguri, glamping-uri şi camping pentru maşini.

"În viitorul sezon turistic de vară, ne aşteptăm la o cerere crescută a vacanţelor interne din cauza închiderii multor destinaţii turistice din străinătate. Acordăm prioritate în construcţia de campinguri şi locuri de glamping acelor entităţi care se aşteaptă o creştere a cererii de cazare, iar acestea se află în sud, aproape de mare. Selectarea staţiunilor care vor beneficia de acest program se va desfăşura pe bază de competiţie de proiecte", a spus Cernîşenko.

---

Actualizare - Moscova- Izvestia- -08.04.2022 - Turkish Airlines nu reia cursele aeriene către Soci, Rostov-pe-Don, Belarus şi Ucraina, a anunţat astăzi transportatorul pe pagina sa de Twitter. "Zborurile noastre către şi dinspre Ucraina, Belarus şi Rostov-pe-Don au fost anulate până pe 15 mai inclusiv. Până pe 18 aprilie, zborurile către şi dinspre Soci sunt anulate", se arată în comunicatul emis de companie. Anterior, în 30 martie, turoperatorii ruşi au anunţat că intenţionează să transporte turişti în Antalya prin intermediul Turkish Airlines, dar acordurile companiilor cu transportatorul aerian nu au fost încă semnate. În 10 martie, compania aeriană Turkish Airlines a avertizat agenţii de bilete că suspendă vânzarea de bilete pentru ruşi pe zborurile din Turcia către ţări terţe. Această decizie este legată de blocarea cardurilor bancare ruseşti din sistemele Visa şi Mastercard.

---

Actualizare - Moscova- Izvestia- -08.04.2022- Preşedintele elveţian Ignazio Cassis a anunţat refuzul statului său de a expulza diplomaţii ruşi. Cassis susţine că Elveţia cere o anchetă internaţională independentă pentru a clarifica încălcările atribuite Rusiei la Bucha. "Consiliul Federal a decis că expulzarea diplomaţilor este o măsură care ar trebui pusă în aplicare de dragul securităţii şi nu ca o pedeapsă pentru ceva. Trebuie să rămânem pe această linie şi să nu schimbăm regulile jocului, altfel va fi multă confuzie", a adăugat el.

Totodată, reprezentantul oficial al Secretariatului de Stat pentru Economie (SECO) al Confederaţiei Elveţiene, Fabian Mayenfisch, a declarat că Elveţia s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Federaţiei Ruse şi a blocat active ruseşti în valoare de 7,5 miliarde de franci (peste 8 miliarde de dolari).

---

Actualizare 07:12- Ministerul rus livrează aproape 1.200 de tone de marfă umanitară către DPR. LPR, Ucraina

Moscova- TASS- -08.04.2022- Convoaiele de camioane ale ministerului rus al urgenţelor au livrat aproape 1.200 de tone de ajutor umanitar Ucrainei şi republicilor populare Doneţk şi Lugansk (DPR şi LPR), a declarat astăzi serviciul de presă al ministerului pentru TASS.

"Ministerul pentru situaţii de urgenţă a livrat în Donbass şi Ucraina aproape 1.200 de tone de marfă umanitară. Paisprezece convoaie cuprind 115 camioane grele ale Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, au livrat apă îmbuteliată, conserve, alimente pentru copii, bunuri de bază, materiale de construcţie, generatoare mobile de energie, cabluri şi fire către DPR, LPR şi Ucraina, pentru a satisface nevoile de bază ale populaţiei", a spus serviciul de presă.

Mai mult, salvatorii au livrat peste 30 de camioane de bucătărie şi peste 100 de sobe pentru a organiza alimente calde şi încălzire în centrele de asistenţă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, într-o adresă televizată din 24 februarie, că, ca răspuns la o solicitare a şefilor republicilor Donbass, a decis să efectueze o operaţiune militară specială în Ucraina pentru a proteja oamenii "care suferă de Abuzul şi genocidul regimului de la Kiev timp de opt ani". Liderul rus a subliniat că Moscova nu intenţionează să ocupe teritoriul ucrainean.

---

Actualizare 21:00 - Rusia a expulzat mai mulţi diplomaţi irlandezi

Moscova - TASS - 07.04.2022 - Ambasadorul irlandez în Rusia, Brian McElduff, a fost chemat joi la Ministerul de Externe al Rusiei, acesta fiind informat de decizia Moscovei de a expulza mai mulţi angajaţi ai Ambasadei Irlandei ca răspuns la acţiunile respective de la Dublin, a spus ministerul.

---

Actualizare 20:00 - Rusia consideră că statele din UE vor accepta să plătească gazele în ruble

Moscova - TASS - 07.04.2022 - Rusia este încrezătoare că toţi cumpărătorii de gaz rusesc din ţările UE vor trece la plata pentru gaz în ruble, dar mai multe informaţii vor fi disponibile în mai, a declarat viceprim-ministrul rus Alexander Novak reporterilor.

---

Actualizare 19:00 - Dmitri Peskov: "Rusia a suferit pierderi considerabile în Ucraina"

Londra - TASS - 07.04.2022 - Rusia a suferit pierderi majore în timpul operaţiunii militare speciale din Ucraina, a recunoscut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vorbind joi în direct la Sky News.

"Avem pierderi semnificative de trupe şi este o tragedie uriaşă pentru noi", a spus el.

---

Actualizare 15:19- Premierul Mihail Mishustin: "Rusia nu va fi izolată, scoasă din economia globală"

Moscova- TASS- 15:19- Situaţia actuală este cea mai dificilă pentru Rusia din ultimele trei decenii, deşi ţara nu va fi izolată şi strânsă din economia globală, a declarat premierul Mihail Mişhustin, astăzi, când a raportat Dumei de Stat (camera inferioară).

"Situaţia actuală poate fi numită literalmente cea mai provocatoare din trei decenii din istoria Rusiei. Cei care încearcă să ne izoleze şi să ne scoată din economia globală astăzi nu vor reuşi", a spus el, adăugând că Rusia "este integrată în procesele globale".

Mai mult, Moscova are aliaţi şi parteneri, cu care va continua să lucreze, sunt cei care doresc să construiască afaceri aici, a menţionat premierul. Autorităţile vor continua să sprijine investitorii, inclusiv cei străini, intenţionând să consolideze cooperarea cu partenerii EAEU (Uniunea Economică Eurasiatică), a adăugat el.

---

Actualizare 14:35- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Participarea lui Putin la summitul G20 depinde de situaţie"

Moscova- TASS- 07.04.2022- O decizie viitoare dacă preşedintele rus Vladimir Putin va participa sau nu la viitorul summit G20 va depinde de situaţie, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al preşedintelui Dmitri Peskov. În orice caz, Kremlinul va fi "orientat mai ales către organizator", Indonezia, a adăugat el.

Anterior, Bloomberg a citat surse care spun că SUA au făcut presiuni asupra Indoneziei pentru a cere lui Putin să fie exclus de la summitul G20. Agenţia a speculat că, dacă preşedintele rus îşi păstrează dreptul de a participa, liderii unor ţări ar putea refuza să participe sau ar trimite delegaţii de nivel inferior. De asemenea, nu este exclus ca summitul să nu adopte un comunicat comun pentru prima dată.

"Vom clarifica acest lucru. La urma urmei, Indonezia este organizatorul. Desigur, vom fi orientaţi spre organizatori în primul rând. O decizie viitoare privind participarea va fi luată în funcţie de evoluţia situaţiei", a spus Peskov când a fost întrebat dacă Moscova a primit vreun mesaj şi dacă Putin va participa la summit.

Pe 22 martie, ministrul polonez al Dezvoltării Economice şi Tehnologiei, Piotr Nowak, a declarat că autorităţile ţării sale s-au adresat Statelor Unite cu o propunere de expulzare a Rusiei din G20 din cauza situaţiei din Ucraina şi că această propunere a fost binevenită.

