Presă: Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO

R.S.
Internaţional / 21 mai

Presă: Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a lansat un apel către partenerii occidentali, într-o conferinţă de presă comună cu şefa diplomaţiei germane Analenna Baerbock, să ia în considerare posibilitatea de a ajuta militar Kievul prin interceptarea de pe teritoriul NATO a rachetelor pe care Rusia le dirijează împotriva teritoriului ucrainean, relatează EFE.

"Nu există niciun argument legal, de securitate sau moral care să împiedice partenerii noştri să doboare rachete ruseşti pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul lor", a spus Kuleba, citat de agenţia publică de presă Ukrinform.

Şeful diplomaţiei ucrainene i-a acuzat de manipulare pe cei care văd în această opţiune un risc de "escaladare" militară.

"Cerem partenerilor noştri să ia în considerare posibilitatea ca rachetele ruseşti - nu avioane ruseşti cu piloţi la bord, ci bucăţi de metal care aduc moarte din Rusia în Ucraina - să fie interceptate de pe teritoriul partenerilor noştri", a afirmat Kuleba.

Ministrul de externe ucrainean a adăugat că "alternativa" la această măsură constă în a furniza Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană şi avioanele de luptă de care Kievul are nevoie pentru a-şi proteja teritoriul de atacurile aeriene ruseşti.

"Dar poziţia că nici apărare antiaeriană nu vă vom livra şi nici interceptarea de rachete ruseşti de pe teritoriul nostru nu o vom sprijini este o poziţie de liniştire a agresorului", a afirmat Kuleba, citat de Ukrinform.

Kievul a început să invoce tot mai des ideea ca aliaţii săi să intercepteze din afara Ucrainei rachete ruseşti care vizează teritoriul ucrainean, după ce SUA, Marea Britanie şi Franţa, precum şi alte ţări partenere ale Israelului au ajutat statul israelian de la bazele lor din Orientul Mijlociu să intercepteze o parte din proiectilele trase de Iran în atacul acestuia din 14 aprilie.

Tot legat de apărarea antiaeriană, ministrul german de externe Annalena Baerbock a abordat cu preşedintele Volodimir Zelenski iniţiativa anunţată luni de Berlin privind încercarea de a obţine mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot pentru a consolida protecţia infrastructurii şi oraşelor ucrainene, potrivit EFE.

"Am vorbit despre iniţiativa comună a miniştrilor de externe şi apărării din Germania de a căuta sisteme Patriot suplimentare, precum şi alte sisteme de apărare antiaeriană pentru ţara noastră", a indicat Zelenski într-o postare pe social media despre conţinutul întâlnirii cu şefa diplomaţiei germane, care a sosit marţi într-o vizită neanunţată la Kiev.

Ministerul german al Apărării a anunţat luni, după întâlnirea organizată de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, că va conduce o nouă coaliţie multinaţională care îşi propune să caute pe piaţa internaţională sisteme de apărare antiaeriană şi rachete pentru Ucraina.

Potrivit acestuia, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia şi Canada vor contribui cu bani la această iniţiativă, în timp ce SUA, Marea Britanie, Franţa, Spania, România, Belgia şi Lituania vor contribui cu materiale militare şi rachete.

Coaliţia, a declarat şefa diplomaţiei germane, a mobilizat deja aproape un miliard de euro în acest scop.

Ucraina le cere zilnic aliaţilor săi să trimită mai multe sisteme Patriot şi alte tipuri de apărare antiaeriană pentru a-şi proteja oraşele şi infrastructura critică, precum şi trupele şi poziţiile de pe front de atacurile aeriene ruseşti.

În declaraţiile făcute la Kiev, Annalena Baerbock a spus că ezitările privind ajutorul militar acordat Ucrainei "ameninţă" securitatea occidentalilor, consemnează AFP.

"Orice ezitare şi întârziere în sprijinirea Ucrainei costă vieţi nevinovate. Şi fiecare ezitare de a sprijini Ucraina pune în pericol şi propria noastră securitate", a spus ministrul german de externe.

Preşedintele rus Vladimir Putin "nu cunoaşte limite" şi a declanşat o campanie de "distrugere" a Ucrainei, a afirmat Baerbock, menţionând bombardamentele neîncetate ale Rusiei asupra reţelei ucrainene de electricitate.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Acest dobitoc sinistru vrea sa bage NATO in razboi cu Rusia. Boss, asta nu se va intampla niciodata. Ucraina nu e atat de importanta pentru marile puteri. Nimeni zdravan la cap nu risca o confruntare cu dementul ala de Putin.

    1. Din pacate dementul tocmai pe asta se bazeaza. ca ne e frica sa nu intram in razboi cu rusii. si planul e sa atace in continuare Europa m, dupa Ucraina(dc castiga). asta a spus seful senatului american, cand au votat ultimul ajutor, 60 mld usd. au informatii ca putler vrea sa atace Europa. nu mai e despre Ucraina acest razboi. din pacate.

      Nu va castiga niciun razboi Ucraina. Astea sunt vise umede. Razboiul a fost pierdut din februarie 2022. Rusii au tot interesul sa tina Ucraina la foc mic si foarte mic pana America si UE se satura de pierdut bani.Putin are timp si rabdare, sunt cele mai tari atuuri ale lui.

      ...

      Vrăjeala asta nu mai ține de mult.

      Vrăjeala asta cum că dementul de Putin vrea să atace Europa e doar pentru naivi sau găini. Nu mai intoxicați aerul pe-aici cu astfel de inepții...

      Și mai ales, am pretenția, gândiți naibii și voi un pic...  

      asa au spus unii si despre hitler. si-n loc sa-l omoare cand era mic, au asteptat pana s-a facut mare

    Ukrainenii au inebunit acum cand vad clar ca pierd razboiul…. Ar vrea sa lupte alte tari pt ei… Niste gunoaie naziste… Slava Ukraina la lada de gunoi a istoriei…

    1. Sunt terminati, dar ei imca nu stiu asta

      Ukrainienii au fost inebuniti! S-a profitat de instabilitatea lor, (deh, hormonii tineretii) si au fost bagati folosindu-se un conducator imatur sau poate santajabil, intr-o poveste care nu poate avea decat un sfarsit urat. Daca m-ai trag si pe altii dupa ei, va fi doar "competenta" conducatorilor celor ce vor fi atrasi. Si uitandu-ma la cine conduce Romania deja mi se face frica.

    Ce frenezie pe mujici pe aici...i-a scos Putler la "incalzire" sa faca atmosfera. Captain HIMARS iarasi pregateste recolta de toamna de "floarea soarelui":-)

    1. Ai reusit sa ii indupleci pe gardieni sa iti dea acces la net? In loc sa ii acrii lu ma-ta, tu tot cu Putler dai mesaje.:)))))

      ma da multi fani retarzi are putler asta

    Sondajele de opinie din America indica Ucraina pe locul 6 in "preferinte", dupa inflatie, dobanzi la credite , migranti, somaj...cam slabut pt Zele si sperantele desarte de implicare NATO. Iar alegerile vin...

    1. Inclusv pentru conducerea SUA Ucraina este la "si altele". Taranusul Zele stie asta si este foarte ofticat. Israel si China sunt marile ofuri ale Americii. Ucraina e la coada.

    E plin de orci inflamati. Inseamna ca e bine :)))

    1. normal ca e de bine . agresivitatea vine din frica. pute a frica pe aici si si -n orcia

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb