PREŞEDINTELE AMCHAM, VALERIU NISTOR: "Avem nevoie de un mediu de afaceri şi economic stabil, transparent şi cu reguli pentru toţi jucătorii"

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 octombrie 2014

"Avem nevoie de un mediu de afaceri şi economic stabil, transparent şi cu reguli pentru toţi jucătorii"

Respectarea ţintelor bugetare, mai mulţi bani la sănătate şi fermieri - recomandările investitorilor americani pentru viitorul preşedinte al României

Respectarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), restructurarea cheltuielilor bugetare, alocarea mai multor bani pentru sănătate şi pentru fermieri sunt principalele recomandări ale Camerei de Comerţ Americane (AmCham) pentru candidaţii la Preşedinţie.

Preşedintele AmCham, Valeriu Nistor, a declarat că ţara noastră are nevoie de un mediu de afaceri şi economic stabil, transparent şi cu reguli pentru toţi jucătorii, în vederea atragerii investiţiilor: "Încrederea în piaţa în care investeşti este foarte importantă. Asta înseamnă predictibilitate, stabilitate şi aceleaşi reguli pentru toţi jucătorii". Domnia sa a susţinut că prioritatea strategică a viitorului preşedinte al ţării este definirea unui model de dezvoltare economică multigeneraţional care să ghideze evoluţia socio-economică a României. În opinia preşedintelui AmCham, menţinerea echilibrului între puterile statului şi impactul pe care modul de exercitare a atribuţiilor care revin celor trei puteri în stat influenţează decisiv stabilitatea şi credibilitatea unui stat sunt elemente extrem de importante pentru investitorii actuali şi potenţiali.

Reprezentanţii AmCham susţin menţinerea nivelului actual al datoriei publice şi al indicatorilor macroeconomici şi precizează că ţintele bugetare pot fi menţinute prin reforme şi prin restructurarea cheltuielilor bugetare în mod eficient. Daniela Nemoianu, membru în conducerea Camerei de Comerţ Americane în România - AmCham, a declarat: "Recomandările AmCham sunt respectarea calendarului de atingere a Obiectivului Bugetar pe Termen Mediu (MTO), respectiv deficit de 1,4% din PIB în 2015 şi păstrarea sa la un nivel similar, acomodarea noilor cheltuieli bugetare prin restructurarea cheltuielilor neeficiente, implementarea reformelor structurale şi printr-un sistem de taxare mai apropiat de cel european, orientat către creşterea veniturilor bugetare, şi nu pe creşterea deficitului bugetar".

Potrivit AmCham, analiza structurală a economiei şi societăţii româneşti a relevat lipsa unui proiect de ţară pe termen lung care să ghideze dezvoltarea societăţii. Principalele atuuri ale României identificate de AmCham sunt: stabilitatea asigurată de ordinea constituţională şi statul de drept, legitimitatea oferită de sistemul democratic, situaţia macroeconomică bună pe fondul unui grad scăzut de îndatorare publică, precum şi independenţa şi securitatea energetică fundamentată de accesul la resurse, mixul energetic echilibrat şi dezvoltarea sistemului energetic naţional. Aceste avantaje trebuie capitalizate prin măsuri de reforme structurale menite să le stimuleze şi să genereze creştere economică şi dezvoltare. Pe de altă parte, declinul populaţiei, procesul de îmbătrânire, deteriorarea nivelului de educaţie şi discrepanţele mari la nivel teritorial între regiuni şi mediul urban şi rural reprezintă provocări majore.

Mai mult, pe fondul acestor evoluţii, structura economiei româneşti dominată de activităţi cu valoare adăugată mică, cu o proporţie mare a populaţiei ocupate în agricultura de subzistenţă, fără contribuţii fiscale, cu un grad scăzut de dezvoltare a infrastructurilor fizice, a celor sociale şi cu sisteme educaţionale şi de sănătate neperformante reprezintă constrângeri majore pentru creşterea economică şi sustenabilitatea finanţelor publice.

Recomandări AmCham în energie, sănătate, agricultură

Analiza AmCham vizează mai multe domenii, printre care cel energetic, agricultura, sănătatea şi educaţia şi sistemul asigurărilor sociale.

În domeniul energetic, AmCham propune o politică energetică echilibrată şi o strategie de adaptare la noul context internaţional. Cristian Colţeanu, membru în consiliul de conducere AmCham, a declarat: "Pe fundalul unor tensiuni crescute în regiune, cu implicaţii directe asupra infrastructurii de transport al energiei primare, România este obligată să se bazeze pe resursele energetice proprii identificate şi de perspectivă, pentru a asigura tranziţia către un rol de pol de stabilitate şi eventual exportator de energie în zonă".

Alte recomandări ale AmCham vizează alocarea de mai multe resurse bugetare pentru domeniul sănătăţii, care ar trebui să fie un sector strategic pentru viitorul preşedinte. Jacopo Murzi, membru al conducerii AmCham, a susţinut: "Starea de sănătate are implicaţii profunde asupra calităţii vieţii românilor, productivităţii şi speranţei de viaţă, asupra tendinţelor demografice ale României, astfel că ţara noastră nu mai poate amâna derularea unei reforme structurale la toate nivelele sistemului de sănătate: finanţare, cadru legislativ, acces echitabil la servicii medicale de calitate, tratamente şi dispozitive medicale, personal medical calificat şi suficient, educaţie, management şi capacitate administrativă".

