Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin (PSD), a fost trimis în judecată de Parchetul instanţei supreme pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, fiind acuzat că a asigurat foloase materiale unor firme ale rudelor sale, prin contracte încheiate ca şef al Direcţiei Apelor Banat.
În dosarul în care Titu Bojin este acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese (2 acte materiale), au mai fost trimişi în judecată Bata Suici, Adrian Cioplea, Viorel Mihalcea şi Aurica Maria Gal, transmite Mediafax, citând un comunicat remis, marţi, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit acestuia, Titu Bojin a încheiat, în perioada în care era director la Direcţia Apelor Banat, un contract cu o societate comercială având ca obiect de activitate "asigurarea folosirii potenţialului de agrement al acumulării Ianova", la un tarif de 298,60 lei/hectare/an, iar firma respectivă a încheiat, la rândul său, "contracte de colaborare", în schimbul unor tarife mult mai mari, cauzând un prejudiciu de peste 500.000 lei Direcţiei Apelor Banat.
Totodată, în aceeaşi calitate, Bojin a încheiat un contract de prestări servicii cu SC TTMB SRL, la care fiul şi soţia sa aveau calitatea de asociaţi, având ca obiect "servicii reparaţii Canton Ianova", iar ulterior a încheiat cu aceeaşi firmă un contract "privind asigurarea potenţialului economic pentru teren şi imobil", asigurând prin cele două contracte reprezentanţilor societăţii foloase materiale.
În acelaşi caz, Bata Suici, în calitate de administrator şi contabil la SC TTMB SRL, cu complicitatea administratorului Adrian Cioplea şi a asociatului Viorel Mihalcea, a omis, în perioada 2009 - 2013, să evidenţieze în contabilitatea societăţii toate operaţiunile comerciale desfăşurate şi veniturile realizate în sumă de 659.474 lei şi TVA în valoare de 149.201 lei, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 288.547 lei.
În aceeaşi dublă calitate, Bata Suici, tot cu complicitatea lui Cioplea şi a lui Mihalcea, a evidenţiat în contabilitate, în perioada mai 2009 - iunie 2010, cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale în sumă de 64.190 lei şi TVA aferent în sumă de 12.163 lei, iar în perioada ianuarie 2010 - septembrie 2013 a întocmit acte de evidenţă primară pentru cheltuieli fictive în sumă de 44.337 lei şi TVA în sumă de 8.990 lei, prejudiciind astfel bugetul de stat.
De asemenea, conform aceleiaşi surse, Suici a retras, în mod repetat, în perioada mai 2009 - septembrie 2014, cu complicitatea lui Cioplea şi a lui Mihalcea, din contul societăţii sume de bani, însumând 141.250 lei, bani pe care i-a folosit în interes personal.
Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de Adrian Cioplea.
Bojin este acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese (2 acte materiale), Bata Suici de evaziune fiscală şi delapidare, Cioplea şi Mihalcea de complicitate la evaziune fiscală şi delapidare, iar Aurica Maria Gal de abuz în serviciu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş.
În aprilie, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a fost audiat la sediul DNA Timişoara în dosarul în care este cercetat pentru luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu, după ce ar fi convins mai mulţi primari din judeţ să semneze contracte de achiziţii cu o firmă, iar pentru aceasta ar fi primit mită.
De asemenea, în 22 ianuarie, Bojin a fost audiat la sediul DNA Timişoara şi în dosarul de corupţie în care erau arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie şeful IPJ Timiş, Sorin Muntean, adjunctul său, Florin Bolbos, şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Marcel Crăciunescu, primarul oraşului Recaş, Teodor Pavel, precum şi şefului postului de Poliţie Recaş, Marian Temu, şi şeful Poliţiei Locale Recaş, Doru Berzescu. Titu Bojin ar fi fost chemat la DNA pentru a da explicaţii, după ce ar fi fost implicat într-un incident rutier petrecut în luna mai 2014 pe autostrada Timişoara - Lugoj.
Titu Bojin este preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş din anul 2012, după ce anterior a condus, timp de zece ani, Direcţia Apelor Banat. De asemenea, el a fost primar al localităţii Remetea Mare încă din anul 1986. Bojin a fost şi consilier judeţean în CJ Timiş timp de trei mandate.
Bojin este membru al PSD încă de la formarea PDSR, în 1992, iar din anul 2008 este preşedinte al filialei Timiş a partidului.