Preşedintele american Joe Biden a declarat la Bruxelles, pe 24 martie, că este pentru expulzarea Rusiei din G20, recunoscând astfel că unele ţări nu sunt de acord cu această idee. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a spus, la rândul său, că G20 este o platformă importantă, dar în situaţia actuală expulzarea Moscovei din acesta nu va fi critică.

---

Actualizare 13:34- Serghei Naryshkin: "Operaţiunea specială în Ucraina este momentul adevărului pentru lumea rusă"

Moscova- TASS- 07.04.2022- Operaţiunea specială a Rusiei în Ucraina a devenit un moment al adevărului pentru lumea rusă, care şi-a declarat disponibilitatea de a-şi apăra dreptul la propria identitate, a declarat directorul serviciului de informaţii externe rus SVR, Serghei Naryshkin, într-un articol postat pe site-ul revistei National Defense.

"Operaţiunea militară specială a Rusiei a fost un moment de adevăr pentru lumea rusă, care este hotărâtă să apere dreptul la propria identitate în faţa globalismului agresiv, întruchipat în hegemonia SUA, extinderea NATO, politica de intervenţionism liberal şi propaganda LGBT," a spus el. "Într-o mai mică măsură, operaţiunea s-a dovedit a fi un punct fără întoarcere pentru Occidentul colectiv, care, în frenezia sa rusofobă, sfidează în mod deschis propriile principii de bază care au avut nevoie de decenii şi chiar secole pentru a se contura, cum ar fi inviolabilitatea proprietăţii private, libertatea de exprimare şi accesul liber la informaţie."

Naryshkin crede că "rezistenţa acerbă indică fără echivoc că este în joc ceva mai mult decât viitorul actualului regim de la Kiev".

"De fapt, problema zilei este arhitectura întregii ordini mondiale. A ghici forma ei în situaţia actuală este foarte greu, dar se poate afirma cu certitudine că nu va exista nicio întoarcere în trecut", a spus el.

---

Actualizare 12:13- Alexandru Lukaşenko: "Evenimentele din Ucraina au inaugurat o nouă eră istorică"

Moscova- TASS- 07.04.2022- O întreagă epocă istorică a luat sfârşit odată cu începerea operaţiunii militare speciale din Ucraina. Între Est şi Vest se conturează o nouă "livrare" a declarat preşedintele Belarus Alexandru Lukaşenko în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate de astăzi.

"Nu există nicio îndoială că, odată cu lansarea operaţiunii speciale a Rusiei în Ucraina, o întreagă eră istorică s-a încheiat. Pe fondul confruntării tot mai mari dintre actorii principali se formează o nouă răsturnare între Est şi Vest", a spus Lukaşenko.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat pe 21 februarie recunoaşterea republicilor populare Doneţk şi Lugansk. Rusia a recunoscut RPD şi LPR în conformitate cu constituţiile lor în graniţele regiunilor Doneţk şi Lugansk ale Ucrainei care existau la începutul anului 2014. Pe 24 februarie, Putin a lansat o operaţiune militară specială ca răspuns la cererea de ajutor din partea liderilor din Rusia cu scopul demilitarizării şi denazificării Ucrainei.

---

Actualizare 11:55- Maria Zakharova: "China înţelege ameninţările venite din Vest"

Moscova- TASS- 07.04.2022- China poate vedea ameninţări venind din Occident, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pentru programul Soloviev Live.

"China înţelege perfect ce se întâmplă. Înţelege ameninţările la adresa poporului chinez care vin din ţări şi alianţe care acţionează pe baza unei astfel de logici", a menţionat ea, adăugând că unificarea Chinei şi a Taiwanului nu a fost în interesele Statelor Unite.

"Cu doar câţiva ani în urmă, China era aproape de asta, aveau loc discuţii la cel mai înalt nivel, părţile celebrau împreună sărbătorile naţionale şi s-a declarat o agendă clară menită să consolideze eforturile comune", a menţionat Zakharova. "Cu toate acestea, «prietenilor» de peste mări nu le place", a spus ea. Potrivit diplomatului rus, Washingtonul livrează în mod deliberat în Taiwan arme pentru a păstra "instrumentele pe care le au SUA pentru a crea probleme permanente în regiune".

Zakharova a subliniat că SUA încearcă să-şi consolideze punctul de sprijin în regiunea Asia-Pacific, creând tensiuni în jurul Australiei, furnizând ţării submarine cu propulsie nucleară şi stabilind noi alianţe trilaterale, a subliniat ea.

---

Actualizare 10:50 - Reuters: Ministrul australian de Externe anunţă sancţiuni împotriva a 67 de oligarhi ruşi

Moscova - TASS - 07.04.2022 - Ministrul australian de Externe Marise Payne a anunţat sancţiuni împotriva a 67 de oligarhi ruşi din cauza operaţiunii militare speciale a Moscovei în Ucraina, a informat astăzi agenţia de presă Reuters.

"Astăzi, anunţ alte 67 de sancţiuni ale elitelor şi oligarhilor ruşi, cei apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, care facilitează şi sprijină acţiunile sale scandaloase", a precizat Marise Payne reporterilor la sosirea la sediul NATO de la Bruxelles.

---

Actualizare 10:15 - Austria expulzează patru diplomaţi ruşi

Moscova - TASS - 07.04.2022 - Ministrul austriac de externe a anunţat, joi dimineaţă, că Austria va expulza trei diplomaţi ruşi de la ambasada din Viena şi unul de la consulatul din Salzburg.

Aceştia ar trebui să părăsească teritoriul austriac înainte de 12 aprilie, a declarat astăzi Ministerul de Externe austriac.

"Ministerul de Externe austriac anunţă privarea de statutul diplomatic a trei angajaţi ai ambasadei Rusiei la Viena şi a unui angajat al Consulatului General al Rusiei la Salzburg. Aceste persoane au comis acţiuni incompatibile cu statutul lor diplomatic şi, prin urmare, sunt declarate indezirabile (personae non gratae). ) în conformitate cu articolul 9 din Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice", a declarat ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg într-o declaraţie primită de TASS.

"Angajaţii Ambasadei Rusiei la Viena şi un angajat al Consulatului General al Rusiei din Salzburg la care ne referim trebuie să părăsească teritoriul federal până la 12 aprilie 2022", a adăugat Ministerul de Externe austriac.

Pe 6 aprilie, ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a declarat într-un interviu acordat canalului ORF2 că Austria nu va expulza diplomaţii ruşi fără motiv, ci numai dacă serviciile speciale ale republicii vor obţine suficiente dovezi că aceştia încalcă prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.

Partea rusă a declarat deja că va riposta pentru expulzarea diplomaţilor săi. "Rusia va da un răspuns adecvat", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pentru TASS, răspunzând la o întrebare conexă.

---

Actualizare 09:02 - Fostul preşedinte al Braziliei: ''Retorica lui Biden împiedică eforturile de a rezolva situaţia din Ucraina''

Moscova - TASS - 07.04.2022 - Retorica anti-rusă a preşedintelui american Joe Biden împiedică eforturile de a rezolva situaţia din Ucraina prin discuţii, a declarat fostul preşedinte brazilian şi actual senator Fernando Collor de Mello, adresându-se Comisiei parlamentare pentru afaceri externe.

"Mi se pare că guvernul SUA - prin intermediul preşedintelui Biden - subminează serios orice posibilitate de a aduce la masa negocierilor principalii actori occidentali, şi anume membrii NATO. Declaraţiile inadecvate, intempestive şi agresive ale preşedintelui Biden nu ajută în niciun caz situaţia, ", a subliniat acesta.

Potrivit politicianului, situaţia actuală din Ucraina este extrem de complicată şi este puţin probabil ca în viitorul apropiat să fie stabilite modalităţi de rezolvare. "Sunt sigur că Brazilia va fi întotdeauna gata să îi ajute pe toţi cei care caută pace şi să servească drept mediator activ pentru normalizarea situaţiei din regiune", a adăugat Fernando Collor de Mello.