În domeniul agriculturii, recomandările AmCham vizează în special fermierii care trăiesc din agricultură. Nadia Crişan, reprezentant AmCham, a menţionat: "Nu avem investitori strategici în agricultură, în ultimii 20 de ani sunt doar două sectoare unde avem investitori strategici, în sectorul cărnii şi al laptelui. Pe fondul lipsei cadastrului, evaziunii fiscale, legislaţiei similare cu UE, suntem în situaţia în care avem milioane de fermieri are au un venit de 200-300 de lei pe lună şi nu se pot conecta la infrastructura generală. Viitorul Guvern şi preşedinte trebuie să aloce mai multe investiţii pentru susţinerea fermierilor care trăiesc din agricultură".

Nadia Crişan: "Vom avea investiţii noi, dacă avem un guvern stabil şi un preşedinte în acord cu executivul"

Ţara noastră ar putea atrage investitori noi anul viitor, în contextul conflictelor din Ucraina, dacă în ianuarie va exista un guvern stabil şi un preşedinte care va susţine interesele României şi "în perfect acord" cu Executivul, a declarat ieri Nadia Crişan, membru în Consiliul AmCham.

Domnia sa a spus: "Dacă investitorii vor vedea în ianuarie un guvern stabil, un preşedinte care va susţine interesele României, în perfect acord sau cât mai aproape de un acord cu Guvernul României, cred că putem discuta despre investiţii noi pe fondul acestor evoluţii din regiune".

În opinia doamnei Crişan, Guvernul a dat o serie de semnale pozitive investitorilor străini, referind-se în special la cei din domeniul auto, prin elaborarea unei scheme de ajutor de stat în acest domeniu, care ar putea fi un factor de atragere de noi investiţii: "Ajutorul de stat din industria auto reprezintă un semnal important investitorilor din sectorul auto, fie pentru cei care sunt în Ucraina şi sunt într-o etapă de reevaluare, fie companiilor care au nevoie de extinderea capacităţii, în special producătorii de componente auto. Ştim că industria auto nu este într-o situaţie favorabilă, dar aceste investiţii durează 2-3 ani şi ne uităm la o perioadă de peste 5 ani".

Laurenţiu Dinu: "Rectificarea bugetară reflectă realitatea din teren"

Rectificarea bugetară realizată recent de Guvern reflectă "realitatea din teren", o alocare foarte optimistă a resurselor care nu ajută de fapt la o absorbţie mai bună a fondurilor europene, nefiind utilă nimănui, a declarat Laurenţiu Dinu, membru în conducerea AmCham, citat de Mediafax.

Domnia sa a spus: "România a fost sistematic optimistă când şi-a făcut design-ul bugetar, or lucrul acesta, cheltuielile şi veniturile, trebuie corelat cu partea de implementare fizică a proiectelor. Dacă din punct de vedere administrativ, al verificării legalităţii, aprobării şi corectitudinii cheltuielilor, pe procedura administrativă am înregistrat o evoluţie, la implementarea proiectelor stăm mai rău. O alocare foarte optimistă a resurselor care nu ajută în fapt absorbţia reală cred că nu este utilă nimănui. Cred că rectificarea vine să reflecte realitatea din teren". În acest sens, reprezentantul AmCham a remarcat şi faptul că pentru capitolele din buget unde s-au tăiat fonduri la rectificare, Guvernul a prevăzut şi scăderea veniturilor.

Reprezentanţii AmCham au precizat că în ultimele 18 luni Camera a fost implicată în creionarea unor opinii privind politici fiscale şi a lucrat în grupuri tehnice la proiectele de Cod Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală. Daniela Nemoianu, membru în conducerea AmCham, a declarat: "În mod normal, în viziunea noastră un astfel de demers ar fi trebuit să se încheie până acum, e trecut de faza de saturaţie, de consultări, de explicaţii tehnice, fundamentări, am formulat poziţiile noastre la fiecare articol din coduri, inclusiv sugestii de modernizare, de sincronizare, de adaptare a unor principii care să poată să susţină mediul economic şi să rezolve problemele fiscale din România în privinţa colectării şi evaziunii fiscale. Ne aşteptăm ca din partea autorităţilor aceste eforturi să ajungă în faza de finalizare. Nu ştim şi nici nu avem confirmată o dată de implementare, în mod normal ar trebui să meargă în Parlament, acolo fuseseră trimise acum 6 luni".

A doua rectificare bugetară prevede revizuirea negativă a cheltuielilor cu proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (-2,45 miliarde lei), cu dobânzile (-572 milioane lei) şi cu proiectele cu finanţare rambursabilă (-451 milioane lei). Astfel, comparativ cu nivelurile programate în prima rectificare bugetară, sunt revizuite negativ alocările pentru cheltuieli de investiţii (-2,38 miliarde lei), sumele eliberate fiind utilizate parţial pentru suplimentarea unor categorii de cheltuieli curente, în principal a alocărilor pentru cheltuieli cu bunurile şi serviciile la nivelul bugetelor locale. Diferenţa, la care se adaugă economiile realizate din cheltuielile cu dobânzile, este utilizată pentru compensarea impactului asupra veniturilor bugetare al reducerii CAS în vederea asigurării convergenţei cu ţinta de deficit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb