Preşedintele Autorităţii Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, s-a referit la decizia instituţiei ca meniurile din restaurante să conţină toată lista de ingrediente, precizând: "Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate", transmite News.ro.
Horia Constantinescu a fost întrebat, astăzi, despre faptul că patronii de restaurante sunt nemulţumiţi că trebuie să treacă în meniu toată lista de ingrediente.
"Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime. Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă. Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?", a declarat preşedintele ANPC.
Horia Constantinescu a menţionat că, dacă de pe eticheta unui produs ambalat aflăm ce conţine, acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi cu mâncarea din restaurante.
"Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari şi aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant? Am spus şi celor cu care ne-am întâlnit, din asociaţiile patronale din industrie, dacă desfac un pachet cu biscuiţi achiziţionat de pe raftul unui magazin, dacă pe etichetă găsesc toate aceste informaţii şi îl pun în farfurie şi îl vănd la restaurant, îl privez pe consumatorul de la restaurant de informaţiile pe care le-ar fi putut avea dacă ar fi achiziţionat de pe raft produsul. Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie", a afirmat Horia Constantinescu.
Preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, a criticat, ieri, ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor care prevede obligaţia de a scrie pe lista de meniu "când s-a născut porcul sau vita sau găină", afirmând că acesta este "caraghios". El a menţionat că ordinul va intra în vigoare în 20 decembrie şi a susţinut că toate restaurantele vor fi închise pentru că nu se vor putea conforma.
"Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC de a scrie pe lista de meniu şi când s-a născut porcul sau vita sau găina mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă. Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi pentru că nu le putem face", a precizat Bucovală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 19.10.2022, 15:30)
Interlopul Constantinescu vrea sa ne trimita la ...biblioteca sa citim,... ca sa nu mancam pe burta goala...Cam seamana cu reflexul unuia care nu a prea citit la viata lui...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.10.2022, 04:41)
Buna idee, chiar zilele trecute ma uitam la kremschmit in vitrina la o patiserie si as fi vrut sa cumpar deoarece arata bine si nu am cumparat deoarece nu am stiut ce contine prajitura, am intrat in Mega de langa si am luat unul de acolo deoarece am vazut ca nu contine margarina si ulei de palmier, fiecare cu pasaricile lui.
Chiar si cofetariile si patiseriile sa puna la fiecare produs ce contine, este o idee foarte buna si corecta. Interlop neinterlop, cum este organizat Carrefour acuma la raioanele de peste, carne si patiserie si cum era inainte ? Asta datorita amenzilor primite in perioadele cat a fost el presedinte la ANPC. Este singurul care si-a facut datoria cat de cat, restul politrucilor care au fost pusi acolo, Dumnezeu cu mila...