PREŞEDINTELE BRM, SEPTIMIU STOICA, DESPRE ABROGAREA UNOR PREVEDERI DIN OUG 114: "Revenirea la normalitate nu este atât de uşoară precum ieşirea din normalitate"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 30 august 2019

Septimiu Stoica a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de profil, că volumele de gaze naturale tranzacţionate pe BRM au scăzut drastic de la începutul anului curent, operatorii din piaţă încercând, în prezent să recupereze.

Septimiu Stoica a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de profil, că volumele de gaze naturale tranzacţionate pe BRM au scăzut drastic de la începutul anului curent, operatorii din piaţă încercând, în prezent să recupereze.

Stoica, BRM: "În 2017 şi 2018 pe BRM s-au tranzacţionat, anual, aproape 70 TW, adică aproape 70% din volumul de gaze naturale de pe pieţele de la noi, iar în 2019 aproape că s-a stins lumina pe pieţele bursiere"

Piaţa de gaze naturale de la noi din ţară a fost puternic influenţată, chiar mai mult decât ar fi fost firesc, de factorul politic, iar efectele perverse ale OUG 114/2018 au urcat preţurile pe pieţele de gaze naturale, astfel încât s-a ajuns la "paradoxul" ca pe piaţa noastră, unde preţurile erau mai mici decât în vecinătate, acestea să ajungă mai mari decât cele din jur şi, în orice caz, mai mari decât cele de import, subliniază Septimiu Stoica, preşedintele Adunării Generale a Acţionarilor a Bursei Române de Mărfuri (BRM).

Domnia sa a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de profil, că volumele de gaze naturale tranzacţionate pe BRM au scăzut drastic de la începutul anului curent, operatorii din piaţă încercând, în prezent să recupereze.

Oficialul BRM a declarat: "Piaţa de gaze naturale din ţara noastră a început să funcţioneze absolut surprinzător de repede şi de bine, în urmă cu câţiva ani, în momentul în care şi legea şi reglementarea secundară au funcţionat în parametri normali, corecţi, europeni. În acea perioadă de timp, cel puţin noi, care am avut, în sfârşit, o licenţă de piaţă organizată centralizată de gaze naturale, şi avem în continuare, am putut să funcţionăm aşa cum am învăţat noi să facem de peste 25 de ani în România, drept care parcursul nos­tru a fost absolut accelerat, aproape exponenţial, în volume tranzacţionale şi am reuşit în trei-patru ani de zile să creăm poate cea mai reprezentativă piaţă de gaze naturale din regiune, după care, timp de câţiva ani, a urmat o luptă îndârjită cu sistemul, câţiva ani de zile a trebuit să ne luptăm în Parlament şi la UE ca să rezistăm manevrelor brutale de a fi eliminaţi din piaţă. După aceea, la sfârşitul anului trecut - începutul anului acesta, a apărut OUG 114/2018 care a măturat tot ceea ce făcusem şi dacă între 2013 şi 2015, am tranzacţionat 6,65 de TW; în 2016 - 15,5 TW; în 2017 şi 2018 aproape 70 TW (în fiecare dintre cei doi ani), adică aproape 70% din volumul de gaze naturale tranzacţionat pe pieţele din România, iar acestea nu erau mici. Ce s-a întâmplat, însă, în ianuarie, februarie, martie, aprilie şi mai anul acesta? Pe BRM s-a tranzacţionat mult sub aceste valori, aproape că s-a stins lumina pe pieţele bursiere şi abia în iunie, iulie şi august am depăşit câţiva TW, mai exact 3 TW, 1 TW şi 4 TW (în august). Deci, cumva, operatorii din piaţă încearcă să recupereze".

În ceea ce priveşte schimbările care se prefigurează în prezent, respectiv renunţarea la preţurile reglementate reintroduse în mod "absolut şocant" pe piaţa românească, după ce piaţa fusese liberalizată, domnul Stoica spune că "revenirea la normalitate nu este atât de uşor de realizat precum ieşirea din normalitate", însă vestea bună este că, totuşi, se întrevede revenirea şi reluarea ciclului de creştere, acesta fiind unul dintre mesajele optimiste care se pot distinge.

Trebuie să revenim la ceea ce avusesem înainte şi să consolidăm, iar noi, ca instituţie bursieră, vom continua să oferim alternative de trazacţionare tot mai performante, a conchis preşedintele AGA al BRM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb