Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), nu mai doreşte birocraţie în instituţie şi în acest sens a demarat un "proces amplu de reorganizare" şi reformă, după cum a afirmat domnia sa, ieri, în cadrul unui eveniment în care s-a prezentat raportul ASF privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare pentru semestrul II din 2020. "Autoritatea se va reforma", a promis Marcu, spunând că rezultatele acestor reforme se vor vedea într-un timp destul de scurt.
Preşedintele ASF a declarat: "Un răspuns general valabil atât pentru colegii noştri cât şi pentru pieţe: eu vreau ca această Autoritate să fie transparentă şi deschisă total atât către consumatori cât şi către investitori. Trebuie să se aştepte colegii noştri că eu nu mai doresc birocraţie în această instituţie. Fiecare om are şansa lui şi are şansa lui să muncească, dacă nu munceşte şi dacă nu performează la locul de muncă atunci lucrurile vor sta altfel. ASF se află într-un proces amplu de reorganizare. Vă spun în premieră că conducerea colectivă a ASF a împuternicit un grup de lucru format din angajaţii ASF să facă o analiză în ce priveşte atât resursa umană cât şi resursa materială şi investiţională a Autorităţii pe care trebuie să o prezinte conducerii şi în funcţie de această analiză vor fi luate măsurile respective. ASF trebuie să fie în pas cu vremurile, noi nu putem să fim blocaţi în timp pentru că aşa ne-am obişnuit şi aşa funcţionăm. Sunt oameni profesionişti dar ei trebuie să se adapteze, la vremuri şi la necesităţi. La nevoile pieţei. Dacă nu ne adaptăm la nevoile pieţei Autoritatea pierde. Eu nu-mi permit, sub conducerea mea, ca Autoritatea să piardă. Deci, ca atare, concluzionând, Autoritatea se va reforma. Veţi vedea într-un timp destul de scurt rezultatul acestor reforme şi sper eu ca reformele acestea să fie atât în beneficiul salariaţilor cât şi în beneficiul pieţei".
Marcu a răspuns la o întrebare cu privire la evaluarea riscurilor venite şi din interiorul ASF, respectiv de la nivelul angajaţilor.
Marcu a fost de altfel numit la conducerea ASF cu un relativ consens la nivelul Parlamentului pentru reformarea ASF-ului, el venind de la Curtea de Conturi. Autoritatea s-a confruntat cu numeroase scandaluri venite atât din sfera pieţei asigurărilor cât şi din piaţa de capital unde ASF a tolerat o concertare masivă în cazul emitentului SIF Oltenia (SIF5). Recent, Ciprian Copariu, directorul direcţiei Emitenţi, Monitorizare Tranzacţii şi Abuz de Piaţă din cadrul ASF, a părăsit "la cerere" postul său de director după circa două decenii în supravegherea pieţei de capital şi după un scandal privind supravegherea SIF Oltenia.
"Legea e valabilă pentru toată lumea. Acolo unde vom găsi încălcări ale legii cu siguranţă instituţiile statului vor fi anunţate, vor fi informate", a mai spus Nicu Marcu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2020, 09:45)
Hopa! In atentia postacilor anonimi si ultra-anonimi ! A aparut un raport aseara pe BVB pus de SIF 3. Nimeni nu comenteaza nimic ? Atunci va anunt eu. A pierdut Fecala procesul cu SIF 3 . ASF a avut dreptate, voturile abtinere nu sunt voturi exprimate. "Eu nu-mi permit, sub conducerea mea, ca Autoritatea să piardă". Q.E.D.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2020, 13:13)
ASF nu era sub conducerea lui Nicu Marcu cand ASF se lupta cu Fercala.Vantul schimbarii nu a venit cu Nicu Marcu.