---

Actualizare 07:15 - Trezoreria SUA impune sancţiuni împotriva a şase filiale Alfa-Bank

Moscova - TASS - 07.04.2022 - Trezoreria SUA a impus sancţiuni împotriva a şase filiale ale Alfa-Bank (fără legătură cu Alpha Bank, care are acţionariat grecesc) şi a cinci nave asociate instituţiei de credit, potrivit unui anunţ postat ieri pe site-ul Trezoreriei.

Lista, în special, include trei întreprinderi din Federaţia Rusă: Alfa Direct, Alfa Forex şi Alfa Lizing.

În plus, au fost impuse sancţiuni împotriva a trei filiale ale Alfa-Bank înregistrate în alte ţări: Amsterdam Trade Bank (Olanda), Alfa-Bank (Kazahstan) şi Alfa Capital Markets LTD (Cipru)

"OFAC desemnează şase filiale Alfa-Bank în conformitate cu EO 14024 pentru că sunt deţinute sau controlate de, sau pentru că au acţionat sau au pretins să acţioneze pentru sau în numele, direct sau indirect, Alfa-Bank. Aceste filiale oferă o varietate de servicii financiare ", se spune în document.

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 07.04.2022 - În Germania, de la începutul operaţiunii speciale a Federaţiei Ruse de protejare a Donbassului, au fost descoperite 383 de infracţiuni împotriva imigranţilor din Rusia. Acest lucru a fost anunţat, astăzi, 7 aprilie de Nancy Fezer, ministrul german al Afacerilor Interne. Potrivit acesteia, infracţiunile au fost comise şi împotriva imigranţilor din Ucraina, dar au fost de două ori mai puţine: 181 de cazuri.

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 07.04.2022 - Forţele Armate ale Ucrainei (AFU) au bombardat Republica Populară Lugansk (LPR) de şase ori în ultimele 24 de ore, au anunţat astăzi reprezentanţa republicii.

"Cele şase atacuri au vizat localităţile Doneţk şi Kalinovo. În timpul bombardamentului, inamicul a folosit sisteme de lansare multiplă de rachete BM-21 Grad (50 de cartuşe), piese de artilerie de calibrul 152 mm şi 122 mm (22 de cartuşe), mortare de calibru 120 mm (20 min)", se arată în raportul întocmit de reprezentanţii autorităţilor din Lugansk.

Moscova - Izvestia - 07.04.2022 - Ştirile false din presa occidentală despre evenimentele din oraşul ucrainean Bucha sunt menite să prelungească conflictul cu Rusia şi să servească drept justificare pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Moscovei, scrie ziarul Granma, organul central de presă al Partidului Comunist din Cuba. Potrivit publicaţiei, astfel de ştiri scad credibilitatea mass-mediei care le publică şi a jurnaliştilor care le scriu, dar acordă liderilor occidentali spaţiul necesar pentru discreditarea Rusiei şi pentru justificarea prelungirii conflictului. Ziarul cubanez citează mai multe articole publicate în presa occidentală despre evenimentele de la Bucha, în care "se concentrează minciuna, ura şi dispreţul faţă de oameni, şi se face totul pentru a distorsiona realitatea şi a oferi lumii o versiune nerealistă a celor întâmplate".

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 07.04.2022 - Reprezentanţii industriei germane susţin că, dacă ţara nu va mai importa materii prime din Federaţia Rusă, indicatorii economici vor cunoaşte o scădere în perioada următoare, a relatat postul SRF TV. De exemplu, în cazul în care compania din industria chimicăm BASF, îşi suspendă activităţile din cauza blocării importurilor de materii prime din Rusia, acest lucru se va repercuta într-o lipsă a materialelor de construcţie sau a semifabricatelor. Drept urmare, industria auto se va opri, deoarece nu va putea produce parbrize pentru maşini, iar industria alimentară se va confrunta cu o penurie de ingrediente semnificative. În plus, problemele vor afecta şi produsele farmaceutice, arată postul tv din Germania. Urmare a blocării importului de gaz din Rusia, se va consemna o penurie de bunuri în toate zonele, iar bunăstarea Germaniei va fi în pericol, susţin jurnaliştii de la SRF Tv.

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 07.04.2022 - Posibila excludere a Federaţiei Ruse din Consiliul pentru Drepturile Omului (HRC) al ONU ar putea fi devastatoare pentru Naţiunile Unite în ansamblu, susţine Dmitri Polyansky, reprezentantul permanent adjunct al Federaţiei Ruse la ONU. Polyansky subliniază că Federaţia Rusă are un important rol de echilibrare în UNHRC, iar înlăturarea ei din Consiliu ar priva multe ţări în curs de dezvoltare de un protector. Situaţia se prezintă astfel: sub pretextul "pedepsirii Rusiei", Occidentul încearcă să submineze instituţiile ONU. Astfel, există o ameninţare de distrugere a sistemului multilateral care s-a construit de mulţi ani, care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial şi îl salvează de al treilea. Polyansky a reamintit, de asemenea, reputaţia proastă a Statelor Unite în domeniul respectării şi protecţiei drepturilor omului. El a subliniat în special practica şantajului direct şi impunerea de sancţiuni împotriva membrilor Curţii Penale Internaţionale pentru încercările lor de a urmări în judecată soldaţii americani care au comis crime de război în străinătate. Washingtonul este ultimul care poate poza în factor moral cu privire la drepturile omului, a conchis diplomatul. La finalul declaraţiei, Polyansky şi-a exprimat speranţa că omologii săi din ţările independente care au nevoie de sprijinul Rusiei vor ţine cont de aceste puncte de vedere la votul programat astăzi la Naţiunile Unite.

---

Actualizare - Moscova - Kommersant- 07.04.2022 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a anunţat o întâlnire cu participarea viitorilor garanţii de securitate. La ea vor lua parte reprezentanţii SUA, Marii Britanii, Turciei, Poloniei, Germaniei, Franţei şi Israelului. Ulterior ar urma să se desfăşoare o întâlnire şi cu reprezentanţii Federaţiei Ruse.

---

Actualizare - Moscova - Kommersant- 07.04.2022 - Canalul Soloviev.Live TV, fondat de jurnalistul Vladimir Solovyov, va începe să funcţioneze, începând de astăzi, 7 aprilei, pe frecvenţele postului Euronews TV, post blocat de autorităţile Federaţiei Ruse. Canalul Soloviev.Live TV va difuza conţinut pe diverse teme: informaţional-politic, socio-politic, jurnalistic şi socio-economic.

---

Actualizare - Moscova - Kommersant- 07.04.2022 - După cum a informat cotidianul Kommersant, marile companii petroliere care se confruntă cu probleme în privinţa transporturilor de combustibil pe fondul sancţiunilor occidentale, ar putea să şi închidă o parte din rafinării. Printre companiile care şi-ar putea închide o parte din capacităţile de producţie se numără LUKOIL se aşteaptă, din cauza lipsei capacităţilor de stocare a păcurei.

---

Actualizare - Moscova - Kommersant- 07.04.2022 - Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei intenţionează să efectueze o nouă reformă administrativă, la iniţiativa ministrul adjunct Oleksandr Kravchenko. Nou reformă prevede desfiinţarea funcţiei de şef-adjunct al poliţiei raionale. Surse politice citate de cotidianul Kommersant susţin că această reformă va duce la reducerea posturilor de conducere şi crearea unor noi locuri de muncă în diviziile teritoriale.

----

Actualizare - Moscova - Kommersant- 07.04.2022 - Compania Canonical, care furnizează servicii comerciale şi soluţii Ubuntu Linux, a anunţat încetarea cooperării şi furnizarea de servicii de asistenţă către companiile şi organizaţiile din Federaţia Rusă. Decizia a fost luată ca răspuns la operaţiunea specială pe care Forţele Armate Ruse o desfăşoară în Ucraina începând din 24 februarie.

PRESA DIN RUSIA 25.03.2022 - 06.04.2022

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Premierul Mihail Mishustin: "Rusia nu va fi izolată, scoasă din economia globală"

    Ba ma tem ca da.

    Ati actionat ca salbaticii ... de la al doilea razboi mondial nu am mai auzit de lupte impotriva civililor !  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb