Preşedintele Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, a declarat ieri, în cadrul unei întâlniri cu premierul Sorin Grindeanu, că va fi respectat termenul de 15 aprilie pentru punerea în aplicare a celor 14 măsuri care au ca scop îmbunătăţirea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a avut ieri, la Palatul Victoria, o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, şi cu preşedintele ANAF, Bogdan Stan, pentru a evalua stadiul implementării celor 14 măsuri care au ca scop îmbunătăţirea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Premierul a declarat că va continua să urmărească personal activitatea ANAF, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea relaţiei cu mediul de afaceri şi încurajarea conformării voluntare a contribuabililor.
Preşedintele ANAF a prezentat paşii făcuţi până în acest moment pentru implementarea măsurilor, inclusiv rezultatul unor acţiuni de control realizate în ultima perioadă.
În ceea ce priveşte îndrumarea contribuabililor pentru accesarea eşalonării la plată, a fost deja elaborat un model de scrisoare ce va fi trimisă contribuabililor cu creanţe semnificative, pentru a le prezenta cadrul legal privind acordarea acestor eşalonări.
"Precizăm că în perioada 3-24 martie 2017, au fost aprobate 493 de cereri de eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale, în valoare de 106,8 milioane lei (comparativ cu media ianuarie-februarie de 424 de cereri aprobate, în valoare de 117,2 milioane lei)", se arată în comunicat.
De la începutul acestui an, ANAF şi-a orientat controalele către domenii de activitate în care a constatat scăderea conformării fiscale şi existenţa unor riscuri de fraudă, respectiv comerţul cu produse petroliere şi derivatele acestora, producţia şi comercializarea produselor din tutun, industria de prelucrare a lemnului şi comerţul cu material lemnos, construcţii şi comerţul cu ridicata.
Ministrul Finanţelor a transmis că aşteaptă centralizarea datelor privind colectarea veniturilor din luna martie şi că susţine ANAF în eforturile de îmbunătăţire a colectării şi de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale. La întâlnire au mai participat secretarul de stat în MFP, Daniela Pescaru, şi preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu.
• Grindeanu: "Situaţia încasărilor la buget pe prima jumătate a lunii martie este foarte bună"
Situaţia încasărilor la buget pe prima jumătate a lunii martie este foarte bună comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, ieri, premierul Sorin Grindeanu, referitor la întâlnirea pe care a avut-o în cursul dimineţii cu ministrul Finanţelor şi reprezentanţii ANAF.
Domnia sa a spus: "Este o întâlnire obişnuită de lucru, eu am spus că o să am aceste întâlniri săptămânal pe două domenii: pe ceea ce înseamnă ANAF şi Ministerul Finanţelor şi un alt domeniu, cel al fondurilor europene, unde monitorizez progresul pe care îl facem. E o întâlnire obişnuită de lucru, m-au informat care e stadiul implementării celor 14 măsuri, termenul e jumătatea lunii aprilie. De asemenea, am discutat de posibile eventuale propuneri legislative pentru îmbunătăţirea activităţii".
Întrebat dacă este mulţumit de activitatea ministrului Finanţelor, pentru că au apărut zvonuri că ar fi probleme în ceea ce îl priveşte pe Viorel Ştefan, Grindeanu a răspuns că miniştrii sunt monitorizaţi şi vor fi evaluări "când este cazul".
"O să văd apropo de măsurile pe care trebuie să le ia, nu doar ANAF, împreună cu Ministerul Finanţelor, facem evaluări. Nu pot să speculez zvonuri. Zvonurile acestea nu au plecat de la Guvern şi nici n-o să fac acest lucru, dar fiecare din aceşti miniştri sunt monitorizaţi apropo de cum implementează planul de guvernare şi o să facem evaluări atunci când va fi cazul", a spus Grindeanu.
În privinţa datelor referitoare la încasările din primele două săptămâni ale lunii martie, premierul a spus: "Dacă facem prima jumătate a lunii martie 2017 faţă de prima jumătate din 2016 pe luna martie, deci aceste două săptămâni, lucrurile stau foarte bine. Mult peste un miliard jumătate, ceva de acest tip faţă de 2016. Hai să tragem linie în 31 şi să vedem cum va fi".
1. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 28.03.2017, 11:13)
Pe timpul COMUNISTILOR s-a folosit o "metoda" de raportare a realizari capacitatilor de productie anuale dupa finalizarea unei investitii{fabrici}
Se facea intr-o luna "o productie RECORD"prin diferite metode luna mai lunga ...etc si apoi se imultea acea productie cu 12 luni si astfel se zicea ca s-a REALIZAT capacitatea de productie al acelui obiectiv.
Asa face si Grindeanu luna februarie a fost prelungita cu 2-3 zile sa dea bine la raportare iar acum se bucura cu 1/2 incasari pe martie...care imultite cu 24 o sa rezulte excedent bugetar pe an