Stagflaţia nu este cea mai mai probabilă consecinţă pentru zona euro, chiar dacă războiul din Ucraina încetineşte creşterea şi accelerează inflaţia, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicaţiei slovene Delo, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
"Stagflaţia nu este în prezent scenariul nostru de referinţă. Deşi incertitudinile extraordinar de ridicate ar putea provoca o încetinire a creşterii economice, însoţită de o inflaţie ridicată, actuala situaţie nu poate fi comparată cu cea din anii '1970", a afirmat şeful BCE.
Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.
Băncile centrale sunt sub presiune după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la majorarea preţurilor, afectând încrederea consumatorilor şi a companiilor. Oficialii BCE sunt decişi să meargă mai departe cu procesul de normalizare a politicii monetare.
Economiştii se aşteaptă la cel puţin două majorări de dobândă în acest an, iar unii susţin că este posibilă chiar o a treia majorare, însă toate acestea depind de modul cum vor reacţiona pieţele la deciziile BCE. Pieţele au început deja să ia în calcul o majorare a costului creditului cu 85 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar însemna mai mult de trei majorări de câte 25 de puncte de bază fiecare, ceea ce ar permite ca dobânda la depozite, care în prezent este la minus 0,5%, să revină în teritoriu pozitiv pentru prima dată după 2014.
Vineri, Joachim Nagel, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a apreciat că oficialii nu ar trebui să aştepte prea mult decizia de majorare a dobânzilor, în timp ce Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, a declarat că dobânda la depozite ar putea reveni în teritoriu pozitiv anul acesta.
Preşedintele BCE a reiterat că pe baza datelor pe care le are la dispoziţie, achiziţiile nete de active ar urma să se încheie "la începutul trimestrului trei din 2022".
Întrebată de ratele dobânzilor, Lagarde a răspuns că oficialii "păstrează toate opţiunile deschise" şi progresează gradual cu acest proces.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 08.05.2022, 11:24)
PREŞEDINTELE BCE:
''Stagflaţia nu este scenariul de referinţă''
astia inca nu au inteles pe ce lume traiesc.... ba da, stagflatia e scenariul de baza!
Cresteti bai nebunilor dobanda de referinta! IMEDIAT ! Iesiti din capcana!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2022, 12:07)
Nu este scenariu de referinta intr-un model stiintific. Este situatie reala din economia reala.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2022, 13:37)
Daca cresc dobanzile, Italia intra in coma si euro dispare. BCE stie foarte bine ce are trebui sa faca, dar nu poate.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2022, 15:22)
Nicio valuta nu mai e sigura in conditiile astea iar leul e si el praf.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 09.05.2022, 08:53)
pe termen mediu (3 ani +) si lung (5 ani +) leu lare cele mai mari posibilitati de apreciere agresiva
suna complet contraintuitiva afirmatia mea dar stiu ce zic.
e in curs de finalizare o tendinta multi-decada de depreciere a leului.
urmeaza minim o decada (daca nu mai mult) de apreciere a RON.
nu ma intereseaza ca RON e moneda tarii mele, eu doar citesc cicluri pe grafice.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2022, 13:53)
Baba asta ce fumeaza?!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2022, 15:46)
Baba omida?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2022, 19:17)
Ăștia vor sa schimbe banii. Nu cred ca ei nu anticipau inflația asta mare. Chiar băncile centrale pun gaz pe foc. Se vede de la o posta ca statele sunt supraindatorate și nu mai fac fata cu plățile le pensii și la cheltuielile bugetare. Inflația asta este făcută în laboratoarele băncilor centrale.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de ggg în data de 09.05.2022, 00:33)
Atat timp cat banii emisi de BCE FED etc stateau frumos in afara M1, deranjau pe nimeni, inflatia era ceva exotic. Insa un grup de oameni au decis, ca energia prea eftina e rea si trebuie facuta o schimbare catre una mai scumpa si curata. Si in loc ca cea curata si scumpa sa evolueze organic catre una curata si ieftina, a fost bagata pe gat europei si sua cu forta. Doar ca ce sa vezi, pretul energiei afecteaza orice produs, serviciu, (10-99% pondere) so banii ce inainte il evitau acum au inceput sa se mute in M1.
Vrajeala cu dobanzi de referinta nu tine, e prea tarziu, prea incet si nu trateaza cauza.
Dpmdv ce se poate face e doar damage control si gasirea unui echilibru avand ca referinta puterea de cumparare.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 09.05.2022, 08:55)
"Chiar băncile centrale pun gaz pe foc. "
corect.
dar punand gaz pe foc de fapt incearca sa rezolve nesustenabilitatea datoriilor guvernamentale prin deprecierea monedei in care sunt exprimate datoriile guvernamentale.
asta va duce la instabilitate sistemica.
oamenii simpli sa intre in active tangibile cat mai au timp, daca mai au timp ... si sa se fereasca de datorii pe termen mediu si lung - urmeaza timpuri groaznice.
in procesul incercarii (!) de rezolvare a datoriilor guvernamentale prin depreciere / anulare de moneda , oamenii simpli vor fi cei mai loviti....
Succes in procesul supravietuirii !