Până în 2012, producţia uzinei Electroputere de la Craiova va creşte de cinci ori, a declarat ieri preşedintele companiei Al-Arrab Contracting, Said Bahjat Said, după semnarea contractului de privatizare. "Am ales România ca punct de intrare în afaceri pe piaţa europeană. Conform specialiştilor companiei, până în 2012, producţia uzinei de la Craiova va creşte de cinci ori şi estimăm că va avea profit începând cu anul 2009. Vom transforma această uzină într-o companie care îşi va face concurenţa de pe plan internaţional să se teamă pentru segmentul lor de piaţă", a declarat Said. Acesta a mai spus că, prin semnarea contractului pentru preluarea Electroputere, compania saudită va deveni parte a comunităţii din Craiova.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a semnat ieri cu firma Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudită contractul de privatizare a societăţii Electroputere Craiova, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 120 de milioane de euro.
AVAS a vândut 78.009.632 acţiuni, reprezentând 62,8259% din capitalul social al SC Electroputere SA Craiova, pentru 2.340.288,96 EURO. Restul acţiunilor până la 100% din capitalul social au fost trecute în proprietate privată, la începutul anilor "90, prin Programul de privatizare în masă (PPM).
Potrivit AVAS, cumpărătorul Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudită şi-a asumat un program investiţional în cuantum de 23.084.000 euro, dintre care 3.084.000 euro investiţii de mediu şi 20.000.000 euro investiţii pentru dezvoltare şi retehnologizare.
Pentru rezolvarea crizei de lichidităţii existente în societate, cumpărătorul va realiza o infuzie de capital de lucru de 37.000.000 euro. Mai mult, cumpărătorul şi-a asumat şi datoriile societăţii.
Din cauza situaţiei economico-financiare dificile a SC Electroputere SA (datorii de circa 44.000.000 euro şi garanţii comerciale către bănci de circa 20.000.000 dolari), societatea se află în pragul aplicării dispoziţiilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei.
La termenul limită de depunere a ofertelor, cinci companii şi-au exprimat interesul pentru privatizarea Electroputere Craiova: A5 Invest SRL Caransebeş, Grup Feroviar Român SA, Vienna International Holding SRL, Al Arrab Contracting Holding SRL, Peeker Atomic Energy System INC Lakewood Colorado. După analiza documentelor de participare, au rămas trei ofertanţi: A5 Invest Caransebeş, Grup Feroviar Român şi Al Arrab Company Ltd.
AL Arrab a rămas singurul ofertant în procesul de privatizare, după ce Comisia i-a eliminat pe ceilalţi doi ofertanţi care nu au îndeplinit condiţiile prevăzute prin dosarul de prezentare şi de legislaţia în vigoare din domeniul privatizării.
Firma Al Arrab Contracting Company Limited este specializată în domeniul lucrărilor de infrastructură, precum şi al construcţiilor de clădiri rezidenţiale, birouri, instituţii de învăţământ şi spitale. Compania a realizat proiecte în Iraq, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia şi Arabia Saudită.
Electroputere Craiova a fost fondată în 1949 şi produce echipamente pentru domeniul energetic şi transportul feroviar. Compania are un capital social de 12,4 milioane lei, divizat în circa 124,17 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei.
Al-Arrab nu este obligată să păstreze obiectul de activitate la Electroputere
Contractul de privatizare a Electoputere cu firma Al-Arrab Contracting Company Limited nu are nicio clauză care să oblige firma saudită să păstreze obiectul de activitate şi nu prevede niciun termen pentru plata datoriilor, a declarat ieri, preşedintele AVAS Teodor Atanasiu. În schimb, potrivit unui plan de afaceri semnat de AVAS cu Al-Arrab Contracting Company Limited, cumpărătorul se obligă să plătească acţiunile în termen de 10 zile ( 2,3 milioane euro), iar în termen de trei luni trebuie să investească circa 30 de milioane de euro în capitalul de lucru.
Pentru restul investiţiilor, ca şi pentru plata datoriilor nu există un termen de plată, acestea urmând să fie achitate conform unei scheme proprii a cumpărătorului, în funcţie de necesităţile fabricii.
Preşedintele Al-Arrab, Said Bahjat Said, a declarat, citat de NewsIn, că nu ştie exact cum vor fi achitate datoriile, dar cel mai probabil printr-un credit.
Reprezentanţii noului acţionar majoritar al Electroputere susţin că viitor ar putea investi în Craiova şi în proiecte imobiliare, însă nu au precizat dacă vor folosi o parte din terenurile uzinei craiovene în acest scop.
Contractul nu obligă cumpărătorul să menţină cei 2.600 de angajaţi. Există însă un contract social încheiat între sindicatul de la Electroputere şi Al-Arrab Contracting Company Limited.
"AVAS nu are în obiectul de activitate rezolvarea problemelor sociale", a declarat preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
Atanasiu: Privatizarea Electroputere Craiova, importantă pentru AVAS
Preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat: "Pentru AVAS este un moment extrem de important. După cinci tentative nereuşite de privatizare a Electroputere, cea de-a şasea este încununată de succes. Era o ultimă tentativă, la termenul limită, când Electroputere era în pragul insolvenţei. Este un moment important pentru că a venit un investitor potent financiar".